15 maj 2021

Från Pythagoras till Stephen Hawking.

 

I dag hade jag bestämt mig för att besöka Skansen, som jag gör ofta och gärna. Jag hade inhandlat korv och bröd, vilka grillades på vid eldarna. 

Jag sparade lite plats i magen för att kunna äta en våffla, men Rasta Kulturrestauranger hade inte en av sina bästa dagar utan att det var helt enkelt stängt. Jag gick istället ner till Gubbhyllan, som inte har börjat med med våfflor, vilket hade varit en strålande idé. Nu fick det bli drömmar och kaffe.

Jag är förundrad över vilka risker som människor, restaurangägare och caféägare tar när de inte följer FHM råd. När jag sedan får höra hur situationen är på vissa akutmottagningar blir jag ledsen, bekymrad och förbannad.

Sedan tog jag mig till Tekniska museet. Jag är med i Tekniska museets vänförening och går dit så ofta jag har lust. I dag var det många som besökte museet, men biljetter måste bokas i förväg. Jag gick dit för att få se den nya utställningen om Mars: "Moving to Mars", vilken jag kan rekommendera. Eftersom jag har fritt inträde så har jag aldrig någon brådska. I dag satt jag och läste böcker. Jag köpte "Hjälp ditt barn med biologi, kemi och fysik genom hela grundskolan och gymnasiet" av Carol Vorderman.

Personer som Pythagoras, Thales of Miletus, Aristoteles, Archimedes, Ibn al-Haytham, Nikolaus Kopernikus, Tycho Brahe, Galilei, Johannes Kekler, William Harvey, Christiaan Huygens, Anton van Leeuwenhoek, Isaac Newton, Carl von Linné, William Herschel, Antoine Lavoisier, Alessandro Volta, John Dalton, George Cuvier, Michael Faraday Charles Darwin, Claude Bernard, Gregor Mendel, Louis Pasteur, James Clerk Maxwell, Dmitri Mendelelejev, Robert Koch, Ludwig Boltzmann,
Joseph J. Thomson, Max Plamck, Marie Curie, Ernest Rutherford, Albert Einstein, Otto Hahn, Max Born, Niels Bohr, Erwin Shrödinger, Edwin Hubble, Linus Pauling, Barbara McClintoch, Glenn Seaborg, Jonas Salk, Francis Crick, Rosalind Franklin, James Watson, Stephen Hawking.

Naturvetenskapen delas upp i:
"Biologi, eller läran om livet, är ett stort ämne som studerar livsformer i stort och smått, från mekanismerna i en mikroskopisk
cell till hur hela skogar beter sig".

* Biologi * Zoologi, Botanik, Mikrobiologi, Ekologi, Medicin, Paleontologi

Mellan dessa finns: Biokemi, Genetik, Rättsmedicinsk vetenskap

"Kemi är vetenskapen som studerar ämnenas egenskaper och undersöker hur de kan förändras från en form till en annan. Kemi kallas ibland den centrala vetenskapen eftersom den utgör en länk mellan fysik och biologi. Kemi bygger på kunskaperna från fysiken och utgör i sin tur basen för mycket av kunskaperna inom biologin."

* Kemi :* Organisk kemi, Elektrokemi,

Organisk kemi

Mellan dessa finns: Rättsmedicinsk vetenskap, Geologi, Kärnkemi

"Ordet fysik betyder natur på klassisk grekiska och fysiker söker svar på de grundläggande frågorna i universum, som hur energi, tid och rum fungerar och samverkar."

* Fysik * Partikel fysik, Termodynamik, Mekanik, Optik,

Vågrörelselära, Elektromagnetisk, Astronomi, Meteorologi

Samhällsvetenskaper: Antropologi, Arkeologi, Ekonomi, Geografi, Psykologi

Tillämpad vetenskap: Bioteknik, Datavetenskap, Materialvetenskap, Telekommunikation.

I morgon ska jag besöka Skansen, Ekonomiska museet och Historiska. 

14 maj 2021

Wellcome to Stockholm!

 

I will give you five places to visit - my own favourites.

The Design museum you can meet our old inventors and see new thing. Pefect to find inspiration even if its not your special area of interest.

Nobel Prize Museum - meet the genious - all the Nobel Prize lauriates. 

Skansen - The outdoor museum. Here you can see Sweden from old times and animals from difference places in Sweden. You can see wolfs, bear, reindeer, moose, wolverine, lo.

Ekonomiska museet - the world biggerst coin collection.

Historiska museet - A museum without history is that a museum?

You can also walk around in the city and take a pause in one of the many fika-places around the city, Café 60 Sveavägen 60 or eat at Restaurant Art not far away at Döbelsgatan 45.

You can also visit Sverigeshistoria.se - about swedish history online - for schools. But it is not forbidden to learn. You are wellcome too-


Wellcome to Stockholm Sweden - The Capital of Scandinavia!

Böcker, datorer och samtal!

Denna vecka har handlat mycket om fortbildning och en del lektioner. Föregående vecka var hektisk med arbete på tre skolor.

Under helgen har jag deltagit på divisionskonferens med Toastmasters International. Under helgen så såg jag många duktiga talare tävla i Table Topics och tal på engelska och tyska. Under helgen på gick workshops och nätverkande. Vi använde oss av plattformen Hopin, som visade sig vara ett intressant och effektivt verktyg. 

Jag har deltagit vid ett antal olika online-seminarier:

* Everyday Toastmasters International  

* En kväll med Sveriges radio: Eurovision - musik och politik

* Hur kan media bättre spegla klimatkrisen? , 

* Stockholm Fryshuset Rotary med Viktor Tegelin, Skate Nation

* Kreativa tillsammans på distans, Fredrik Bauer

* Framtiden och trender i handeln Handelskammaren i Östergötland: Patrik Levin, VD, GeKås i Ullared; Linda Holmström, ägare ICA Handlare Nyköping och Anna Bergström, Återbrukskonsult

* Start up Grind Stockholm

* Antiziganism i historien och idag, Forum för Levande Historia

*Studieavgifter för bättre högre utbildning, Timbro

* Mäns våld mot kvinnor - En


mansfrågs, ABF

* Så tar digitaliseringen er utanför klassrummets gränser, Skolon

* Full Potential Toastmasters Växjö





 

13 maj 2021

Tre önskningar i en!

 

Tre kloka personer som jag ser upp till. De har åstadkommit fantastiska ting och med sina gärningar påverkat människors liv - inte minst barnen.

Astrid Lindgren - denna mamma som skrev Pippi för sin dotter och som har givit glädje åt så många barn. Hon har följt med oss nu när vi har fått egna barn och barnbarn i bra och besvärliga stunder i livet. Hennes figurer har funnits som låtsas lekkamrater för många ensamma små barn.

Hennes böcker har betytt så mycket för så många att jag tycker att hon skulle ha fått Nobelpris i Litteratur t o m postumt. 

Sir Ken Robinson föddes i Liverpool 1950 och drabbades av polio i unga år. Hans eller hans fars drömmar om att bli fotbollsproffs försvann och blev början på något nytt. Han utbildade sig och doktorerade och blev lärare. Hans föreläsningar har haft stor betydelse för mig och påverkat min syn på lärandet och elevernas potential. Han berättar om en musiklärare i Liverpool som hade Paul McCartney och Ringo Starr, halva Beatles, som elever, men han tyckte inte att de hade någon talang.  
Tänk att vara den läraren eller den förläggaren på Bonniers som refuserade Pippi Långstrump? Alla begår vi misstag! Det handlar väl att gå vidare och lära oss något av våra misstag.

Ingvar Kamprad som skapade IKEA som 17-åring och skrev "En möbelhandlares testamente" som 50-åring. Ett av de företag jag är allra mest imponerad av.

Alla dessa personer har värderingar, som överensstämmer mycket med mina egna!

Jag funderar på hur en skola som drevs av IKEA skulle se ut?

Leklandet - Småland har ofta anställda lärarstudenter eller pedagoger. 

Hur skulle en skola i Astrid Lindgrens-anda vara uppbyggd?

Skulle det gå att bygga upp en skola i samarbete mellan IKEA, Astrid Lindgren AB och Fryshuset - kanske i en stiftelseform?





6 maj 2021

Vem kan vara nöjd med det här?

 

I helgen fick jag ett tips om att lyssna på P1 dokumentär: "Det illojala vårdbiträdet". Jag började på söndag kvällen med del 2, men han inte med att lyssna på hela. På vägen till arbetet så sökte jag efter telefonnummer för att kunna ringa Attendo. Den enda jag kunde hitta nummer till var Attendos presschef. Det ända jag fick ut av det var att få veta att Attendo hade dragit tillbaka den skriftliga erindran.
 Jag hade också försökt att nå Attendos VD Martin Tivéus, men blir kopplad till hans sekreterare, som inte svarar.

När jag på tisdagen eller onsdagen får höra ett uppläst uttalande från VD:n om Attendos öppenhet blir jag provocerad. 

Jag går in och läser om Attendos syn på hållbarhet och vilka värderingar de står för: "Attendos hållbarhetsarbete fokuserar på tre huvudområden: samhällsutveckling, kvalitet i vård och omsorg samt våra medarbetare. Dessa områden har identifierats som de viktigaste båda för Attendo och för våra olika intressenter.

Som en del av målsättningen inom området samhällsutveckling är Attendos ambition att leda etableringen av nya boenden för att möta samhällets behov av nya platser inom äldreomsorgen. Inom kvalitetsområdet strävar Attendo efter att bibehålla och utveckla den ledande positionen inom kvalitet och kundnöjdhet. För området våra medarbetare är målsättningen att Attendo ska erbjuda en stimulerande arbetsplats för alla som vill göra skillnad."

"Våra tre värderingar – kompetens, engagemang och omtanke – fungerar som riktlinjer för allt vi gör, för hur vi förhåller oss till varandra och kunderna. Tillsammans hjälper de oss att förverkliga vår vision."

Att tala om kvalitet, öppenhet, hållbarhet och värderingar - blir många fina ord om det är ett glapp mellan ord och handling.

Jag kontaktade Attendos Kommunikation och IR-direktör och påtalade vilka skillnader jag såg mellan orden: samhällsutveckling, kvalitet i vård och omsorg samt våra medarbetare. 

När jag lyssna på P1 Dokummentär så ser jag många brister om att lyssna på anställda och anhöriga.


Värderingarna som kompetens, engagemang och omtanke - blir bara ord.

Om de anställda ska behöva spela in samtal med HR och chefer - så blir det en ohållbar situation. När någon som slår larm får skriftlig erindran för att hon skulle ha varit illojal. En medarbetare, som har varit anställd i 10 år.

Nu visar det sig att personal i Växjö på Attendo hade polisanmälts efter att ha kontaktat media och använt sig meddelandeskydd.


Efter detta visar det sig att personer i ledande ställning fått miljonbonusar, samtidigt som man fått 130 miljoner i verksamhetsstöd under Coronan. Detta ska vara baserat på kundnöjdhet. Då dyker frågan upp om hur dessa undersökningar görs och med vilken kvalitet som detta genomförs.


Många frågor återstår och många fler kommer det troligen att bli.

Jag blir verkligen upprörd när jag lyssna på "Det illojala vårdbiträdet" från P1 Dokumentär. Hur reagerar du? 

Jag har hört att åklagaren skulle  ta upp fallet med Attendo.

Är bokklubben Katalysatorn något för dig?

Jag läser böcker så ofta jag har tid och lust. Jag skulle vilja starta upp en bokklubb

Det skulle kunna se ut så att vi väljer en bok som alla är överens att läsa och att bi träffas via Zoom 60-90 minuter över Zoom en gång i månaden för att samtala om boken.

Ett annat alternativ är att varje medlem av gruppen väljer ut en bok som de vill läsa.

Sedan får man möjlighet att presentera boken i 5 minuter och svara på frågor i 5 minuter. En grupp på 8-10 personer.

Vi skulle kunna testa båda alternativen.

För ca 15 år sedan så startade jag Frukostklubben Katalysatorn, vars syfte var att få feedback på en affärsidé, som man hade.

Ordet katalysator gillar jag! Katalysator betyder att det är något som sätter igång ett händelseförlopp utan att själv förbrukas. Jag liknar detta vid inspiration, som man kan få av till exempel en bok. Att få ta del av andra människors erfarenhet och upplevelse att läsa en bok.

Mitt förslag är att vi har 10 digitala träffar som sträcker sig över ett år. Med 500 ord presenterar du dig själv för de övriga i gruppen ( tex intressen och varför du gillar att läsa). Du ger tre förslag på böcker du vill läsa. Du berättar vilka tre böcker som du tycker är de bästa du har läst. Skicka din intresseanmälan och hur jag får kontakt med dig till peter-pettersson@hotmail.com

Den 25 maj, sista tisdagen i maj så träffas vi på Zoom kl. 17:00 för att komma överens om formerna.

De första, som anmäler sig är de som kommer att vara deltagare i första omgången.

Det jag räknar med från dig är: 

* att du är öppen för andra människors tankar, idéer och erfarenhet. 


* att du har läst eller lyssnat på boken innan vi "träffas"

* att du frigör tid för att kunna vara med på Zoom-mötet och diskutera.

Genom åren har jag haft samtal med

många människor om att göra något i enlighet med detta. Jag läser mycket böcker och använder restiden för att göra något meningsfullt, vilket för mig har blivit att läsa.

Gör slag i sak: Skicka berättelsen om dig själv (500 ord) + 3 böcker du skulle vilja läsa till peter-pettersson@hotmail.com så snart du kan och kontaktuppgifter.
 

4 maj 2021

Digitala hjälpmedel bredda räckvidden både i tid och rum!

 

Den 17 mars 2020 var jag på min senaste föreläsning där vi kunde ses i ett rum och ha diskussioner. Vi tog även och åt en bit efteråt. Boken som presenterades var "Erkännandets pedagogik. Sju pedagoger berättar." Några av dem hade jag förmånen att lära mig av: Åke Hallström, Eva Borseman, Bengt Wahlund, Birger Svanteson och Matts Mattsson (red.). 

Att få möjligheten att vara med på en bokrelease där jag har fått möjligheten att läsa boken i förväg ger mig allra mest. Det ger mig möjligen att sitta och höra på författarens presentation av sitt alster och fundera på frågor som jag vill ha utvecklade utifrån det jag har läst.

Det gäller att vara på hugget och ställa den första frågan - i allmänhet brukar detta vara ganska enkelt - inte många bruka vilja ställa den. Sedan handlar det om att lyssna på de andra frågorna och svaret för att kunna fördjupa sig och lära sig mer. Ges möjligheten brukade jag ställa en till.

Jag funderar att starta en bokklubb - en studiecirkel där vi en gång i månaden läser en bok och diskuterar den under 1-2 timmar.

Under år har jag kämpat för att Almedalen skulle bli mer digital - för att företag och organisationer skulle nå ut med sitt budskap till fler runt omkring i Sverige. Jag har varit inspirerad av Chris Andersons, fd chefredaktör till WIRED, teori om The Long Tail! Under Covid-19 har möjligheterna att vara med föreläsningar och seminarier mycket större om du har
ett bredband.

Tänk vilken "skatt" av kunskap som byggs nu i Sverige och vilka möjligheter det finns att dela med sig av bra böcker och seminarier, som du har haft möjlighet att delta på. Jag hoppas att organisationer och företag fortsätter med det.

Att fler får möjlighet att lära sig mer - en del av livslångt lärande.



Att lära sig av andra, men ta eget ansvar!

I går arbetade jag i en årskurs 3:a och vi skrev dikter och arbetade med stavning av namn och prepositioner. Sedan förberedde jag en aktivitetsbana med 36 uppgifter runt några hus. För att dessa kontroller skulle vara möjliga att hitta igen var jag tvungen att göra en karta. Det visade att tre stationer krävde hjälpmedel som tärningar, hopprep och lärare.

Vi var tre tre vuxna inblandade i att skriva frågorna, placera ut kontrollerna, göra karta, genomföra aktiviteten och att samla in hjälpmedel och stationerna. 

På eftermiddagen så åkte jag till en gymnasieskola där jag skulle ha ett matematikprov, men det hade nog blivit någon form av missförstånd så bara en elev dök upp. Det blev istället stödundervisning för den elev som dök upp.

Därefter åkte jag till Thorhildsplan för att lämna in min deklaration, men alla inlämningsställen hade tagits bort så jag fick åka vidare.

Jag besökte Everyday Toastmasters där jag hade rollen, som Evaluator Table Topics.

Table Topics är ett oförberett tal under 1-2 minuter. Frågan jag fick var: "Kaffe eller te?". Med fördel så tar man 30 sekunder som man har för att lägga upp talet i tystnad. Hur ska jag inleda? Hur ska jag sluta? Alltså en början, historian och ett slut, Det glädjer mig att jag fick komplemanger för mitt Table Topics och att jag tar tar plats genom att vara den förste som ställer mig upp för att hålla det första av åtta Table Topics. Jag hade 5-7 minuter att göra min utvärdering av de andra Table Topics-talarna. Jag vet att jag måste bli bättre på att ge råd om hur andra kan förbättra sina Table Topics. Jag är duktig på att lyfta fram vad andra gör bra. Jag fick också komplemanger av min förmåga att använda mig av humor. I går hade vi två förberedda tal, ett om: "Hur jag kan vara mindre självkritisk som entreprenör", det andra "Vad jag har använda från Operan för att utveckla min kommunikationsförmåga".

På kvällen skulle jag ta mig till Solna strandväg 10 för att lämna in min deklaration. Eftersom jag var vid Odenplan så tog jag Pendeln till Solnastation, men det visade sig inte vara rätt "Solna" utan att detta ligger vid Sundbyberg. Alla dessa "Solna"!

Det var bara att ta Tvärbanan till Sundbyberg och att sedan gå vidare till Solna strandväg 10. 600 meter, men det visade sig ligga på andra sidan av ett berg som jag fick bestiga två gånger.

I går lärde jag mig att vara noggrannare med att lyssna, stämma av och planera.

1 maj 2021

Vi vet vilka vi är och var vi kommer ifrån - den småländska myllan!

I
I närheten av Växjö ligger Kronobergs slottsruin. Här har det legat befästningar sedan 1300-talet. År 1444 började biskop Lars Michelson uppföra ett stenhus med bålverk av ekstockar. Danskarna förstörde det 1469, men det byggdes upp efter freden 1472 mellan Sverige och Danmark i Kalmar.

I samband med reformationen överlämnas slottet till Gustav Vasa av den siste katolske biskopen. År 1542 erövrades slottet av Nils Dacke under Dackefejden (1542-1543). Nils Dacke var en småländsk bonde och upprorsledare, som föddes i Vissefjärda socken i Småland och dog Ollatorpets äng i Torsås, Kalmar län 1543. 

Den 28 juni 2014 samlas min släkten i Vrangkunge - inte långt från där min morfar och mormor bedrev lanthandel.

Kusinerna Tore, Ulla och Ingalill med barn och barnbarn fick möjligheten att träffas. Några för allra första gången andra hade inte träffats på mycket lång tid.

Men vi fick höra många intressanta och fantastiska berättelse från förr. 

Det slog mig då var våran förmåga att göra affärer kommer ifrån, Att vi är duktiga på att organisera och att vi bryr oss om varandra.

En del av släkten flyttade till Amerika i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Några arbetar för EU, andra arbetar på IKEA.

Vi är en hel del som arbetar som lärare och vi är väldigt nyfikna.

Oavsett var vi slår ner våra bopålar är vi KronobergareSmålänningar.