12 april 2022

Jag har ett stort rättspatos och vill att saker ska gå rätt till!

 


I dag så ”snubblade” jag över Paradox Museum Stockholm - anledningen till att jag hittade dem var att de köpt en annons av Google så att de kommer högst upp när du söker på ”Tekniska museet”. Är det smart eller klandervärt?


Under påsken kommer Tekniska museet att ha öppet 10 till 22 alla dagar, som vanligt.


Den 23 mars så såg jag Uppdrag granskning göra ett reportage om Skofabriken Kavat. I programmet så fick vi höra mycket om deras hållbarhetsarbete, vilket också bekräftades i deras årsredovisning. När VD:n Magnus Ericsson och fabrikschefen i Bosnien berättar om löner, fackföreningar, arbetsmiljö och whistle blowing. Lönerna kunde inte arbetarna leva på, fackföreningsorganisationer besvarades inte, de rådde en tystnadskultur. 

Jag var upprörd och skrev en e-post till företaget med ett antal frågor, men till dagens datum har jag inte hört något. Så jag försökte ringa, men det fanns inga telefonnummer till huvudkontoret, så det fick bli till försäljningskontoret, som bara ryckte på ”axlarna”. Få en känsla att de bara lagt ”locket på”.

Fått en känsla att Kavat var ett omtyckt och starkt varumärke inom barnskor, men detta har definitivt förändrats har jag konstaterat då jag talat med några barnfamiljer. 


I morgon kommer jag att besöka Fryshuset - en annan plats som jag gilla att vara på och som har en fantastisk lunch. När jag sitter där så lär jag mig en hel del och inspireras av personal och ungdomar.

Om möjlighet ges så vill jag gärna besöka Fryshuset i Husby.


Det händer att saker utveckla sig åt ett håll - jag inte räknat med!


I dag tog jag mig till Djurgården och steg av bussen vid Dramaten för att gå till Tekniska museet. En av de platser som jag gillar allra mest här i Stockholm.

Eftersom vädret har varit fantastiskt så tog denna promenad några timmar för att jag - för att jag använde bänkarna att sitta på och läsa och lyssna på radio och poddradio.


Den 23 april - det är en lördag - så kommer Kulturnatten 2022 gå av stapeln. En händelse som jag själv inte skulle vilja missa, varför jag tipsar er om det också.


Hade skrivit ett längre inlägg, men pga att jag markerade allt och sedan lyckades skriva ”t” - så försvann det i all evighet amen! Eller försvann och försvann - det finns ju i mitt huvud, men jag har inte nu tid att skriva in de igen och leta upp bilder. Men något lärde jag mig av det hela.


7 april 2022

En dag jag länge har sett fram emot!

 


Idag så skulle jag på ett seminarium om Ukraina och en bokrelease om klimatpolitik.

• ”Ukraina - Information, desinformation och propaganda på Folkuniversitet.

• ”Den öppna klimatpolitiken och dess fiender” av Mattias Svensson. Releasen hölls på 

, som har flyttat till mindre lokaler på Östermalm.


Jag började arbeta redan vid 06:20, vilket gjorde att jag slutade dagen 14:50. Blir förundrad över hur svårt det kan vara att få besked från vissa människor och organisationer.

Sedan har jag också märkt att jag ofta reagerar starkt på möten vars mötestid förändras. Jag tappar lite av förtroendet och engagemanget.


Det slutade med att jag köpte boken och bestämde mig att delta vid båda arrangemangen från min ”bas” på Tekniska museet. En plats där jag har suttit så ofta att jag känner att jag kontrollerar ”miljön”. Jag får alltid samma plats.


Det fungerade bra och jag hann att ”skumma” boken ”Den öppna klimatpolitiken och dess fiender”. Jag inser att jag hade haft bättre möjlighet att ställa frågor till Mattias Svensson om jag hade varit på plats - för inte mycket intresse visade oss som var online! Ett misstag som är mycket vanligt hos många arrangörer. 

Folkuniversitetets arrangemang om Ukraina hade flyttats från den 
7 april till den 28 april. 


5 april 2022

Överraska mig!

 


I går var jag och hämtade Telia Company Års- och hållbarhetsredovisning 2021 för att kunna göra ta informerade beslut då jag på det postala viset får använda den ”makt” jag har som aktieägare.

Jag trodde inte att det var sant då jag fick veta att Telia Company bolagsstämma inte skulle vara digital? Ericsson hade både en digital hearing och en digitalbolagsstämma. Det fanns ju anledning till det. 

Men visst hade det funnits anledning för Telia Company att visa hur vassa de är inom sin egen kärnkompetens - men nu visade de i stället PostNords begränsningar.

Då jag gick in i Euroclears system visade det sig att de postala bolagsstämmorna var mer regel än undantag. Det positiva var att jag förutom gjorde min röst hörd i Telia Company också tog möjligheten i AB Volvo. Ett företag som tog emot stöd, betalade ut bonusar och utdelning på aktier i samma andetag under Covid pandemin.


I dag så har jag använt min rätt som aktieägare. Jag har suttit och läst årsredovisningar och samlat fakta för att ta avvägda beslut.


Lördagen den 23 april är det Kulturnatten i Stockholm - ett tillfälle jag ser fram emot och som jag vill göra det bästa av. Tänk om det i Telia Company eller AB Volvos årsredovisningar hade funnits ”Överraska mig”. Ibland vill jag bli överraskad - kanske inte i samband med bolagsstämmor eller läsande av årsredovisningar.


I går blev jag överraskad när jag köpte boken ”Slajm - Har du också undrat vem som uppfann det?” (2021) av David Williams. En bok de säger är för barn mellan 6-9, men jag undrar om den inte lika mycket roar föräldrarna ( i alla fall första genomläsningen).


3 april 2022

Vi vänder blad och ser bakåt!

 


I dag så startade jag dagen med en fika på Chateau Bageri och Konditori i Bandhagen, som drivs av Bröderna Okur. När jag har möjlighet så sitter jag där med - en kopp kaffe, en leverpastejmacka och en Wienerkam. Specialpris fram till 09:30 - så det finns ett intiament att   ”snabba på”. Väl där kan jag sitta i lugn och ro och läsa deras SVD eller någon bok jag har med mig.

När jag börja gå mot Högdalen vid ca 10:30, så ljuder kyrkklockorna klockan 10:45 - för påminna mig hur lång tid jag har kvar till gudtjänsten. I dag fick jag bråttom för att jag talade med för många på vägen. Utmaningen med att arbeta på en skola nära hemmet, men jag ser den mest som angenäm - när jag inte ska till Vantörs kyrka.

Jag har bestämt mig för att besöka kyrkan på söndagar så ofta jag kan - fram till att Ukraina får fred - vi får fred och jag får frid.

Dagens predikan handlade om försoning och gav mig en del att tänka på. Det är den femte söndagen i fastan. Det var också avskedspredikan för vår präst Anna Axerud. Detta innebar att det var ett förstärkt kyrkkaffe, vad menas med ett förstärkt kyrkkaffe, - jo, det serveras smörgåstårta, kakor och kaffe. 

Hade bestämt med en vän att vi skulle träffas i stan klockan 13:00. När jag var klar med det förstärkta mycket trevliga kyrkkaffet, så ringer vännen och fråga var jag är? Jag måste ha tittat på någon klocka som inte var omställd - jag var säker på att klockan var 12:15, vilken den inte var. Utan 13:15. Så det blev turbo ner till stan.

Vi gick och fikade på Stockholms stadsmissionens Kafé i Gamla stan -satt och snackade och kom på: 

” Museumföreningen Nifiken, inspiration, kul och energi, som kan omvandlas till engagemang! Spännande om vi blir sponsrade eller stämda -> NIKE - alltså Museumföreningen NIKE.

Programmet ser ni på första bilden - vi startar den 24 april, vilket är  8 månader innan julafton. Så känn ingen stress!


Vi blev ”indragna” eller en magisk kraft tog oss till Drottninggatan Bok- och Bild. Det blev böckerna:

• ”NELSON MANDELA och Mandla Langa Fortsättning framåt åren som president”. Med förord av Graca Michel (2018), Översättning av Nille Lindgren och Öyvind Vågen

• ”Om ryssrädslan, mönsterseende och militära misstag: BJÖRNEN KOMMER”, (2017), Mattias Göransson och Tobias Regnell

1 april 2022

Vad sägs om att starta en bokklubb ?


Efter gårdagens besök på Gamla Stans bokhandel med Volante förlag, Patrik Svensson och Henrik Ekman.

• ”Ålevangeliet - Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk” (2019) av Patrik Svensson

• ”Naturen vi ärvde - En miljöresa från Tyst vår till het sommar” (2021) av Henrik Ekman

• ”Tyst vår” (1962) av Rachel Carson 

• ”Väckaklocka” (1941) av Elin Wägner


På andra sidan gatan ligger Forum för levande historia.
• ”Med folkmord i fokus - Förintelsens plats i den europeiska historiekulturen”, #6:2008, Klas-Göran Karlsson

• ”Förintelsens röda nejlika - Raoul Wallenberg som historiekulturell symbol”, #12:2012, Ulf Zander

• ”Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer”, (2008) Erika Aronowitsch och (2016) Camilla Floyd

• ”Erfarenheter av rasism i kontakt med svenska myndigheter och andra offentliga verksamheter - en kunskapsöversikt” (2021), Markus Lundström och Fanny Wendt Höjer

• ”Besöksmål Auschwitz - Om svenska resor för elever till förintelsens minnesplatsen” (2018), Ola Flennegård

• ”Lysning av misstag, SA Lysander - Om judisk ”ras” som äktenskapshinder”, #3:2006, Anders Jarlert

• ”… Om detta må ni berätta … - En bok om Förintelsen i Europa 1933-1945 - med kapitel om Sverige och Förintelsen”,(2003, (6) 2015) av Stephane Bruchfeld och Paula Levine


I går var jag med på Brännkyrka hembygdsförenings årsstämma i vilken jag också är medlem. Här har jag möjlighet att ta del av den samlade kunskapen från många kloka gummor och gubbar, som satsar mycket gemensam tid och kraft för våran hembygd. Som medlem i hembygdsföreningen får jag varje år en skrift:

• ”Profilerna i Brännkyrka”, (2021), Rune Boman (red.)

• ”Företagsamma Brännkyrka”, (2020), Rune Boman (red.)

• ”Bebyggelse och folkliv”, (2019), Rune Boman (red.)


I dag träffade jag några goda vänner på Nybergs Hembageri och Konditori. Att under avslappnade former dricka en kopp kaffe med något tilltugg - kan göra en fredag.


Finns möjligheten när jag är i närheten av Odenplan och Norrtullsgatan 13 - brukar jag besöka Aderton Antikvariat. I dag var det också några Frimurare från Gävle, som jag träffade där av en slump.

Det blev böckerna:

• ”Kvinnorsdikt från när & fjärran” (1991) I urval av Karin Karlsson

• ”Från ett kallt krig till ett annat” (2019) av Tomas Bertelman. Han har arbetat på Utrikesdepartementet sedan 1971. Sveriges ambassadör i Moskva 2008-2012, Warszawa 2005-2008, Riga 2000-2003, Madrid 1995-2000.


Jag lär mig något nytt varje dag! Av människorna jag träffar, av böckerna jag läser och av radiokanalerna jag lyssnar på

Jag tänker starta bokklubben Katalysatorn! Ett alternativ skulle kunna vara att vi gör detta i hybridfordon för att deltagandet ska kunna ske mer än från bara Stockholm. Det kan eventuellt ge olika perspektiv!?

Skriv en rad och anmäl ditt intresse till: Peter-Pettersson@hotmail.com märkt ”Bokklubben Katalysatorn” eller ring eller SMS:a 0706446224 -> tillsammans växer kunskapen.










 

Den rädsla, oro och ångest, som flykt kan medföra - kan vara ett livslångt lidande!

 


Det går inte att föreställa sig hur det känns att vara tvingad att lämna sitt hem, sin gata, sin stad, sitt land och lämna husdjur, släktingar, vänner och familj bakom sig. 

Många verka sakna den empatiska förmågan att se det trauma, som det skapar ”ett sår” som aldrig läker. 

Ta möjligheten att se och lyssna till Zarlasht Halaimzai ”What it's like to be a war refugee”.


30 mars 2022

Det kan jag inte förstå!

 


Idag har jag funderat en del på vad som är viktigt. Det är så lätt att bara skjuta på saker och ting. Men att göra det kräver egentligen inte särskilt mycket.


Börjar dagen med att ha några samtal med med Telia Company, som visar sig vara ”duktiga” på att sälja på sin kunder försäkringar som de inte har bett om. Slugheten i upplägget ligger i att det är två ”gratis” månader och sedan så väntar de med att fakturera i överskott, vilket gör att du blir sittande med en försäkring du inte behöver. 

Det finns också en oförmåga att de värdet i lojala kunder, vilket ges uttryck i prissättningen. 






Här har Telia Company någonting att lära! En bolagstämma, som sker via PostNord i stället för att göra den digital - förundrar mig. Varför inte ta möjligheten att visa vad man kan? Det är inte så att aktiekursens utveckling imponerar.

29 mars 2022

Vi kan bli så mycket bättre!

 


Jag har druckit energidryck och kaffe idag, vilket inte jag i efterhand riktigt kan rekommendera. Ganska klantigt.

De senaste två dagarna har jag deltagit vid tre online-seminarie och det har fått mig att reflektera vad vi egentligen har lärt oss.


Ibland undrar jag vilka förberedelse som görs inför ett hybrid-seminarium? Att inte starta på utsatt tid pga ”teknikstrul” verka inte vara allt för ovanligt även för större organisationer.

Att inte ge utrymme för frågor för publiken online, minska viljan att lägga tid på sådana möten. 

Att ”slarva” med mikrofoner när publiken på plats ställer frågor gör det besvärligt att vara med online.

Om man har ett hybridmöte så tycker jag det är viktigt att man lägger resurser på att ha någon som modererar flödet och kan föra vidare till teknisk personal om det är problem med tex ljudet.

Att inte ha hybridmöten i dag efter att vi har skaffat oss viss kompetens att genomföra dessa i och med Coronan ser jag som bekymmersamt. Det borde vara mer regel än undantag att detta sker.


Jag hoppas verkligen att arrangemang som Almedalsveckan och Järvaveckan satsar på att nå ut längre än till den plats som de befinner sig på och uppmuntrar företag och organisationer, som har arrangemang under deras veckor att sända live, men också att ge fler möjlighet att vara med genom att göra materialet tillgängligt i efterhand.

Tänk vad många fler du då når och vilken kunskapsspridning, som skulle kunna följa av detta. Kolla in ”The long tail”.


Jag var innan Coronan en flitig deltagare på olika typer av arrangemang, men i och med att jag har arbetat mer och mer i skolan försvinner många av dessa möjligheter till frukostseminarium, lunchseminarium eller halv- och en dagsarrangemang, som jag inte kan direkt. Däremot så ser jag gärna dessa i efterhand när möjligheter ges. 

