Var dag och såg ENRON på Stockholms Stadsteater -en mycket bra pjäs i högt tempo och bra musik. Även om den inte skulle vara helt med verkligheten överensstämmande så är den mycket tänkvärd och för tankarna till fartblindhet, kvartalsekonomi och girighet. Det känns väldigt viktigt att ett företags kärnvärden och företagskultur lyftsfram och efterlevs.
ENRON var prisat av aktieanalytiker, journalister och politiker, som ett av världens mest innovativa företag. Tyvärr hade företagsledningen bedragit ALLA!
De största förlorarna var 20.000 anställda (förlorade sin inkomst och pensionssparande) och linvesterara.
Ken Lay grundade ENRON 1985 och dog i en hjärtattack in an dommen föll. Jeffrey Skilling, ENRONs koncernchef och VD fick 24 år och 4 månader. Andrew Fastow, ENRONs Finanschef, dömdes till 10 års fängelse, men fick strafflindring genom att medverka i utredningen.
Den globala revisionsbolaget Arthur Anderssen, som godkänt redovisningen i koncernen fick avveckla sin verksamhet i USA efter bristerna i revisionen av ENRON. En del bytte namn 2001 till Accenture.http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Arthur_Andersen?wasRedirected=true
De är inte ensamma om att byta namn efter skandaler - med Rhoca-gul
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rhoca-Gil?wasRedirected=true
Det är många gånger man förundras över hur välbetalda, duktiga människor tappar fotfästet och fastnar i egna lögner. Finanskrisen 2008 har en del likheter med Enron-skandalen , ingen har dock fått ta konsekvenserna för alla de spekulationer som orsakade börskraschen.
Varför händer affärer som Scandia, AMF, SEB, Sparbanksstiftelsena, ABB, Investor- är de bara tidningsankor? Bristande ledarskap hos ledningen, stora ägare eller skulle detta kunna hända oss alla?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar