30 mars 2022

Det kan jag inte förstå!

 


Idag har jag funderat en del på vad som är viktigt. Det är så lätt att bara skjuta på saker och ting. Men att göra det kräver egentligen inte särskilt mycket.


Börjar dagen med att ha några samtal med med Telia Company, som visar sig vara ”duktiga” på att sälja på sin kunder försäkringar som de inte har bett om. Slugheten i upplägget ligger i att det är två ”gratis” månader och sedan så väntar de med att fakturera i överskott, vilket gör att du blir sittande med en försäkring du inte behöver. 

Det finns också en oförmåga att de värdet i lojala kunder, vilket ges uttryck i prissättningen. 






Här har Telia Company någonting att lära! En bolagstämma, som sker via PostNord i stället för att göra den digital - förundrar mig. Varför inte ta möjligheten att visa vad man kan? Det är inte så att aktiekursens utveckling imponerar.

29 mars 2022

Vi kan bli så mycket bättre!

 


Jag har druckit energidryck och kaffe idag, vilket inte jag i efterhand riktigt kan rekommendera. Ganska klantigt.

De senaste två dagarna har jag deltagit vid tre online-seminarie och det har fått mig att reflektera vad vi egentligen har lärt oss.


Ibland undrar jag vilka förberedelse som görs inför ett hybrid-seminarium? Att inte starta på utsatt tid pga ”teknikstrul” verka inte vara allt för ovanligt även för större organisationer.

Att inte ge utrymme för frågor för publiken online, minska viljan att lägga tid på sådana möten. 

Att ”slarva” med mikrofoner när publiken på plats ställer frågor gör det besvärligt att vara med online.

Om man har ett hybridmöte så tycker jag det är viktigt att man lägger resurser på att ha någon som modererar flödet och kan föra vidare till teknisk personal om det är problem med tex ljudet.

Att inte ha hybridmöten i dag efter att vi har skaffat oss viss kompetens att genomföra dessa i och med Coronan ser jag som bekymmersamt. Det borde vara mer regel än undantag att detta sker.


Jag hoppas verkligen att arrangemang som Almedalsveckan och Järvaveckan satsar på att nå ut längre än till den plats som de befinner sig på och uppmuntrar företag och organisationer, som har arrangemang under deras veckor att sända live, men också att ge fler möjlighet att vara med genom att göra materialet tillgängligt i efterhand.

Tänk vad många fler du då når och vilken kunskapsspridning, som skulle kunna följa av detta. Kolla in ”The long tail”.


Jag var innan Coronan en flitig deltagare på olika typer av arrangemang, men i och med att jag har arbetat mer och mer i skolan försvinner många av dessa möjligheter till frukostseminarium, lunchseminarium eller halv- och en dagsarrangemang, som jag inte kan direkt. Däremot så ser jag gärna dessa i efterhand när möjligheter ges. 

Särskilt när skolan är målgruppen så förundras jag över att så många arrangemang ligger under skoltid? Vet dessa vilken administration det är och hur svårt det är att ta ledigt från skolan för oss som arbetar där? Troligen inte…


Mitt fokus ligger på skol- och undervisningsutveckling. En fråga jag ständigt bär på är ”Hur kan digitala verktyg stödja elevers lärande?”


Men jag är också en ”stor” bokälskare och ser också möjligheterna med överblicken, som boken ger. Att den har en tydlig början och slut. Att det är lätt att skumma igenom den och stanna upp och fördjupa sig. Lätt att behålla fokus. 


Igår så träffade jag på ett par, som samtalade om hur långt ut från centrum de bodde. Det hade nog aldrig märkt det då de verkade använda sig av andra färdmedel. 

Vid Enskede gård märkte jag att jag ”missat” två stationer pga att jag läste ”Världen sedan 1989” av Annika Ström Melin (Sommar i P1) Jag berättade de för dem och tipsade dem om några andra böcker jag tyckte de skulle läsa!

• ”Äkta Nyheter - Journalistik i demokratins tjänst” av Erik Fichtelius

• ”Svenska Öden - De bästa personporträtten ur magasinet Filter

Vet ni vem Ludvig Strigeus är? Det viste de inte. Vet du som läser detta det?

Jo, han är upphovsman till nedladdningsprogrammet uTorrent, den öppna spelmotorn ScummVM, datorspelsomarbetningen OpenTTD och Spotify-klienten

Man kan lära sig en hel del även på t-banan genom att läsa, lyssna och ”tjuvlyssna” och sätta igång samtal. Möjligheterna bestämmer du.

26 mars 2022

Att ta aktiv del i samhället där du bor- är inte bara viktigt utan skoj!

 


I morse så deltog jag på Brygdegårdarnas regionala årsstämma i Larbergs på Lidingö.

Under dagen så deltog jag också på Rotary International distrikt 2370, President elect training seminar (PETS) online.

Båda arrangemangen var verkligen intressanta och jag lärde mig en hel del och fick många nya tankar och har efter viss reflektion kommit till en ökad förståelse och insikt.


Jag tittade förbi Stadsmissionen i Solna och fann böckerna:

• ”Skola och utbildning historiskt och internationellt perspektiv” (2001), av Henry Egidius

• ”Nån där? Texter om framtidens kommunikation” (2008) av Karolina Ramqvist (red.) mfl

• ”Ingenting är sant och allting är möjligt. Det nya Rysslands surrealistiska själ” (2015) av Peter Pomerantsev

• ”Allt det vackra” (2021) av Hunter Biden

• ”Hjälp ditt barn med programmering” (2014) av Carol Vorderman


I Kyrkans tidning fanns en bilaga med Temat Predikan, vilket intresserar mig mycket. Låt mig återkomma om detta.

Varje dag på morgon och kväll så kommer ett inslag på P1 som heter ”Tankar för dagen” - ända sedan en rotarian i min klubb tipsade mig om detta så har jag lyssnat till dem och samtalat kring dem. Det är ofta sådant som du kan diskutera och samtala kring med människor du möter under dagen.




20 mars 2022

Var finner vi engagemanget? Var finner vi tiden? Hur kanaliserar vi vår energi?



Idag besökte jag högmässan i Högdalen i Vantörsförsamling. Vantör var namnet på Brännkyrka socken innan 1400-talet. Det är den 3 söndagen i fastan med temat ”kampen mot ondskan”, vilket känns mycket aktuellt. 
Hur kan vi kämpa mot ondskan?
- Att göra vårt bästa för att bekämpa hungern.
Att göra vårt bästa för att hjälpa människor i nöd.
Att göra vårt bästa för att hjälpa till med läkarvård.

Att bära på en tro och övertygelse. Den världsliga makten kan vara en frestelse.

Det är viktigt att följa ” vägen, sanningen och livet”.

Medel kan vara rättvisa, försoning, förlåtelse, kärlek och sanning.


Så mycket gott görs inom Svenska kyrkans diakoni, vilket var trösterikt. Kyrkan gör mycket för människor som drabbas av sorg och kris. Diakonerna är några riktiga superhjältar. 


I vacklan har jag besökt Fryshuset, GoTo10, Fores, Näringslivets hus, Tekniska museet, Folkuniversitetet och Hedvig Eleonora kyrka.

Där jag har deltagit på möte med Stockholm Fryshuset Rotary, Lärarkväll och Everyday Tostmasters, samt deltagit i talartävling och utvärderingstävling för Toastmaster District 95, Area B1. 


Jag har köpt böckerna:
• ”Carl von Linné” (2021) av Tomas Blom

• ”Read & Riot - Hur man blir en aktivist” (2019) av Nadya Tolokonnikova

• ”Tills alla dör” (2021) av Diamant Salihu


Det finns inga enkla svar, men vi kan åstadkomma mycket tillsammans. ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” - har någon ”kloking” sagt!

13 mars 2022

Att vila i tystnaden och låta tankarna fara fram!

 


Min helg har fyllts av att jag har vaktat i en provlokal under högskoleprovet. Det innebär att stiga upp klockan 04:30 för att vara på plats senast 07:15. Förberedelser innan provet startar - allt ska vara lika - för att de skrivande ska få samma chans. Provet består av två olika delar: verbalt och kvantitativt, enkelt sammanfattat språk och matematik.

Varje avsnitt är 55 minuter och det är fem avsnitt under dagen. Att sitta i 55 minuter utan att nästan röra på sig gäller för de skrivande medan jag som vakta på provet sitter och tänker, samt vandrar rund i rummet. Det blir ett par km.


På lördagkvällen så tittade jag och några vänner Melodifestivalen under en middag. Rätt låt vann - Cornelia Jakobs med ”Hold me closer”. Växjö var starkt representerade med John Lundvik (Änglavakt), Tone Sekelius (My Way) och Cazzio Peia (I can`t get enough) med totalt 199 poäng mot Cornelia Jakobs 146 poäng.


I dag söndag så var frågan vad jag skulle göra förutom att studera. Jag trodde att jag skulle till Skansen, men då några vänner föreslog att vi skulle träffas på Adlibris för att sedan gå och äta en bit mat. Jag var påväg ut till Solna för att besöka Akademibokhandeln, som har 50% på bokrean. Det visade sig också bli Adlibris och Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan. 

Trots att jag hade 4 böcker i ryggsäcken - förstärkt med en IKEA-kasse. Det blev 11 böcker, som jag köpte och jag fick tre av en vän.

• ”Upplev Sveriges natur - En guide till naturupplevelser i hela landet” (2014), av Martin Emtenäs

• ”Maktspelet i Volvo - En skildring inifrån” (2021) av Hans Nyman

• ”Hjärna på 30 sekunder - De 50 mest tankeväckande teorierna inom neurovetenskapen, var och en förklarad på en halv minut” (2020) av Anil Seth (red.)

• ”Märkvärdiga svenska kvinnor” (2019) av Lisbeth Larsson

• ”Världen sedan 1989” (2019) av Annika Ström Melin

• ”Ut ur ekorrhjulet - så blir du också ekonomisk fri” (2019) av Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg

• ”Svartskalle - En svensk historia”. (2020) av America Vera - Zavala

• ”Skärmsmart - 9 Hjärnregler för presentation och välmående i en digitaliserad vardag” (2020) av Mattias Ribbing

• ”Ett liv på vår planet - En vision för framtiden” (2020) av David Attenborough

• ”Morgondagboken - Rensa dina tankar och få klarhet inför dagen!” (2020) Sanna Sporrong

• ”Trollformer och besvärjelser för vardagliga händelser” (2021) av David Sundin


10 mars 2022

Tänk vad en ”uppåtpuff” kan kännas bra!

 


Idag så fick en av eleverna reda på att det på måndag är studiedag. Hens fråga var då: ” Är det skolplikt?” Svaret var nej! Ett jubel kom från eleven! När jag var 8 år visste jag säkert inte vad ”skolplikt” var.

Jag är ganska övertygad om att några av eleverna skulle kunna tänka sig att bli ”Lego-byggare”.


Jag har nu arbetat i en klass i 21 veckor, vilket har varit en fantastisk upplevelse och jag har lärt mig mycket av dessa 7-8 åringar. Om vad de tycker är kul - Roblox, Minecraft, Pokémon.


Under dessa över 100 dagar har jag 100 bilder på skolmaten. Jag ta bilder på mat och böcker, som ingen annan de har träffat förr.


Något som jag har gjort med en hel del av dem är NO och då främst kemiska och fysikaliska experiment. Att laborera är som att laga mat med ett recept - bara att det händer lite mer. I båda fallen måste , man läsa och lyssna noga. Det har inte gått eleverna förbi att jag anteckna mycket - det gör jag för att komma ihåg och för att söka mer information senare.


Vi har haft några teman som har fått mig mer intresserad. Vikingarna och vars gudar har givit namn till många av våra veckodagar. Birka besökte jag för första gången med några vänner efter 27 år. På Historiska museet kan man besöka världens största vikingautställning. Samerna - vårt urfolk, som vi inte har behandlat väl och vilka Svenska kyrkan bad om ursäkt 2022. I dag finns det ca 20.000 Samer i Sverige och 70.000 i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Fram till 19 februari fanns det en stor utställning om den samiska kulturen på Nordiska museet.
Hållbarutveckling - då vi talade om att inte skräpa ner och att samla in. Återanvända och att inte köpa så mycket. Den 5 mars öppnade utställningen ”Zero City” på Tekniska museet.


Nu så har den ordinarie läraren kommit tillbaka från ”mammaledigheten” och jag behöver bli klar med mina studier - för att lära äldre barn kemi, matematik, NO och Företagsekonomi.

Jag kommer att sakna varenda en av dessa små stjärnor!

9 mars 2022

Att bli klokare genom att lyssna till barn!

 


Jag började förra terminen på en förskola. En av de första dagarna får jag höra ett ”ord”, som en sexåring hade kommit på och som jag häpnade inför. Tyvärr så skrev jag inte ner det och när jag sedan frågade hen så hade barnet glömt bort det.


I morse så lyssnade jag på ”Tankar för dagen” som berättades av professor Thomas Brytting om ordet ”humanitärkorridor”. Detta ord kom enligt fd utrikesministern Jan Eliasson, som berättat att ordet kom till vid förhandlingar under konflikten i Sudan. Ordet var nytt och obelastat och kunde därför rädda liv och tjäna ett syfte.


Mitt vikariat börja nå sitt slut och jag har lärt mig otroligt mycket. I går så talade vi om traditioner och efter att vi hade gått i genom svenska högtider så skulle vi tala om en indisk färgfestival. Av detta blev inget - då läraren visade världskartan och pekade ut Indien. Så kom frågan var Ryssland och Ukraina ligger. Sedan forsade frågorna fram om kriget och funderingar. Läraren visade hur duktig hon är och lät dessa besvaras. Alla eleverna fick i alla fall ställa en fråga, men tiden räckte inte till. På fritids och mellis så såg vi Lilla Aktuellt för att även här får några svar.


I dag har jag tänkt ta med mig en bok som heter ”Så funkar allt - Komplicerade saker förklarade med enkla ord” (2015) av Randall Munroe, som jag träffat på Tekniska museet när han släppte ”Tänk om” på svenska. Han är en fd ingenjör som arbetade på NASA.


8 mars 2022

If you do not speak up - nobody will hear you - and there will just be silence!

 


Igår på vägen till Everyday Toastmasters så gick jag förbi Subways. Jag hade tänkt att äta något innan mötet samtidigt som jag skulle ladda mobilen, som nått 4% på batterinivån. Men tyvärr så hade de inga vägguttag - varför jag fick vandra vidare.


Jag bestämde mig för att göra ett besök i Gustav Vasa kyrka, som inte ligger långt därifrån. Där hade jag möjlighet att ladda mobilen samtidigt, som jag kunde sitta i kyrkbänkarna och läsa.


På väg till Folkuniversitet så stannar jag till vid Antikvariatet De artonde. De hade böckerna:
• ”De ovanliga 2”
• ”Djursholm ledarsamhället”
• ”Astrid Lindgren - Krigsdagböcker 1939-1945”


När jag var på väg till mitt andra hem - Tekniska museet - så överförde jag två grabbar som talade om uppsatsskrivandet. Naturligtvis så kände jag ett behov av att fråga inom vilket ämnesområde de skrev uppsatsen. Det visade sig vara medieteknik. Jag frågade om de kände till Clubhouse, vilket de inte gjorde. Det förvånade mig? Det visade sig att det studerade på KTH. 

Ju mer jag funderade över det så inser jag att vi allt lever lite i olika världar. 


Jag inser allt mer hur viktigt det har varit att jag själv har fått välja min egen värld och att jag har har förmånen att få vara nyfiken, våga starta samtal och inte rädd för att fråga - för att jag verkligen är intresserad av deras svar!



6 mars 2022

Mänskliga rättigheter, respekt och entreprenörsskap, samt tillit är något som bygger samhället!

 


Idag så har jag spenderat timmar på ”Skansen” med att grilla korv, äta våfflor och läsa boken ”Uppdrag plastkampen”. Lyssnat till poddar och inslag om ett land som heter Ukraina och som angrips Ryssland och Belarus.


Jag spelade Pokémon på min väg över Djurgården till Tekniska museet. En möjlighet att besöka utställningen ”Zero City”.


Jag håller på att läsa boken ”Efter Alliansen - Idéer för en ny borgerlighet” av Emanuel Örtengren (red) och Zebulon Carlander (red).


Även boken ”De ansvarslösa - Hur Google, Facebook och Amazon kapade nätet och tog kontroll över våra liv.


Hur funkar det?


Några intressanta böcker som har tillförts mina bokhyllor:
• ”En liten bok om meningen med livet” (2020) av Micael Dahlén

• ”Uppdrag plastkampen - 50 uppdrag för att rädda haven - #MIljöhjältepå2minuter (2019) av Martin Dorsey och illustrationer av Tim Wesson


•  ”ATLAS över vår konstiga värld - Vår planet som du aldrig sett den tidigare” (2018) översättning av John-Henri Holmberg


• ”SÅ FUNKAR ALLT - Komplicerade saker förklarade med ENKLA ORD” (2015) Randall Munroe. Författare till ”Tänk om…” och skapare av xkcd. Översättare till boken ”Så funkar allt” är Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn.


Jag har träffat Randall Munroe på Tekniska museet. Randall är en spännande person, som följer sina tänkar.