4 december 2012

Jag slutar aldrig att förvånas?!

I dag så presenterades Bästa Redovisningen 2011 av NASDAQ OMX STOCKHOLM. I år var det

"Med syfte att stimulera företag att förbättra och utveckla sin externa information arrangeras årligen tävlingen Bästa redovisningen."

Juryn har bestått av:
Anders Haskel, ordförande
Katarina Green, Finansdepartementet
Pontus Herin, Journalist
Nils Liliedahl, Sveriges Finansanalytikers Förening

Klassen Small Cap vanns av: Global Health Partner AB
Med motiveringen: "Årsredovisningen har logisk och lättläst struktur som stämmer väl överens med den verksamhet som ska beskrivas".

Klassen Mid Cap vanns av: Lindab AB
Med motiveringen: "Lindab har genom en systematisk och tydlig grafisk profil skapat en slimmad redovisning där läsaren snabbt kan tillgödogöra sig all väsentlig information".

Klassen Large Cap vanns av: Boliden AB
Med motiveringen: "Årsredovisningens styrka ligger i att verkligen lyfta fram all relevant information utan att det blir för långt och snårigt, ofta med hjälp av tabeller och diagram"

Tävlingen har nu bedrivits i 47 år. De startade 1965 men då endast med en klass fram till 1993 då det blev en klass för stora bolag och en klass för små bolag. Detta fortsatte till 2007 då det blev nuvarande tre klasser.

De bolag som vunnit i Small Cap har varit: HL Display (2007), AB Sagax (2008), Swedol AB (2009), Concordia AB (2010)
I Mid CAP har vinnarna varit: Home AB (2007), PA Resources AB (2008), Billerud AB (2009),
SAS AB (2010)
I klassen Large Cap har vinnarna varit: Trelleborg AB (2007), Investor AB (2008), AB Electrolux (2009), Autoliv Inc. (2010)

Det företag som vunnit flest gånger under de senaste 47 åren är AB Volvo med 6 vinster (senast 1994).

En fråga jag ställer mig är om det inte är på tiden att ha en klass för hållbarhets redovisningar - det borde ju även vara ett viktigt verktyg för analytiker. Att dessa kommer att integreras tror jag kommer att ske inom inte en allt för lång framtid.

En allmän genomgång görs: "I årets allmänna genomgång gör juryn korta nedslag inom många av de områden som vi anser att en bra årsredovisning bör innehålla. Områdena har varierat lite mellan åren men det har ofta handlat om dessa: VD-ord, mål- och måluppfyllelse, affärsidé och strategi, affärsområden, produktion, marknad och konkurrenter, risk, CSR och bolagsstyrning samt givetvis den grafiska utforminingen."

Finansiella mål: "För en investerare tillhör företagets finansiella mål den viktigaste informationen i årsredovisningen. Dessa mål styr verksamheten, är nära kopplade till strategin och ska vara viktiga för varje stort investeringsbeslut. Uppföljningen och analysen kring hur målen nåtts är naturligtvis också viktiga för att få en bild av hur bolaget styrs och hur stor vikt som läggs till konkreta siffermål."

Affärsrisker: "Vad är viktigast för att utvärdera ett bolags framtidsutsikter? Är det tillväxtpotentialen och de drivkrafter som får affären att växa? Eller är det riskerna för att affären inte kommer att växa, utan snarare minska? Är affärsrisker och en verksamhetens drivkrafter i själva verket olika sidor av samma?"

Bolagsstyrning: "Bolagsstyrningsrapporterna i börsbolagens årsredovisningar är i hög grad en formell text starkt styrd av de krav som ställs av Svensk kod för bolagsstyrning och Årsredovisningslagen...."
Redovisning av styrelsearbete, valberedningens arbete och presentation av styrelse och ledning.

Etik och moral: "En avslutande reflektion är att frågor av etisk och affärsmoralisk karaktär är på väg att ta allt större plats i diskussionerna runt styrelsebordet, inte minst i takt med att svenska företag ökar sin närvaro i länder med begränsad demokratisk tradition. Hur styrelsen väljer att hantera denna typ av frågor bör framöver i allt högre grad speglas även i bolagsstyrningsrapporterna. Det handlar inte bara om vad som är etiskt försvarbart utan också om hantering av rena affärsrisker som kan uppstå kopplat till vad samhället i stort anser anser är ett moraliskt korrekt uppträdande."

I mitt huvud ekar Petter Stordalens ord i går - "Nuvarande ekonomiska system gör att vi tar första klass till helvetet". Något annat han nämnde var att "culture eats strategy for breakfast".

Det är grund läggande att vara lönsam som företag, men visst är det av betydelse hur företaget tjänar pengar, som Björn Söderberg så väl beskriver i boken "Det enda som räknas : socialt entreprenörskap på riktigt"

Vi får se om NASDAQ OMX STOCKHOLM tar initiativet till ett pris för hållbarhets redovisning nästa år?

1 kommentar:

  1. Men det delades ju ut pris för bästa hållbarhetsredovisning också vid samma event! I år var det SCA som vann och SKF fick ett hedersomnämnande. Jag tror att det är FAR som står bakom denna - den har funnits ett antal år och är del av Finforum.

    SvaraRadera