5 februari 2012

Det borde vara lätt att göra rätt!

Den "nya" kemikalieförordningen REACH och CLP håller på att integreras i svensk miljölagstiftning - steg efter steg.

Vi vill att de kemikalier som används på våra företag (och i hemmet) ska vara så bra ur ett arbetsmiljöperspektiv och för miljön - men visst påverkar detta. Allt vi använder kommer ju att ta vägen någonstans. Vi vill att de produkter som vi använder ska vara effektiva för dess funktion vi vill ha utförda.

Produktvalsprincipen/substitutionsprincipen - säger att vi ska välja det minst farliga alternativet. Till vår hjälp finns säkerhetsdatablad (SDB) och många företag investerar i kemikaliehanteringssystem. Det finns även ett antal databaser att söka i?

Jag arbetar ofta med Kemikalieinspektionens (KEMIs) PRIO-databas, Begränsningsdatabasen osv. Här får du "träffar" på kemikalierna genom tex CAS-nummer  (en kemikalies "personnummer") och kan se om den klassas som tex kan vara allergiframkallande, reproduktionsstörande, mutagen eller cancerogen mfl. Även om det är bara för enskilda ingående komponenter så väcker detta till eftertanke - även om själva-slutprodukten innehåller denna märkning.

För varje kemikalie (slutprodukt) görs en riskbedömning - där hänsyn tas till användning, hur ofta och hur länge, personlig skyddsutrustning för medarbetarna, hantering av avfall, spill mm. Den nya CLP-förordningen som 2015 ska ha ersatt KIFS - kan hjälpa till på vägen. Vid en första anblick kan den ses som lite krånglig men den hjälper slutanvändaren i produktens olika faser på ett strukturerat vis.

REACH Annex IV och Annex XIV är relativt få ingående kemikalier uppsatta - men när vi kommer till REACH Annex XVII så är antalet kemikalier betydligt fler - "nästan så att en kemist kan drunkna " i alla ämnen. Tyvärr är det inte lätt att finna ämnena ens efter CAS-nummer.

I de bästa av världar så skulle vi som arbetar med kemikaliefrågor kunna söka i KEMIs Begränsningsdatabas och få fram vilka begränsningar som finns för ämnet enligt REACH Annex XVII.

Kemikalieinspektionen
REACH-förordningen
CLP-förordningen

Kanske finns det en anledning att ta ett samtal med en kemist!?

Det ska vara lätt att göra rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar