1 oktober 2009

Företagsamma människor

Om man flyttar från sin by, sin stad, sin region, sitt landskap eller sitt land för att studera, arbeta eller för sitt eller familjemedlemmars liv är man företagsam på något vis. Dessa människor tar i olika omfattning ett mer eller mindre frivilligt beslut att skapa sig ett liv någonannanstans på ett annat sätt - de våga lämna tryggheten/eller ta avstamp i osäkerheten. En flytt, en resa och utmaningar ut i det okända.Vis av erfarenhet från motgångar och framgångar.

De tar med sig sina upplevelser, sin dialekt, sitt språk, sina värderingar och sin kultur - en del kan man "fila till" för att bli förstådd och passa in, andra delar tar vi kraft ur för att bygga upp vårt eget personliga varumärke; från värderingar, nätverk, kunskap, erfarenhet och färdigheter Ansvaret att försöka förstå ligger hos oss alla. Med ett finmaskigt nät av färdigeter, erfarenheter och kunskaper, tillsammans med personer som "korsat vår väg på livets stig" och gjort intryck och påverkat oss, skapar en plattform att ta avstamp från och skapa våra unika egenskaper och konkurrensfördelar.

Alla lika alla olika! Det är likheterna som binder oss samman, men det är i nyfikenhet och i olikheterna, som utmaningarna finns, värdena byggs och utveckling sker - om vi vågar vara nyfikena, respektera och mötas för att anta utmaningar tillsammans, som familj, skolklass, arbetsteam, företagare eller land!

22 september 2009

Var är hjältarna?

jag har funderat och funderat och funderat...men inte kommit på någon lösning!

Jag kommer med 3 observationer:
- Vilket ansvar tar media i samhällsdebatten? Nu verkar många diskutera Anna Ankafrån TV3s "dramadokumentärredaktion"? Vem är hon? Vad har hon gjort? Varför ska vi lyssna på henne? Är hon en bra förebild?
I går såg jag SVT Nio mil i blindo. Norskt reportage från 2008. Ett porträtt av 50-årige Tore Henriksen som varit blind i 18 år, men som har gett sig den på att klara av det 9 mil långa cykelloppet Birkebeinerrittet - på egen cykel, inte tandem... Tore Henriksen är en sann hjälte (för mig)! Det är viktigt att tänka på att vi får det samhälle som det talas om och berättas om i våra medier och mellan människor. det påverkar i alla fall samhällsutvecklingen! Vilka hjältar lyfts fram? Ett öra mot mediabruset och t-bane-diskussioner, och den trend jag ser är "Ankeborg"!

I Göteborg görs ett Magasin "Goda Nyheter" i den finns bara goda nyheter från Göteborgsområdet! Den redaktionen är hjältar! http://www.godanyheter.se/

I juni snubblade jag över BBC produktionen "The Secret Millionar" på NRK - den har sänts i 16 avsnitt! En helt fantastisk produktion och vilka föredömmen och hjältar det finns här http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/522602.

Lite rädd blir jag när jag från de politiska partierna se bilderna eller hör visionerna om hur de vill att Sverige ska se ut om 20 år! Jag har frågat de politiska partierna vid två tillfällen (valet 2006 och EUvalet 2009) om partiernas visioner för Sverige - trots 3 påminnelser och påringningar har varken Moderaterna eller Socialdemokraterna svarat! Jag väntar ännu!

Jag vill inte att Sverige ska vara en "ankdamm" utan att människor som gör något för sig själva och andra utöver det som man kan räkna med - ska lyftas fram och hyllas!
-Tore Henriksen , Erkki Persson chefsredaktör "Goda Nyheter" och BBC hjältarna!

Jag vill höra politikers visioner och är trötta på att de gnäller på varandra!
Jag vill läsa, höra och ser fler riktiga hjältar. I bokform har vi "Mind your own business" av Gustaf Oscarsson (kan en ung entreprenör det - borde väl mediakoncerner kunna göra det!)
Jag vill ha en vit jul!

21 september 2009

Drömmen om TEDxStockholm

Ibland vill jag något så mycket att jag helt enkelt får se till att det sker! TEDxStockholm var något, som jag helt enkelt ville bli en del av!

Jag läste om TEDxStockholm i början av seplember och ansökte, men fick i augusti veta att jag inte hade blivit antagen! Jag sände ett antal e-post i mitt nätverk för att öka möjligheterna att på vara med (jag fick telefonsamtal från andra som via mig undrade om de kunde få möjligheten att komma, men jag kände att det inte fanns något jag kunde göra). Jag hade idéer om att anställning på Ingenjörs Vetenskapliga Akademin för en dag och ringde till och med till IVA! Att inte få vara med och se Johan Rockström (en av Sveriges duktigaste klimatforskare) och Professor Hans Rosling, som en sportkommentator berätta om utvecklingen i världen med sina grafer och råd till hur vi ska kunna hjälpa den miljard människor, som lever i extremfattigdom!
Hans Rosling är den enda svensk som finns med på favorithemsidan www.TED.com.

