I dag var jag på presentationen av Timbro Medieinstituts rapport "Varför saknas rapportering om hyresreglering?"
Vad den ledde fram till var att det utmynnade till en diskussion om marknadshyror. Frågan är väl vad det är egentligen? Kommer det att driva på inflationen? Kommer lägenheter ut på marknaden eller fördelas de och säljs på en svart marknad?
Varje dag flyttar två fulla SL-bussar in till Stockholm. Hur minskas ledtiderna till att kunna bygga ett nytt hus? Hur många lägenheter förmedlas per år?
Att Timbro gärna skulle se marknadshyror är väl ingen hemlighet. Riktigt nöjda med SVT, SR, DN och SVD var det inte när det gällde just belysandet av just marknadshyror. Mellan januari till september 2012 skrevs det 80 artiklar och inslag.
Mycket handlade om de subventionerade hyreslägenheterna på Östermalm. Där många tycktes tro att journalisterna bor eller deras vänner? och därför skulle de ha svårt att skriva om det.
Näringsidkare på Östermalmstorg, Hornstull och Hötorget har fått känna av marknadshyror då de förändrats fyra till fem gånger. Många av de hyresgäster som har funnits har på detta sätt ränsats ut? Tråkigt tycker jag - om man vill ha mångfald.
En fråga jag ställer mig är den som Keolis VD tog upp under hösten - "Var ska våra chaufförer bo?"
Om vi börjar med marknadshyror så skulle hyrorna i förorterna minska trodde någon i panelen. Men jag undrar om det är något som talar för det på en marknad med brist brukar det vara tvärt om att priserna höjs.
Att sedan Allmännyttans lägenheter har ombildats till subventionerade priser tycker jag är väldigt tveksamt. Då dessa även är skattebetalarnas pengar och att det är bara vissa medborgare som gynnas. Här om någonstans skulle det vara marknadspris.
Inget talar väl för ökad mångfald om det blir marknadshyror?
Well, inte helt korrekt beskrivning. Läs gärna vad forskningen säger http://www.bofast.net/1/1.0.1.0/17/1/?item=art_art-s1/2099
SvaraRaderaAnonym - du får gärna skriva vad du inte var nöjd med eller tyckte att de inte var korrekt?
Radera