Särskilt när skolan är målgruppen så förundras jag över att så många arrangemang ligger under skoltid? Vet dessa vilken administration det är och hur svårt det är att ta ledigt från skolan för oss som arbetar där? Troligen inte…


Mitt fokus ligger på skol- och undervisningsutveckling. En fråga jag ständigt bär på är ”Hur kan digitala verktyg stödja elevers lärande?”


Men jag är också en ”stor” bokälskare och ser också möjligheterna med överblicken, som boken ger. Att den har en tydlig början och slut. Att det är lätt att skumma igenom den och stanna upp och fördjupa sig. Lätt att behålla fokus. 


Igår så träffade jag på ett par, som samtalade om hur långt ut från centrum de bodde. Det hade nog aldrig märkt det då de verkade använda sig av andra färdmedel. 

Vid Enskede gård märkte jag att jag ”missat” två stationer pga att jag läste ”Världen sedan 1989” av Annika Ström Melin (Sommar i P1) Jag berättade de för dem och tipsade dem om några andra böcker jag tyckte de skulle läsa!

• ”Äkta Nyheter - Journalistik i demokratins tjänst” av Erik Fichtelius

• ”Svenska Öden - De bästa personporträtten ur magasinet Filter

Vet ni vem Ludvig Strigeus är? Det viste de inte. Vet du som läser detta det?

Jo, han är upphovsman till nedladdningsprogrammet uTorrent, den öppna spelmotorn ScummVM, datorspelsomarbetningen OpenTTD och Spotify-klienten

Man kan lära sig en hel del även på t-banan genom att läsa, lyssna och ”tjuvlyssna” och sätta igång samtal. Möjligheterna bestämmer du.

26 mars 2022

Att ta aktiv del i samhället där du bor- är inte bara viktigt utan skoj!

 


I morse så deltog jag på Brygdegårdarnas regionala årsstämma i Larbergs på Lidingö.

Under dagen så deltog jag också på Rotary International distrikt 2370, President elect training seminar (PETS) online.

Båda arrangemangen var verkligen intressanta och jag lärde mig en hel del och fick många nya tankar och har efter viss reflektion kommit till en ökad förståelse och insikt.


Jag tittade förbi Stadsmissionen i Solna och fann böckerna:

• ”Skola och utbildning historiskt och internationellt perspektiv” (2001), av Henry Egidius

• ”Nån där? Texter om framtidens kommunikation” (2008) av Karolina Ramqvist (red.) mfl

• ”Ingenting är sant och allting är möjligt. Det nya Rysslands surrealistiska själ” (2015) av Peter Pomerantsev

• ”Allt det vackra” (2021) av Hunter Biden

• ”Hjälp ditt barn med programmering” (2014) av Carol Vorderman


I Kyrkans tidning fanns en bilaga med Temat Predikan, vilket intresserar mig mycket. Låt mig återkomma om detta.

Varje dag på morgon och kväll så kommer ett inslag på P1 som heter ”Tankar för dagen” - ända sedan en rotarian i min klubb tipsade mig om detta så har jag lyssnat till dem och samtalat kring dem. Det är ofta sådant som du kan diskutera och samtala kring med människor du möter under dagen.




20 mars 2022

Var finner vi engagemanget? Var finner vi tiden? Hur kanaliserar vi vår energi?



Idag besökte jag högmässan i Högdalen i Vantörsförsamling. Vantör var namnet på Brännkyrka socken innan 1400-talet. Det är den 3 söndagen i fastan med temat ”kampen mot ondskan”, vilket känns mycket aktuellt. 
Hur kan vi kämpa mot ondskan?
- Att göra vårt bästa för att bekämpa hungern.
Att göra vårt bästa för att hjälpa människor i nöd.
Att göra vårt bästa för att hjälpa till med läkarvård.

Att bära på en tro och övertygelse. Den världsliga makten kan vara en frestelse.

Det är viktigt att följa ” vägen, sanningen och livet”.

Medel kan vara rättvisa, försoning, förlåtelse, kärlek och sanning.


Så mycket gott görs inom Svenska kyrkans diakoni, vilket var trösterikt. Kyrkan gör mycket för människor som drabbas av sorg och kris. Diakonerna är några riktiga superhjältar. 


I vacklan har jag besökt Fryshuset, GoTo10, Fores, Näringslivets hus, Tekniska museet, Folkuniversitetet och Hedvig Eleonora kyrka.

Där jag har deltagit på möte med Stockholm Fryshuset Rotary, Lärarkväll och Everyday Tostmasters, samt deltagit i talartävling och utvärderingstävling för Toastmaster District 95, Area B1. 


Jag har köpt böckerna:
• ”Carl von Linné” (2021) av Tomas Blom

• ”Read & Riot - Hur man blir en aktivist” (2019) av Nadya Tolokonnikova

• ”Tills alla dör” (2021) av Diamant Salihu


Det finns inga enkla svar, men vi kan åstadkomma mycket tillsammans. ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” - har någon ”kloking” sagt!

13 mars 2022

Att vila i tystnaden och låta tankarna fara fram!

 


Min helg har fyllts av att jag har vaktat i en provlokal under högskoleprovet. Det innebär att stiga upp klockan 04:30 för att vara på plats senast 07:15. Förberedelser innan provet startar - allt ska vara lika - för att de skrivande ska få samma chans. Provet består av två olika delar: verbalt och kvantitativt, enkelt sammanfattat språk och matematik.

Varje avsnitt är 55 minuter och det är fem avsnitt under dagen. Att sitta i 55 minuter utan att nästan röra på sig gäller för de skrivande medan jag som vakta på provet sitter och tänker, samt vandrar rund i rummet. Det blir ett par km.


På lördagkvällen så tittade jag och några vänner Melodifestivalen under en middag. Rätt låt vann - Cornelia Jakobs med ”Hold me closer”. Växjö var starkt representerade med John Lundvik (Änglavakt), Tone Sekelius (My Way) och Cazzio Peia (I can`t get enough) med totalt 199 poäng mot Cornelia Jakobs 146 poäng.


I dag söndag så var frågan vad jag skulle göra förutom att studera. Jag trodde att jag skulle till Skansen, men då några vänner föreslog att vi skulle träffas på Adlibris för att sedan gå och äta en bit mat. Jag var påväg ut till Solna för att besöka Akademibokhandeln, som har 50% på bokrean. Det visade sig också bli Adlibris och Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. 

Trots att jag hade 4 böcker i ryggsäcken - förstärkt med en IKEA-kasse. Det blev 11 böcker, som jag köpte och jag fick tre av en vän.

• ”Upplev Sveriges natur - En guide till naturupplevelser i hela landet” (2014), av Martin Emtenäs

• ”Maktspelet i Volvo - En skildring inifrån” (2021) av Hans Nyman

• ”Hjärna på 30 sekunder - De 50 mest tankeväckande teorierna inom neurovetenskapen, var och en förklarad på en halv minut” (2020) av Anil Seth (red.)

• ”Märkvärdiga svenska kvinnor” (2019) av Lisbeth Larsson

• ”Världen sedan 1989” (2019) av Annika Ström Melin

• ”Ut ur ekorrhjulet - så blir du också ekonomisk fri” (2019) av Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg

• ”Svartskalle - En svensk historia”. (2020) av America Vera - Zavala

• ”Skärmsmart - 9 Hjärnregler för presentation och välmående i en digitaliserad vardag” (2020) av Mattias Ribbing

• ”Ett liv på vår planet - En vision för framtiden” (2020) av David Attenborough

• ”Morgondagboken - Rensa dina tankar och få klarhet inför dagen!” (2020) Sanna Sporrong

• ”Trollformer och besvärjelser för vardagliga händelser” (2021) av David Sundin