30 september 2012

SL/MTR - ni slutar aldrig att förvåna!

Var på väg hem med linje 19 i kväll mot Hagsätra. När vi når fram till stationen - så säger tågföraren - "Tåget tas ur trafik" -??? Detta fick upprepas några gånger eftersom ingen på t-banan visste detta?

När vi kommer ut från vagnen råder det total förvirring och då går föraren längs med tåget - inte helt bra med ett par hundra resenärer som inte har en aning om vad som har hänt. Att ta sig längs tåget måste allt ha tagit ett tag och var nog inte helt säkert ur arbetsmiljösynpunkt.


Vi efter ett tag informerade att vi antingen skulle byta till perrong 2 eller gå upp och ta ersättningsbussarna.

Jag gick först ner till spåren men på alla skyltar stod det Alvik och Hässenby - det finns ingenstans det står perrongnummer. Ingen personal att fråga?

Jag går upp för att leta efter ersättningsbussar - men där linje 19s ersättningsbussar stod i höstas fanns bara två personer. Jag gick dit det fanns flest  människor, men alla var lika förvirrade som jag och ingen MTR-personal att fråga.

No´t in a good MOOD! Går ner till spärrarna och där var de definitivt inte informerade. Gå runt lite och finner personal från MTR - nu visar det sig att det tar 40 minuter att få fram ersättningsbussarna - men att ett tåg ska komma in på "perrong 2" (hur ska vi resenärer veta var perrong 2 är?). Det har nu kommit in fyra tåg som lämnat av resenärer lika förvirrade som oss andra.

Nu kommer det ett tåg som jag lyckades att trycka mig in på. - Nu kör vi vidare mot Hagsätra och får se hur långt vi kommer" - var det första vi fick höra från tågföraren.


Men ingen vet varför SL/MTR bara kan köra på ett spår - var det löv på rälsen eller var det ett tåg som inte hade servats tillräckligt?

Sveriges bästa chefer enligt CHEF!

Tidningen Chef med Chefligan:

1. Marie-Louise Ekman 
teaterchef, Dramaten, nr 05/09
37 poäng

2. Jeanette Söderberg 
vd Ikea Sverige, nr 11/08
36 poäng


3. Angeles Bermudez Svankvist
generaldirektör, Arbetsförmedlingen, nr 12/11
34 poäng


3. Hans Vestberg
vd och koncernchef, Ericsson, nr 10/2009
34 poäng


3. Daniel Birnbaum
Chef Moderna museet, Stockholm, nr 2/2012
34 poäng



3. Anders Borg
finansminister, nr 6-7/09
34 poäng


3. Rolf Eriksen
vd och koncernchef, H&M, nr 12/08
34 poäng


3. Bengt Baron
koncernchef, Vin&Sprit, nr 11/07,
34 poäng


9. Christer Björkman
schlagergeneral, nr 1/10
33 poäng


9. Michael Wolf 
vd, Swedbank, nr 9/09
33 poäng




9. Göran Lambertz 
justitiekansler, nr 6-7/07
33 poäng


9. Mia Brunell
vd Kinnevik, nr 1/07
33 poäng


9. Mats Jansson
vd SAS, nr 2/07
33 poäng


14. Olof Faxander
vd Sandvik, nr 9/11
32 poäng



14. Magdalena Gerger
vd Systembolaget, nr 12/10
32
 poäng  


14. Urban Bäckström
vd, Svenskt näringsliv, nr 6-7/12
32 poäng


14. Jan-Åke Jonsson
vd Saab, nr 4/10
32 poäng


14. Barack Obama
presidentkandidat, nr 08/08
32 poäng


14. Louise Julian
koncernchef EF, nr 9/07
32 poäng



14. Pär Boman
vd Handelsbanken, nr 3/09
32 poäng


14. Hans Stråberg
koncernchef, Electrolux, nr 6-7/08
32 poäng


14. Kenneth Bengtsson
vd, Ica, nr 10/10
32 poäng


Dessa personer är enligt Tidningen Chef 22 av Sveriges bästa chefer.



Något som jag tycker karaktäriserar en duktig ledare är att de är
synliga, vänliga och krävande, samt lyssnande!




29 september 2012

Stockholm i mitt ...



Under mina 18 år i Stockholm har jag aldrig varit med om att det har byggts så mycket som nu - en vetenskapsstad, två arenor och en skateboard park i Högdalen!

Men alla dessa "big bags" som översvämmar våra gemensamma ytor! Anmälan kan ske här!

Snyggt och trevligt så att vi alla kan vara trygga och ta och fram i våran stad!



Möjligen annorlunda men inte konstigt !



I dag ska jag göra något jag gör allt för sällan - jag ska gå på en utställning av tavlor och på en utställning av fotografier. Det ska bli otroligt intressant att se vad de har åstadkommit och inspireras av deras arbete.

Jag vet också att jag kommer  att träffa många människor som jag inte har träffat på mycket länge och många jag aldrig har träffats.

Jag är helt övertygad om att jag lär mig mest när jag utsätter mig för saker, som jag inte har gjort tidigare eller inte har gjort så ofta.

"Det är i det annorlunda som skatten finns!"





"Det är meningslöst att sukta efter mer tid om du redan slösar bort det mesta av den du har."

28 september 2012

Nu kan du komma på nördcafé på Tekniska museet igen!

Kom till Nördcafé!

Höstens program 2012

  • 19/9 Wikimedia med Jan Ainali, ordförande för Wikimedia Sverige
  • 26/9 Heta linjen REUNION - några av dem som var med berättar.
  • 10/10 Oriboo – en spelkonsol behöver inte vara en liten svart box. Med Jin Moen
  • 17/10 Magic the gathering - ett samlarkortspel med David Rasmussen

    • 24/10 Arduino, en liten kraftfull open source-plattform att programmera och styra elektronik med. Nördcafé & workshop med Ellen Sundh
    • 31/10 Geek Girls med Linda Sandberg och Heidi Harman
  • 7/11 Alfaklubben med Jan Nilsson
  • 14/11 Hålla andan med Jan Dextegen, vars rekord är över 8 minuter!
  • 21/11 Arduino, en liten kraftfull open source-plattform att programmera och styra elektronik med. Nördcafé & workshop med Jenny Olsson
  • 28/11 Extrema legokonstruktioner med Stig Erik Blomquist 
  • 5/12 DX - Att lyssna på radio är mycket mer än bara FM! Genom kort- och mellanvåg öppnar sig en hel värld. Med Ronny Forslund

"Skratt är motion på insidan och musik för själen" (Anonym)

"Skratt är ett lugnande medel utan några bieffekter"  
av Arnold H Glasgow

"Att klaga är som att sitta i en gungstol - du har något att göra men du kommer ingenstans" (Anonym)

Så fann jag Googles värdegrund!

Det första överraskar kanske inte?
IKEA imponerar på mig mycket och när Ingvar Kamprad skrev en möbelhandlares testamente 1976 - 50 år gammal - så speglar det hans vilja att IKEA var något som var så mycket större än honom själv, samtidigt som IKEA personifierar honom.

När jag letade efter de en möbelhandlares testamente - så är det Restaurang Anders på IKEA som visar mig vilken värdegrund / filosofi som Google står för - trots att jag har ställt frågan till Google -själva har jag inte fått något svar!


Google menar helt säkert att jag skulle kunna hitta det själv genom att googla Google!?



Du är viktig - vi är viktigast!


... vi kunde använda den kompetens av kulturer och språk som talas i vårat vackra land?

"Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka"av Albert Einstein

Nu ska jag i väg på frukostmöte med Business Region Stockholm med temat "Mångfald berikar": 

"Allt fler företag engagerar sig aktivt i samhällsutvecklingen både för att stärka företagets relationer med såväl anställda som kunder och ägare - men dessutom för att stärka tillväxten och lönsamheten. Kom och lyssna på Swedbank och Sodexo som berättar om sitt engagemang för att anställa människor med olika bakgrund. Hör också Ulla Hamilton, företagar- och arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm stad och även Sam Yildirim från Länsstyrelsen som berättar om hur satsningen "Anställ komptensen" som drevs 2011 har fallit ut och hur man nu går vidare med arbetet att få fler utrikesfödda i arbete."

Heterogena team har större möjlighet att skapa innovationer än homogena - se till att ditt team har erfarenhet från många kulturer, kan många språk, är både män och kvinnor i alla åldrar. Då tror jag att du har större möjlighet att lyckas!

Ett lärande och nyfikenhet tillsammans med transparens och nyfikenhet tror jag är viktiga komponenter för en värdegrund.

Jag tror att en duktig ledare ska vara att personen är synlig, vänlig och krävande, samt lyssnande - men vad krävs mer i verktygslådan för framtidens ledarskap?


Den 11 - 14 oktober kommer Nationalkongressen för Junior Chamber International Sweden att hållas i Stockholm med teamat "Future Leadership" jag kan lova dig fantastiska dagar, fantastiska människor och en otrolig upplevelse som kommer att utveckla dig mycket och som är en investering i framtiden!

Här kommer du att träffa diskussions glada människor med en vilja att förändra till det bättre - det är du som troligen vet vad du skulle behöva bli bättre på. 

"Det mesta är ännu ogjort underbara framtid" av Ingvar Kamprad





27 september 2012

Vi får aldrig tystna - vi måste säga i får! Var det än händer och vem det än är som drabbas!


Jag såg i går dokumentären "Bully" på Dox på SVT i går - och blev verkligen upprörd hur mobbing tillåts av elever som på olika sätt är lite annorlunda. Vi vill ju alla vara sedda, omtyckta och ha kompisar, men helt klart så är verkligen mer brutalt än så?

Även under min skolgång så har jag sett mobbing och tyvärr varit tyst! Kan vara därför som detta program tar mig så hårt.

Kanske är det det som gör att är så imponerad av Sara Damber, som när hon var 20 år gammal startade föreningen Friends.

Vi får inte låta sådant här få fort gå -  tystnad eller tveka att göra vår röst klar.

26 september 2012

Har du gått utbildningen?

I morse fick jag kolla vilket datum det var - är det 1:a april? Jag läser på "Nu ska SL lära oss gå i spärrar" - är det rubriksättarna som har haft kul?!
Jag skyndar mig att bläddra till sidan fyra. Där jag möts av rubriken "SL: Spärrarna är inte farliga - resenärerna gör fel". Nä - det förstås -att jag inte tänkte på det SL har väl aldrig gjort något fel!

Men att köpa spärrar som resenärer behöver utbildning för att kunna passera säkert förundrar mig en del. - Jag anmäler mig att gå den första utbildningen - för idag så tåg spärren nästan min hälsena!
Ett tips till SL och MTR är att ni se till spärrvakterna gör avvikelserapport när det sitter vid sina spärrar - jag har när jag sett personer träffats av spärrarna eller delat på familjer osv uppmanat spärrvakterna att skriva ner detta och rapporterat - men är mycket tveksam att detta sker? De tycker att jag ska ringa SL Kundservice och de har jag inte gjort - tyvärr för SL och MTR - för nu kar ni ett gigantiskt mörker tal. Fråga era 700.000 resenärer hur många gånger de har drabbats. Inga 123 fall skulle jag vilja påstå! Eftersom nu verkligen visa ert ointresse och det är ju ändå intet fel på spärrarna eller på SL och MTR - med den attityden och företagskulturen så får ni aldrig veta vad som händer eftersom vi som blir blandade inte tas på allvar.

"Vid ett möte i landstingets trafiknämnd i går kväll redovisade han de åtgärder som hittills vidtagits, och vilka som planeras efter kritiken mot att resenärerna skadas av de nya glasspärrarna. Den kanske viktigaste är att förklara för resenärerna hur spärrarna fungerar och hur de ska passera." Jag undrar verkligen om SL någonsin frågar oss resenärer när de gör förändringar. De är i mina ögon en organisation som lider av att inte lyssna - jag har upplevt det själv som kund, hört andra kunder och leverantörer till SL som ger uttryck för samma behandling. Hur det kommer sig får ni fråga styrelseordförande och VD. 






"Väggarna har öron"!

I kväll så var jag förbi ett hotell i centrala Stockholm. Jag satte mig i en soffa medan jag väntade på att min IPhone skulle laddas.

När jag satt där och läste - så kunde jag inte undgå att lyssna på 5 personer som satt och diskuterade affärer i en soffa - jag blir mörkrädd när jag tänker tillbaka hur öppenhjärtigt de diskuterade. TÄNK om jag hade arbetat för deras "tuffaste" konkurrent?

Vilka policy´s har ni för möten utanför firman? Hur bra är egentligen det att sitta och diskutera på ett fik eller en restaurang?

Om det sitter någon ensam person och läser något så kan du räkna med att hon eller han lyssnar! Så därför ska du vara försiktig med vad du säger!

Vad är en god affär?

Sedan jag flyttade upp till Stockholm har jag varit förundrad av försäljningen av "Allmännyttan" - nu mera är jag tillsammans med dig ägare av dessa genom våra offentliga medel. Vi ärger det tillsammans. Att det sedan sälj till rabatterade priser tycker jag är tveksamt och gynnande av enskilda medborgare.

Det har sålts 24.000 lägenheter som och vi har fått in ca 34 miljarder - för att göra dessa "rabattaffärer " så har staden satsar 59 miljoner på "Projektet Bilda Bostad" enligt SVD (25/9) - "PR-byrå täljer guld på ombildning".


Det visar sig nu att vi skattebetalare betalar 150.000 sek per månad till företaget Veritas PR & Communication. Om jag förstår så kommer det ca 80 samtal till det "call center, som ska hjälpa oss att sälja Allmännyttan!

Att göra affärer med en ideologisk "touch" är inte särskilt smart - det blir sällan en bra affär för oss skattebetalare. Det finns många exempel på detta tex Tibble gymnasium (DN, SVD) och försäljning av ett antal centrum genom att sälja sitt aktieinnehav i Centrum Kompaniet till Boultbee.

Vad behövs för att även staden ska kunna göra goda affärer och hushålla med våra skattepengar?

25 september 2012

Många bäckar små!

I går kväll så var jag på en föreläsning med Ingenjörer för Miljön och föreläsaren Markus Robért berättade om konceptet CERO. Det bygger bland annat på forskning från KTH.

Markus far, Karl Henrik Robért, var en av skaparna av Det Naturliga Steget (DNS) från i början av 80-talet. DNS är stort ute i världen och jag hörde honom föreläsa för 70 japaner från Junior Chamber International på Hilton Slussen 2005. De hade kommit från Japan för att lyssna på honom.


CERO handlar om att arbeta på ett strukturerat och engagerat sätt med sina arbetsresor. Arbetsprocessen är som följer:
1. Målformuleringar (Koldioxid, Ekonomi, Personalacceptans)
2. Kartläggning
3. Åtgärder

De arbetar med back casting - handlingsplaner utvecklas i workshops:
1. Vad ska vi nå?
2. Olika scenarier utifrån nuläget - konkretisera målen.
3. Åtgärdsnivå - selekteringsprocess

I arbetet används med olika typer av IT-stöd. Bland annat samarbetar man med Umeå företaget Spacetime, som bland annat hjälper till med att visualisera resurser och vad de kostar i tex kg CO2, pris och kcal. Gunnar Granberg från Spacetime var där och berättade om Mobility Management System.



Detta är utmaningar för många företag, kommuner och länsstyrelser att starta detta arbete och att få en uppfattning över hur nuläget ser ut och hur hela organisationen kan arbeta med detta framåt.



24 september 2012

Ingen affär ingen innovation! Det börjar med affärerna!


I dag så hade en god vän godheten att köra förbi Centrum för Näringslivshistoria - en plats jag länge har velat besöka i Bromma. En skattkammare av erfarenhet och kunskap - skapad av generationer före oss.

En del av deras arbete ligger i att ta fram olika typer av böcker där kunskap paketeras på ett intresseväckande vis!

Jag hade förmånen att komma över böckerna:
*   "ICA-HANDLAREN" av Anders Johnson
*   "Hakon Swenson - mannen bakom ICA" av Björn Edsta
*   "Så skapades den moderna butiken: teknik, ansvar och      arbete under 100 år"
*   "Innovativa stockholmare - Stockholms stads innovationsstipendium 25år" av Anders Johnsson
*   "Garpar, gipskatter och svartskallar - Invandrarna som byggde Sverige" av Anders Johnson


Kina har helt klart en affärsplan!

I bland känns det som om vi inte ser var det är som händer? eller så vill vi inte se det? Fortfarande är det ofta vi ser USA som förebilder och det är därifrån vi försöker lära oss saker och det kanske är bra?

Men att inte ha ett öga på Kina och Asien tror jag är ett misstag. Det händer mycket där! Lyssnade i dag på fd ambassadör i Peking Börje Ljunggren, som höll ett intressant föredrag på Rotary Stockholm-Västerled. Han lyfte fram 6 områden som Kina kommer att behöva arbeta vidare med:
*   Ekonomi

*   Klyftorna
*   Korruptionen
*   Åldersstrukturen
*   Miljöfrågan
*   Partistaten

Jag är mycket nyfiken på vad som händer i Asien och vilken utveckling som sker där. 20% av BNP satsas på investeringar i Sverige medan 50% av BNP satsas i Kina.

Några tips på litteratur som vi fick var:
"The end of History"
"The Post American World"
"The Great Convergence"
"Red Capitalism"
"Demystifying the Chinese Economy"
"Why Nations Fail"



Det är helt klart att nyfikenhet är ett nästa steg för att skaffa sig en bättre förståelse!

I morgon kommer jag att  delta på Stockholms handelskammares seminarium om Kina: "Do Business with China!": "Kina är Sveriges största handelspartner i Asien. Närmare 800 svenska företag har etablerat sig i Kina och uppskattningsvis 10 000 bedriver affärer där. Några av de mest framgångsrika svenska företagen är små högspecialiserade företag som fortfarande har sin tillverkning i Sverige. De är världsledande i sin nisch och har bara ett fåtal internationella konkurrenter. "

Om vi inte använder våra styrkor och väcker våran nyfikenhet - finns risken att vi bara kommer att se deras ryggar.



Något av det som händer i veckan!

24 september
12.00-13.00 Rotary Stockholm-Västerled: "Kina som stormakt" med Börje Ljunggren fd ambassadör i Peking


Markus Robèrt presenterar sin CERO-modell: Climate and Economic Research in Organizations (CERO) är ett koncept utvecklat för att hjälpa organisationer att hitta ekonomiskt hållbara strategier att nå uppsatta klimatmål för resor.

25 september
07.30-12.00, Stockholms handelskammare: "Do Business with China"


08.00-16.30, MiljöAktuellt, "Klimatanpassning"

17.30-19.00, TIMBRO, "Kampen om Vita huset - verkligheten som korrana missar"

26 september

08.00-12.30, Ecact, "Från röra till resultat - så styr du hållbarhetsarbetet genom att sätta, införa och mäta mål"

11.45-13.00, Rotary Stockholm-Lunda, "Om att bo i ett energihus" med Nils Linnell

27 september

12.00-13.00, Rotary Stockholm-Spånga, "Thai-Janne - aktiv i Spånga" med Jan Westerberg

28 september
07.30-09.00, Business Region Stockholm Kista Science Tower, "Mångfald berikar"
11.30-13.00, TIMBRO, "Tål granskarna granskning"

29 september11.30-17.30, Inspirerande, färgglad och färgstark konstutställning i Märlarhöjden

12.00-18.00, Fotoutställning och vernissage på Galleri Korn