Det var nu lördag morgon och responsen var inte så stor från mina kontakter angående TEDXStockholm. Jag sände därför en e-post till arrangörerna - "att jag med mycket kort varsel kunde infinna mig på plats i IVAs lokaler! Av den anledning så tog jag mig dit vid lördag lunch! Jag gick till desken och sa som det var - "att jag inte var antagen, men att jag gärna ville delta om någon plats blev ledig!" De gav mig beskedet att jag fick delta, men trots detta kände jag mig inte helt bekväm i situationen och valde att stå upp den första timmen för att inte ta någon annans plats!

Se Chris Anderson berätta om TEDx http://www.tedxstockholm.com/
Upplägget var sådant att det visades en TED Talks VIDEO (20 min), inbjudna talare (20 min) och kortare tal av tidigare deltagare (5min). Sedan hade vi "runda bordet samtal" om de tema som hade tagits upp och som leddes av en moderator (30 min).

TED Talks som visades kan du se här nedan:
Talks Janine Benyus: Biomimicry in action
http://www.ted.com/talks/janine_benyus_biomimicry_in_action.html
ExtraTalks Janine Benyus shares nature's designs: http://www.ted.com/talks/lang/eng/janine_benyus_shares_nature_s_designs.html
Talks Bjarke Ingels: 3 warp-speed architecture tales:
http://www.ted.com/talks/bjarke_ingels_3_warp_speed_architecture_tales.html
Talks Pattie Maes and Pranav Mistry demo SixthSense
http://www.ted.com/talks/lang/eng/pattie_maes_demos_the_sixth_sense.html
Talks Dan Pink on the surprising science of motivation
http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html

Under dagen inspirerade personer från scen oss:
Bruno Giussani (från TED)
Alexander Lervik, Petra Wadström (Solvatten), Johan Rockdtröm, Kristina Höök, Hans Rosing, Petter Berndalen

Kortare tal från TED University:
David Bismark, Martin Forsling, Edna Eriksson, Anders Wilhelmsson, konstnärskollektivet Glimp.se, Christina Öhman.

16 åringen Ramasan, som endast tagit 5 musiklektionen och lärt sig resten genom att lyssna och träna med You Tube, gjorde ett bejublat framträdande! Den killen kommer vi att få se mer av!

Jag hoppas att kunna ger er länken inom kort så att ni också kan se detta! 192 deltog och över 500 hade ansökt!

Det jag hade missat om jag inte hade varit där är de fantastiska människorna jag nu fick möjlighet att träffa nu på arrangemanget, diskussionerna och samtalet vid den avslutande middagen på Clarion Hotel Sign och det hade jag inte velat vara utan trots det härliga lördagsvädret!

Den 5 december 2009 uppmuntrades vi att arrangera TEDx i Stockholm och resten av Sverige! Kontakta TEDxStockholm om du vill arrangera ett event eller komma som deltagare! och lyssna på Chris Andersons förklaring vad TEDx är http://www.tedxstockholm.com/ , TEDxStockholm@interesting.org


Se den gärna på Professor Hans Rosling på TED Talks:
2006 http://www.ted.com/talks/lang/eng/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html
2007 http://www.ted.com/talks/hans_rosling_reveals_new_insights_on_poverty.html
2009 http://www.ted.com/talks/hans_rosling_the_truth_about_hiv.html
Han är helt enkelt fantastiskt att lyssna på, en mycket bra föreläsare och en otrolig entusiasm!
Han kommer till Urikespolitiska föreningens föreläsning i Uppsala på torsdag 24/9: "En faktabaserad världssyn" Plats: Ekonomikum, Hörsal 4 Tid: 19:15. Jag hoppas att de spela in föreläsningen och lägger ut den på webben!

14 augusti 2009

Oj, vad jag är imponerad av IKEA!





8 saker som gör att jag är imponerad av IKEA






1) Fantastisk bedrift att lyckas bygga upp ett sådant företag som IKEA! Ett företag som har varit mer slagkraftig för "Sverige bilden" än alla andra kampanjer tillsammans. Ni försvara och stöder de blå och gula färgerna på ett sätt som gör mig stolt! Tack Ingvar Kamprad!






2) IKEAs företagskultur & värderingar (tillhörighet, kostnadsmedvetenhet, respekt & Enkelhet)





3) Att IKEA satsade 500 miljoner och bildade IKEA Cleantech för att investera i innovativa företag inom miljöområdet.b Det geniala i detta är att om du får IKEA Cleantech som investerare så får du in tre önskningar i ett: kapital, en stor och kompetent kund!




5) IKEAs hemsida som är en av de bästa, http://www.ikea.com/se/




5) Att IKEA är Företaget som flest unga studenter vill börja arbeta för, se deras innovativa test! http://www.ikea.com/ms/sv_SE/rooms_ideas/fitquiz09/index.html








7) "Stimulanspaketresan" - en otrolig kampanj, http://www.stimulanspaketresan.se/


8) Inredningsforum, http://tv.ikea.se/


... och i god IKEA anda så ger jag de lilla extra!


9) IKEA Business: "Välkommen till IKEAs forum för småföretagare" - helt genialiskt! http://business.ikea.com/sb/siteshell/startup.html#,sv_SE;frontpage


10) De snabbaste växeltelefonisterna i Sverige! Orkar er växel hålla denna kvalitet och snabbhet? 0476-81 000


Det fantastiska med IKEA är att när man väl börjar nysta bland goda kampanjer, trevligt kunbemötande och härliga upplevelser så är det svårt att sluta! Men jag och IKEA återkommer på en plats/dator nära dig!


Tack för att du tog dig tid att läsa! Kom gärna med kommentar!


Peter Pimpim Pettersson

12 augusti 2009

Inspiration som verkligen "tog tag om mitt hjärta"

En av de bästa filmer jag sett är "Pay It Forward", som baseras på Catherine Ryan Hyde bok med samma titel. Kortfattat handlar dem att hjälpa andra med något som de själva inte klara av att lösa på egenhand. När de sedan av taksamhet fråga vad de kan göra för dig säger du - Hjälp tre andra människor med saker som de själva inte klara av och ge dem samma besked, som jag har givit dig, hjälp några andra.

Jag tycker detta är genialiskt dels för att de uppmuntra människor att hjälpa sina medmänniskor, som har det lite svårt, men också vad det innebär för samhället eller landet där denna inställning sprids!

En plats med mycket hjärta där jag har haft förmånen att vara mentor är Fryshuset! I dessa lokaler ser människor människor, här möts man och här inspireras jag. Den 30 sep - 2 oktober hållas evenemanget "Forum för Eldsjälar" - där människor med "en brinnande låga" och många stora hjärtan möts, inspireras och diskuterar viktiga frågeställningar! www.fryshuset.se/Fryshuset/forum_for_eldsjalar.aspx
Det är viktigt att vi ser och lyfterfram "vardagshjältarna".

I går under en "kunskapsexpedition" på internet så "snubblade" jag över
"Millionær i forkledning" från NRK1 ("The Secret Millionare"). - Jag blev helt såld! Det handlar om en framgångsrik entreprenör, som under en vecka går "undercover" i en miljö med människor, som har en "tuffare" vardag! Målet är att finna ett antal människor, projekt, organisationer eller företag, som entreprenören är villig att stödja med en viss summa pengar!

Varför detta program grep tag i mig var:
- Viljan från entreprenörerna att hjälpa till!
- Eldsjälarnas osjälviska givande till sina medmänniskor och lokala samhället !
- Dessa samhällsentreprenörers hårda arbete och stora hjärtan!

Detta avsnitt var det som gjorde att jag blev alldeles såld på programmet! http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/518342
Här kan du finna 15 avsnitt med olika entreprenörer, nya utsatta områden och eldsjälar!
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/518342
Detta var fyllt av så många människor jag blev imponerad av för deras affärskompetens, empati och inspirerande projekt och driv - oberoende av pengar!

Det är viktigt att vi ser och lyfterfram "vardagshjältarna".

20 juni 2009

Almedalen 2009 på webben!

Förra året häpnade vi av hur få organisationer, partier och företag som under Almedalsveckan använder sig av att sända via webben och att även kommunicera på detta sätt. Av ca 260 organisationer var de f'ärre en 10 som websände!

När vi 1 vecka innan Almedalen 2009 undersöker hur många av de 1040 anmälda arrangemangen, som har tänkt att "direktsända" över internet är antalet 55 därav 8 från de politiska partierna.

Jag trodde hela tanken med Almedalen är ju att nå ut med sina budskap och varför används då inte internet som medium för att öka sin publik skapa delaktighet via nätet och demokratisera arrangemanget?

Under denna vecka kommer det att vara många arrangemang om partiernas program, klimatet, miljön, energi, hållbar utveckling, lärande och framtidens skola, men tyvärr endast i lite omfattning för resten av Sverige som inte är i Almedalen - det är nästan så att man kan tro att det som sägs i Almedalen ska stanna i Almedalen -men så kan det ju ändå inte vara!

Att inte alla far till Gotland är ju bra dels för att det inte finns tillräckligt med plats, men det vore ju bra för miljön och för demokratin om vi gjorde det möjligt att följa och interagera från andra platser i Sverige. Vi talar ju så mycket om att använda den nya tekniken, men använder vi den? Inte i Almedalen i alla fall!

Även om jag hade föredragit att vara i Visby och inhämta kunskap, nätverka och skratta, så blir jag lite orolig av att så många viktiga företag, organisationer och partier så lite använder den teknik vi säger att vi är så bra på ICT! Användningen lyser med sin frånvaro!

Under veckan kommer undersökas vilka TV-media som kommer vara där och bevaka och i vilken omfattning de kommer sända?



-

17 juni 2009

Ett STORT misstag om DE hade frågat mig!

Den 25 februari gick Högskoleminister- och forskningsminister, Lars Leijonborg, ut och förklarade att regeringen hade för avsikt att avskaffa kår- och nationsobligatoriet. I förra veckan så beslutade Riksdagen om avskaffandet. Dagen efter avgick Lars Leijonborg, http://regeringen.se/content/1/c6/12/12/22/45620cdb.asx, vilket jag tyckte var feht efter att ha tagit detta beslut, som kommer att ha stora konsekvenser för det svenska samhället.

Vad är så hemskt med Kår-och nationsobligatoriet? Jag kan inte förstå det? För några hundra lappar så fick du en företrädare mot Universitetet i bland annat utbildningsbevakning, studenthälsa, bostadsmarknadsbevakning, studiepolitiska frågor osv. Nu ska vi istället betala via skattsedeln! Jag tycker att det är sorgligt när "idiologisk fanatism" inte gör att de tänker klart och funderar på den positiva effekt som studentkåren har haft i samhället. Själv har jag varit student i på Växjö universitet, Lunds Universitet, Stockholms Universitet och KTH. Mitt engagemang har varierat stort beroende på hur min livssituation har sett ut, men jag har alltid haft nytta av mitt medlemsskap tex utvärderingar av kurser, studentrabbatter, externa föreläsningar.

På vissa Universitet så är "partierna" partipolitiska och många av våra poilitiker har fått erfarenhet och färdigheter vid sitt engagemang här. ´Det gör att jag tycker det är ännu s¨vårare att förstå beslutet och ser det endast som ideologiskt! När jag studerade i Växjö satt jag i studentfullmäktige för ett politisktparti under några år, men det sista året valde jag att gå med i ett "opolitiskt" eller blandpolitiskt parti, Studentviljan. Här var vi en blandnin av många olika mäniskor med olika politiska bakgrunder och erfarenheter, MEN vi hade det gemensamt att vi ville göra det bästa för våra kursare och var beredda att offra tid och engagemang för detta utan att få betalt i pengar!

Växjö är en lite speciell stad med speciell tradition! I fredags träffade jag Carl-Gustav, en 80-årig gammal man, som berättade att när han arbetade där 1968 så var det val. Det blev en borglig valseger, men de valde att utse ett socialdemokratisk kommunalråd och kommunstyrelse ordförande, pga att dessa personer hade unik kompetens och erfarenhet. Denna tradition lever vidare idag och samarbetet över blockgränserna är fantastisk, vilket jag ser som en styrka. För det är ju resultatet som avgör!

Val deltagandet är inte så stort, på Stockholms Universitet ca 15% i kårvalet, vilket är tragiskt och säger en del om varför kåren behövs. Kåren ger möjlighet för studenterna att få en behaglig studiemiljö, bra utbildning, under så bra ekonomiska förhållande som möjligt!

Jag har suttit och förhandlat hyror, varit med och rustat upp student restaurangen, anställt en studentpräst och en student kurator.

Vad jag har fått ut av det är många bra kontakter bla inom kommunen och näringslivet i Växjö, vilka jag har nytta av i mitt företag idag.

Jag fick många vänner vänner, som jag fortfarande har kontakt med över 15 år sedan jag tog examen.

Jag lärde känna människor under mitt kårarbete. Vi var några som samarbetade och kompletterade varandra så bra att vi startade ett bolag 1994 inom IT. 2006 sålde jag till dem som fortfarande var aktiva i bolaget nere i Växjö och det åär fortfarande några av mina bästa vänner.

Vad jag lärde mig var politiska processer, att arbeta mot uppställda mot, göra budget, att få människor att engagera sig i viktiga sakfrågor, att arbeta med små medel och göra något bra av det!

Jag tror att Avskaffandet av Kår- och Nationsobligatoriet var ett stort misstag! Det var en del av samarbets-, ideellt- och samförståndskulturen, som är en av Sveriges viktigaste konkurrensmedel! Ensam är inte stark!

14 juni 2009

Spännande möten - Kofi Annan

I år firar JO -Justitieombudsmännen 200 år. Denna fantastiska institution, en väktare till våran demokrati.
"Justitieombudsmännen (JO) - eller Riksdagens ombudsmän som de officiellt kallas - väljs av riksdagen för att kontrollera att myndigheter och deras tjänstemän följer gällande lagar och andra författningar i sin verksamhet. Ombudsmännen kontrollerar detta genom att pröva och utreda klagomål från allmänheten och genom att göra inspektioner hos myndigheter och genomföra andra undersökningar på eget initiativ." www.jo.se

Tisdagen den 9 juni hade jag möjligheten att få se Kofi Annan på "International Ombudsman Institute's nionde världskonferens"

-"Two of Swedens gifts to the world is ombudsman and smorgardsbord".
-" Its about promote good governance and law"
-" Soverenity, govern by the law for Human Rights"
-"Some crime is so shamefull that we can´t stand byside and just look"
-" In some case we must be ready to intervine, UN, allow the use of force and we have the International court of law"
-"accountable for bad actions"
-"transparency and fundamental freedom of speech"
-"inaction and lack of unity" is a threat.
-"we must rice abovenational interest"

Att sätta mänskliga rättigheter åt sidan i kampen mot terrorism är problematisk!

-"it´s a responsibility for us all to protect Human Rights as a multinational action"
-"protect countries citicens their right to freedom"

"En nation måste byggas på lagar"

Kofi Annan är en stor ledare och var som FNs Generalsekreterare initiativtagare till "Global Compact"

"The United Nations Global Compact is a strategic policy initiative for businesses that are committed to aligning their operations and strategies with ten universally accepted principles in the areas of human rights, labour, environment and anti-corruption." http://www.unglobalcompact.org/

20 april 2009

"Samhällets Stöttepelare"

Jag harn i helgen läst "Samhällets stöttepelare" av Anders Johnson, företagare, om goda medborgare.

En lättläst och intressant bok full av exempel på historiska exempel. Den är uppdelad som:
- samhällsbyggare
- patroner
- donatorer
- troende
- sportmän
- politiker
- kooperatörer
- kulturbärare

Det slog mig hur många av dessa personer som har varit aktiva politiskt (Lokat och riksnivå) och i olika organisationer för att bidra till förändring i lokalsamhället och för att föra samhällsförändringar på riksnivån.

En annan sak är att exemplena speglar företagare, som tar ett större ansvar än vad som i första anblicken skulle kunna krävas av dem. Dessa företagare har sedan med tiden i stället låtit samhället ta över ansvaret för dessa uppgifter, som skolor, äldrevård, försäkringar, sjukvård, fritidsaktiviteter mm. I bland kan de liknas vid vad en del talar om som "CSR" (Corporate Social Responsibility" idag? De gör det inte bara i sin egen nu-tid utan , genom att skapa stiftelser så gör de insattser även för framtida generationer (hållbarhet) inom bland annat forskning, utbildning osv.

Att företagare största drift skulle vara att enbart tjäna pengar är nog inte hela sanningen utan är en fas som ochså kompletteras av anledningar som:
- socialt ansvar
- tacksamhet
- självrättfärdigande
- personligt intresse
- dynastibygge
- företagets fortlevnad
- samhällsnytta

men också:
- humankapital. "Anställda som äter näringsrikt, bor i sunda bostäder, har tillgång till sjukvård och motionerar, utför ett bättre arbete än de som saknar något av detta.
- hegemoni. " under den tidiga industrialismen kunde välfärdsaktiviteter syfta till att motverka facklig organisering och vissa politiska refornmer ( dvs ett frivilligt arbete av industruin att ta ansvar"
- inlåsning. "Genom att ekonomiskt knyta de anställda hårdare till företaget (ex låna ut pengar), minskar risken för att de slutar".
- lojalitet. "Även om välfärdsaktiviteterna utformas så att någon egentligen inlåsningseffekt inte uppstår inte uppstår, kan de skapa en ökad lojalitet mellan företaget och anställda och mellan de anställda, vilket gör att personalen trivs bättre, gör ett bättre jobb och blir mindre benägna att sluta".
- rekrytering. "Ett brett utbud av välfärdsaktiviteter kan göra det lättare att rekrytera arbetskraft. Samma motiv kan finnas för insatser som gör det samhälle företaget verkar i mer attraktivt".

Dessa drivkrafter gäller många gånger fortfarande idag.

Så visst har vi även en del att lära av historien! Tragiskt att företagare har fått detta dåliga rykte ofta av personer, som aldrig själva har startat företag (tror jag).

Att man starta

Japaner, japaner, japaner...

I torsdag fick jag ett samtal från en vän inom JCI (Junior Chamber International), som frågade mig om jag ville hålla ett anförande på "JCI Japan - Sweden Environmental Forum". På stående fot tackade jag naturligtvis jag till detta erbjudande!

Det var en grupp av 20 japaner från JCI Japan Construction sector och JCI Stockholm, som tidigare under dagen hade varit, och besökt "Det Naturliga Steget" och Hammarbysjöstad.

Jag hade bestämt mig för att ta Växjö (Europas Grönaste Stad) och Stockholm (Miljöhuvudstadsår 2010), som svenska exempel tillsammans med "SymbioCity"-konceptet, www.symbiocity.se .

Det är lite annorlunda att föreläsa för japaner, dels för att de använder simultantolkar, småapplåder och deras höga "ååååå" (när man säger vissa saker").

Fokus var på:
- Hur har det gått med Sverige och Kyotoprotokollet
- Sveriges energimix
- Energibesparingar och handelssystem¨
- Energiomställningar
- Samarbeten inom Sverige mellan Staten, företag, akademi och NGO, ex "Kommissionen för hållbar utveckling" och UN Global Compact och GRI intiativ hos statligt ägda företag.
- Praktiska exempel från verkligheten ex Växjö och Stockholm.

En härlig kväll i Sollentuna!

När allt inte går som man tänkt sig!

I går var vi och såg "Slumdog Millionaire" på SFBio. Tog och köpte en "Snickers" på Coffee House by George och gick in på bion. Men det visade sig att det var en spricka i locket, som gjorde att det läckte när jag drack, vilket skarpt minskade nöjet.

I salen hade vi rad 10, plats 159 och 158, vilket visar sig vara ETT säte och det passar inte för två fullvuxna polare! Varför får man inte veta att det är denna typ av säte! INTE bra SF!

5 april 2009

Det mänskliga mötet!

I det mänskliga mötet kan respekt ges och fås, byggs förtroende upp, och vi har möjligheten av att lära från dem vi möter.

Genom frågor, nycklarna till nya spännande världar, utbyter vi kunskap, erfarenhet och kan bidra med hjälp eller dela med mig av mina egna kontakter.

I mötet och dialogen kan vi finna "speglingar" av de värderingar och verklighetsuppfattningar vi bär med oss. Men mötet kan också få oss att fundera på och omvärdera de förutfattade meningar vi har skaffat oss på "livetsstig". Det kräver att vi har en öppenhet inför andras synpunkter och värderingar för att ens vara mottagliga.

I mötet finns kunskap, erfarenheter och inspiration, som kan bli större än de enskilda individernas och som vi kan få del av om vi är tillräckligt intresserade och nyfikna!

Det är du som bestämmer hur ditt mål ser ut, hur starkt din vision lyser och hur vägen tid ser ut.

Vad händer med det mänskliga mötet?

I dag när jag var på Konsum på Sveavägen så märkte jag att de hade börjat med automatiska betalningsstationer. Jag ska ta och testa någon gång, men jag uppskattar det mänskliga mötet så mycket och kanske tror jag att jag ska träffa Snabbköpskassörskan i låten som Hasse "Kvinnaböske" Andersson sjöng om.

Jag ställde mig i kön, den enda, där det fanns en mänsklig varelse i kassan. När jag kom fram och frågade efter det snus jag skulle köpa, informerade hon mig att det fanns en automat en bit i butiken där jag kunde välja snus och sedan gå tillbaka till kassan och betala för att sedan gå till en automat utanför kassorna och få min snus. Antagligen blir det lättare för Konsum och Swedish Match med denna lösning, MEN har någon tänkt på mig som kund? Jag betvivlar verkligen detta! Snuset kostade till och med med denna apparathantering, 31sek mot 27 sek i vanliga fall dvs +13%. Jag tyckte allt detta var så trist att jag sa "ledsen men jag vill inte göra affärer med maskiner och det varlite krångligt" lite barnsligt kan tänkas, men ibland får man "rösta med fötterna". Jag gick bort till Tobaksaffären där kassören, som gav mig ett gott skratt, som "bonus".

Exemplena kan bli flera: tex har automatiserade system och röstigenkänning tagit över en hel del av kundservicen och denna röstigenkänning har otroligt svårt med smålänska kan jag meddela!

Det mänskliga mötet är viktigt både för mig som kund, men borde också vara det6 för företag jag gör affärer med om de tar tillvara på samtalet eller mötet.

24 mars 2009

Vårt Klimat

Klas Eklund har skrivit boken "Vårt Klimat". Denna bok är mycket läsvärt. Den är en av de mest välillustrerade böcker jag har läst och dess faktarutor tillför verkligen något!

Sammanfattningsvis så drivs tesen att ett globalt klimatavtal i Köpenhamn, COP 15, är viktig, men inte särskilt trolig. Det är dock viktigt att riktlinje dras upp och att USA, EU och Japan i alla fall kommer med. Sedan gäller det att få med Kina och Indien med så snabbt som möjligt.

Att insatserna görs där det är billigast är också en tes som förs fram, både nationellt och globalt. I den Klimat- och Energiproposition som lades fram förra veckan av regeringen var andelen av de utsläppsminskningar som budgeteras utanför landets gränser ca 30%.

Det behöver både satsas på utsläppsminskningar och klimatanpassningar runt om i världen, men de fattiga kommer att drabbas mest.

13 februari 2009

One day in Beijing!
















Yesterday Beijing got it's first rain in 110 days, so it was needed!





But rain is also beautiful - we was singing!

31 januari 2009

Hållbart företagande även i motvind!












Miljön är i de flesta fall underordnad ekonomins kortsiktiga intressen. Företagen är mycket beroende av hur responsen på deras kvartalsrapporter tas emot av marknaden. Denna bedömning görs inte uteslutande på fakta utan mycket beror av känslor och flock-mentalitet.

Ett företag måste för att arbetar på ett hållbart sätt ta hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga faktorer (ekonomiska, människor, miljö / ekonomiska, etisk, ekologiska).


Rapport efter rapport ger tydliga signaler att vi idag inte använder våra resurser, råvaror, människor, pengar, på ett hållbart sätt. Vi förbrukar råvaror i en takt, som gör att vi skulle behöva flera planeter för att på långsikt ska kunna leva på samma sätt. Människor sjukskrivs för att de inte klarar av tempot, vantrivs, men har inte förmågan att byta företag. Pengar används på ett sådant sätt att det är frågan om ledningen har företagets bästa inför sina ögon när de fattar vissa beslut. Allt för ofta har detta resulterat till att höga bonusar och löner betalas ut, som företagsledning och styrelser har svårt att förklara på ett förnuftmässigt sätt i efterhand. När det talas om höga bonusar i svåra tider, som nu, trots att de har rätt att få dessa bonusar så känns det lite konstigt att de, som ledare, ens kan tänka tankewn att ta emot dem! I många fall har hundra och ibland tusentals medarbetare varslats för att sänka kostnaderna. En ytterst skicklig företagsledare skulle med eget omdöme och andra verktyg ha kunna sett till att man inte befann sig i den uppkomna situationen. Detta resonemang kan ses som lite naivt och konstigt, men att miljonbonusar delas ut i svåra tider är omdömeslöst både hos företagsledning och styrelser. Tänk vilka signaler detta ger in i organisationen.


I hårda tider tror jag att företagen behöver en ledning, som är tydlig och kommunikativ. En ledning och företag med visioner och handlingar, som medarbetarna vill följa och är stolta att arbeta med.


Att få dessa medarbetare med sig, att inspirera dem att följa, men också att komma med egna kreativa lösningar är en förutsättning ett företag i utveckling, ett företag som ska kunna rekrytera nya medarbetare när konjunkturen vänder. Ett ansvarsfullt företag tror jag måste ha en ansvarsfull ledning, som arbetar strategiskt, visionärt och där medarbetarna inte bara på papperet eller i tal är företagets viktigaste tillgång!


Det märks i dessa dagar att kunderna har en stor betydelse, till och med avgörande betydelse för ett företagsutveckling.


Utan kunder och medarbetare finns det lite att leda!

26 januari 2009

Barack Obama- vad händer nu?


President Obama och hans administration har en hel del saker att ta tag i.
Den finansiella krisen där bank och bilindustri har varit de mest synliga och påtagliga indikatorerna på problem. Så det blir nog form av reformprogram.
Något annat att ta tag i är det klimathot, som vi står inför! Det är viktigt att USA tar en deol av ansvaret när KyotoII ska förhandlas fram i (COP15) i december 2009. Men att President Obama skulle satsa stort på Kärnkraft ses inte som så troligt. En del satsningar på sol- och vindenergi.
En tredje ting är alla de krig och konflikter, som USA har eller haft del i. Vad händer med Irak, Afganistan, Venezuela, Kuba, Balkan, Georgien mfl. Vad som händer får vi ser!

The HaT-project!

Hi Reader,

this spring JCI Stockholm will launch our HaT-project, "Help a Tourist".

What is "Help a Tourist" all about? It´s about being observant about what´s happning around you, it´s about doing Stockholm a more friendly and welcoming capital to visit. A friendly voice, a smile and to be helpful could make the difference.

The project goal is that no project member should pass a person with a map in their hands, instead they should go to them and ask if they could help them with anything. We have test this in almost one year and have got very good response from people we helped, people we presented this project to and we have had a lot of fun :)

Our goal now is that this will grow by "Pass it forward"-koncept. YOU DO IT TOO! and tell others about it! JCI STOCKHOLM confident that this will improve the experience "guests", visitors and businessmen get of Stockholm to a HAPPY HELPFULL Stockholm!

YES WE CAN with a little help from you too!

Åland, en småländsby på en ö, ett Öland







Förra veckan besökte jag för första gången Mariehamn efter att ha bott i Stockholm i över 14 år. Jag var en gång på en kryssning och gick i land mitt i natten, men så här i efterhand så räknas det nog inte!

Åland med sina 27.000 invånare, varav ca 11.000 bor i Mariehamn (uppgifter från en Taxichafför), det riktigt sprakar om ön av entreprenörskap, företagande och nätverkande. Anledningen till att jag och 6 andra medlemmar begav oss till Mariehamn, var vår twinning (samarbete) kammare, JCI Mariehamn. En fantastisk lokal kammare med ett gediget program och ett nära samarbete med Ålands handelskammare.

JCI Mariehamn ansvarar bla för projektet med turistkartor, ledarskapsutbildningar och andra projekt som stärker det det lokala samhället, som insamlingar för att minska användande av knark, projekt för att kunna stödja gymnastik undervisning i Baltikum och detta gör de genom att vara ett starkt team, som arbetar bra tillsammans.
Vi deltog på JCI Mariehamns årsmöte, som var en föreställning av professionalism och belöningscermoni där väl genomfört arbete lyftes fram i ljuset av festligheter. Medlemmarna i JCI Stockholm fick också möjlighet att träffa JCI Amanda från Finland, som är en annan av JCI Mariehamns twinningkamrar.
JCI handlar mycket om MEET, LEARN, GROWTH - vi träffas och lär av varandra, och på detta sätt så växer vi som individer och organisation.






Märkesåret 1809 synliggjordes på ett förtjänstfullt sätt av Per Rylander, Local President JCI Stockholm, under festligheterna.









Synlighet, Hörbarhet och Beständighet!


Under 3 dagar har JCI (http://www.jci.cc/) Sverige haft sin årliga kick off i Uppsala. Deltagare var JCI Malmö,

JCI Halmstad, JCI Göteborg, JCI Linköping, JCI Karlstad, JCI Stockholm, JCI Stockholm City, JCI Uppsala.


Under dagarna presenterades och diskuterades planerna för de lokala föreningarna och nationellt under 2009. Vi lärde oss mer om försäljning, partners och om rekrytering av nya medlemmar, men också hur vi tar hand om våra nuvarande medlemmar. Vi hade pass där vi skrev debattartiklar och processen för att utvecklas som tränare gicks igenom. Vi fick information om Vårkongressen i Karlstad (april), Nationalkongressen i Jönköping (oktober), den 52:a Kräftskivan i Halmstad (augusti), Europa Konferensen i Budapest (juni) och European Academy i Göteborg (augusti).


På JCIs Världskongressen i New Dehli förnyades JCI Mission och JCI Vission till följande:


JCI MISSION:

"To provide development opportunities that empower young people to create positive change"


JCI VISION:

" To be the leading global network of young active citizens"


Under helgen pågick också JCI Presenter - en utbildning i olika "lärstilar", som människor har och JCI Trainer - när deltagarna får öva sig i att hålla utbildningar. Dessa är en del i JCI University. Detta var också ett tillfälle då medlemmar från JCI ST Petersburg (Ryssland) och JCI Vanda (Finland) hade twinning (dvs ett närmare samarbete) med JCI Uppsala.


Det bästa med dessa dagar är att diskussionerna går höga och att vi får möjlighet att lära känna varandra bättre.

Synbarhet,

Indien - något speciellt!





I November åkte jag med över 30 andra svenska medlemmar från JCI (Junior Chamber International) till New Dehli för att delta på JCI World Congress in New Dehli. JCI är en träningsorganisation för unga ledare och entreprenörer (18-40år), som fokuserar på ledarskap, entreprenörskap, socialt ansvarstagande och internationellt samarbete.


Kongressen var i 5 dagar under, vilka vi lyssnade på keynote speakers, deltog i workshops och knöt kontakter med människor från hela världen. Min höjdpunkt var en workshop, som heter "Attitude for Service". Under den förstärktes min förståelse för hur viktigt service, attityd och värderingar är i det dagliga arbetet i organisationer och företag. Hur värdefullt är det inte att kunderna kommer tillbaka för att de tycker om att göra affärer med er?!

Under dessa dagar fick jag insikten i hur duktiga indierna är på att byta visitkort med dem de träffar. De har en helt otrolig entusiasm och framtidstro i en hastighet, som kan se sig ganska annorlunda. Hela tiden möts man av det annorlunda, såsom lukter, smaker och beteende och visst är det bara att gilla läget! Annars ska man nog stanna hemma!

Vår hotelldirektör Seema tex reagerade på följande sätt när jag påpekade några fel på våran "saltade hotellnota": -"If you don´t want to pay, you don´t have to pay!" Sedan rev hon alla kvittorna och jag bara stod och gapade och visst ville vi betala det vi var skylldiga. Det hela löste sig i slutet, men vi blev lite förstummade av det inträffade.

När vi blev inbjudna på ett Sihkiskt brölopp och fick sitta i den stora festsalen från att tidigare bara vandrat förbi. Då blev vi förvånade och imponerade av gästfriheten.

När vi såg 12 personer åka på en "Tuck-tuck" när vi var på vär till Taj Mahal, blev vi förvånade.

Men vi gillade läget för vi var ju deras gäster och de våra värdar.

24 januari 2009

Indien, början på något stort!

Hej,

när jag kom hem från Indien i mitten av november 2008 visste jag inte riktigt om jag var fylld av positiva upplevelser eller tömd på energi? Så här i efterhand så inser jag att "Dehli-belly" tog och skakade om mina upplevelser ordentligt! Jag är inte direkt född med en "stålmage" utan fick "go with the flow".

Vatten är livsviktigt, men kan också vara källan för många sjukdommar varje dag dör över 4500 barn av diarre. http://www.unicef.se/om-unicef/fakta-om-unicef-och-barns-rattigheter/snabbfakta/barnadodlighet och mer än 1.000.000 lider av vattenbrist i världen. Det är helt enkelt många som får dricka det vatten de kommer över oavsett vattenkvalitet.
I en rapport från Europeiska Miljöbyrån tas frågan "Europas vatten: användsdet på ett hållbart sätt?" http://reports.eea.europa.eu/water_assmnt07/sv/water_assmnt07_sv.pdf Jag har försökt att finna liknande rapporter om vattensituationen i Indien, men inte lyckats.

För ungefär 10 år sedan så tyckte de styrande i New Dehli att luftkvaliteten blev för dålig och beslut togs att mopeder skulle drivas med CNG (Compressed Natural Gas) då man trodde att "It´s very environmental friendly", som en man sa till mig där nere, innan han bjöd in oss på sin systers brölopp. När vi skulle åka in till Taj Mahal så fick vi åka med elbilar den sista biten för att byggnaderna skulle påverkas mindre av luftföroreningar. Vi fick också berättat för oss att ingen producerande industri var tillåten i delstaten för att skona Taj Mahal. Taj Mahal är nog den vackraste plats jag har varit på! En del av ett paradis - och mycket dis var det när vi kom fram på morgonen!