20 juli 2012

Inspiration från Miljödepartementet

Från Miljödepartementet har det kommit en stift som heter "Miljötekniklösningar - 13 svenska exempel", vilket jag tycker är en utmärkt idé. Att lyfta fram lösningar för att för att kunna inspirera andra till att komma fram med idéer, produktförbättringar och innovationer.

Regeringen satsar 400 miljoner SEK på miljöteknikområdet 2011-2014.

Miljöstrategins mål är:
"- Åstadkomma goda förutsättningar för framväxt och utveckling av miljöteknikföretag i Sverige.
- Främja export av svensk miljöteknik och därmed bidra till hållbar ekonomisk tillväxt i Sverige och globalt.
- Främja forskning och innovation inom miljöteknik och underlätta för innovationer att kommersialiseras."


1) Ljus framtid för ny solteknik
"Industrin behöver använda solenergi för att sänka sina energikostnader, säger Joakim Byström, vd Absolicon. Den ekonomiska nyttan nyttan går hand i hand med miljönytta. Koncentrerad solenergi är lösningen på världens energiproblem. Absolicon kommer inte att vila förrän vi har solfångare installerade i alla världens länder, avrundar vd. Absolicon vann 2011 det prestigefyllda internationella priset Intersolar Award för bästa solvärmeprodukt.



2) Hållbara städer på export
"Fungerande infrastruktur för transporter liksom hållbara system för avfallshantering och vattenförsörjning är stora utmaningar för många växande städer, konstaterar Eva Nygren, vd för Sweco Sverige."

Symbiocity - ett svenskt koncept
"Det svenska konceptet "SymbioCity" integrerar samhällsplanering och stadsbyggande utifrån ett ekologiskt, socialt, ekonomiskt och rumsligt perspektiv.

3) Grön kraftteknik lyft för u-länder
"Flexenclosure är ett miljöteknikföretag med bas i Vara på Västgötaslätten som specialiserat sig på anpassade energilösningar för globala telekomföretag. ... E-site driver basstationer med främst förnyelsebara energikällor (sol och vind). Nyttan för miljö och ekonomi: minskad dieselkonsumtion, sänkta kostnader och minskade koldioxidutsläpp.

4) Alger ger nytt biodrivmedel
"Huvudmannen bakom innovationen är Francesco Gentili forskare vid SLU i Umeå. Algtekniken är ännu på projektstadiet, men målsättningen är hög: Francesco vill, tillsammans med företaget Umeå Energi, producera biomassa för biodrivmedelproduktion och samtidigt reducera koldioxidutsläpp på ett ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. Den biomassa som erhålls för att producera energi direkt eller som råvara till biogas, bioetanol eller gödningsmedel."

5. Vatten- och avloppslösningar för framtiden
"Purac är en del av Läckeby Water Group, en privatägd svensk koncern. Kärnan i företagets affärsidé är rening av kommunala och industriella avlopp samt produktion av förnyelsebar energi och bränsle genom omvandling av avfall och restprodukter till biogas". "De svanska normer och standarder som tidigt fastställts för branschen har bidragit till att
svensk miljöteknik står sig väl på den internationella arenan".

6. Halverade elnotan med ny virkestork
"Virkestorkarna är sågverkens stora energislukare. Men snart kan det bli ändring på den saken. Alent Drying AB i Luleå heter företaget som har tagit fram en ny metod för virkestorkning. Resultat: kortare torktid och halverad elförbrukning". "Metoden kan tillämpas i befintliga virkestorkar genom att byta styrsystem och installera den nya torkprogramvaran, en investering som betalar sig på ett år."

7. Solens strålar ger drickbart vatten
"När solen skiner gör Solvatten jobbet på egen hand. Vattnet hälls först genom ett enkelt tygfilter. Behållaren placeras sedan i solen i två till sex timmar. Kombinationen av vattnets uppvärmning (pastörisering) och exponeringen för solens naturliga UV-strålning gör att all mikrobiologisk förorening tas bort. En indikator visar när vattnet är drikbart."

8. Mindre kväveläckage med ny plantgödsel
SweTree Technologies är ett skogsbioteknikföretag som är inriktat på utveckling och kommersialisering av produkter och teknik för ökad skogsproduktion, trädförädling, fibermodifiering och nya material baserade på cellulosa. Utvecklingen av arGrow började som ett miljöprojekt på en skogsplantskola år 2001. Här visade studier att argininet effektivt binds i grödan vilket minskar läckaget av kväve med mellan 40 - 95 procent vid regn. DEn starka inbindningen medför dessutom att det totala behovet av gödsel vid plantodlingen minskar med 25 - 30 procent."


9. Göteborg bygger effektsmart stadsdel
"Hållbarhet är centralt när Göteborg tar ett nytt grepp om stadsdelen Kvillebäcken. Sju byggherrar samverkar för att föra ambitionerna i hamn". "I "Kvillebäcksfördraget"förbinder sig byggherrarna att omvandla Kvillebäcken till en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stadsdel".

10. Rening av kranvatten och världshav
"Avancerad forskning under drygt ett decennium ligger bakom företaget Wallenius Waters vattenrenare. Utan kemikalier renas vatten från skadliga mikroorganismer och andra oönskade ämnen i både kökskranar, simhallar och världshav". "Eftersom tekniken gör det möjligt att återanvända vattnet påverkas både energiförbrukning och lönsamhet positivt.

11. Teknik för snålare energivanor
"Saber heter mätsystemet som gör det möjligt för användare att ha koll på hur mycket el, värme och varmvatten som förbrukas. Med koll på energitjuvar skapas i sin tur incitament att hushålla med energi. Bakom tekniken står KYAB Sweden AB". "Erfarenheten visar att det går att spara cirka 20 procent av energiförbrukningen bara genom att ändra beteende hos användaren".


12. Engångstoaletten som räddar liv
"40 procent av världens befolkning lever utan toalett. Avföringen sprider sjukdomar och och förorenar vatten. En svensk, grön-vit påse löser problemet. Företaget bakom uppfinningen som kan förbättra livet för miljarder fattiga heter Peepoople AB". "Påsen utnyttjar minimalt med material och ger maximal hygien".

13. Dubbel nytta med växter i städer
"Svenska Veg Tech visar att träd, planteringar och buskar är betydligt mer än bara ett vackert inslag i stadsmiljön. Växter kan i själva verket användas för att rena luft, spara energi, dämpa buller och hantera dagvatten. Företagets system och produkter bidrar till ett grönare byggande i hela Norden". Veg Tech AB startades 1987 i Vislanda, Småland.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar