Den 25 februari gick Högskoleminister- och forskningsminister, Lars Leijonborg, ut och förklarade att regeringen hade för avsikt att avskaffa kår- och nationsobligatoriet. I förra veckan så beslutade Riksdagen om avskaffandet. Dagen efter avgick Lars Leijonborg, http://regeringen.se/content/1/c6/12/12/22/45620cdb.asx, vilket jag tyckte var feht efter att ha tagit detta beslut, som kommer att ha stora konsekvenser för det svenska samhället.
Vad är så hemskt med Kår-och nationsobligatoriet? Jag kan inte förstå det? För några hundra lappar så fick du en företrädare mot Universitetet i bland annat utbildningsbevakning, studenthälsa, bostadsmarknadsbevakning, studiepolitiska frågor osv. Nu ska vi istället betala via skattsedeln! Jag tycker att det är sorgligt när "idiologisk fanatism" inte gör att de tänker klart och funderar på den positiva effekt som studentkåren har haft i samhället. Själv har jag varit student i på Växjö universitet, Lunds Universitet, Stockholms Universitet och KTH. Mitt engagemang har varierat stort beroende på hur min livssituation har sett ut, men jag har alltid haft nytta av mitt medlemsskap tex utvärderingar av kurser, studentrabbatter, externa föreläsningar.
På vissa Universitet så är "partierna" partipolitiska och många av våra poilitiker har fått erfarenhet och färdigheter vid sitt engagemang här. ´Det gör att jag tycker det är ännu s¨vårare att förstå beslutet och ser det endast som ideologiskt! När jag studerade i Växjö satt jag i studentfullmäktige för ett politisktparti under några år, men det sista året valde jag att gå med i ett "opolitiskt" eller blandpolitiskt parti, Studentviljan. Här var vi en blandnin av många olika mäniskor med olika politiska bakgrunder och erfarenheter, MEN vi hade det gemensamt att vi ville göra det bästa för våra kursare och var beredda att offra tid och engagemang för detta utan att få betalt i pengar!
Växjö är en lite speciell stad med speciell tradition! I fredags träffade jag Carl-Gustav, en 80-årig gammal man, som berättade att när han arbetade där 1968 så var det val. Det blev en borglig valseger, men de valde att utse ett socialdemokratisk kommunalråd och kommunstyrelse ordförande, pga att dessa personer hade unik kompetens och erfarenhet. Denna tradition lever vidare idag och samarbetet över blockgränserna är fantastisk, vilket jag ser som en styrka. För det är ju resultatet som avgör!
Val deltagandet är inte så stort, på Stockholms Universitet ca 15% i kårvalet, vilket är tragiskt och säger en del om varför kåren behövs. Kåren ger möjlighet för studenterna att få en behaglig studiemiljö, bra utbildning, under så bra ekonomiska förhållande som möjligt!
Jag har suttit och förhandlat hyror, varit med och rustat upp student restaurangen, anställt en studentpräst och en student kurator.
Vad jag har fått ut av det är många bra kontakter bla inom kommunen och näringslivet i Växjö, vilka jag har nytta av i mitt företag idag.
Jag fick många vänner vänner, som jag fortfarande har kontakt med över 15 år sedan jag tog examen.
Jag lärde känna människor under mitt kårarbete. Vi var några som samarbetade och kompletterade varandra så bra att vi startade ett bolag 1994 inom IT. 2006 sålde jag till dem som fortfarande var aktiva i bolaget nere i Växjö och det åär fortfarande några av mina bästa vänner.
Vad jag lärde mig var politiska processer, att arbeta mot uppställda mot, göra budget, att få människor att engagera sig i viktiga sakfrågor, att arbeta med små medel och göra något bra av det!
Jag tror att Avskaffandet av Kår- och Nationsobligatoriet var ett stort misstag! Det var en del av samarbets-, ideellt- och samförståndskulturen, som är en av Sveriges viktigaste konkurrensmedel! Ensam är inte stark!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar