24 januari 2013

En inblick i Sydostasien!


I går hade jag förmånen att delta på seminariet"Sydostasien i de sino-amerikanska maktförskjutningarnas epicentrum" ABF

"Under decennier präglades Sydostasien av krigen i Indokina. Regionen var djupt splittrad i det Kalla krigets motsättningar. Slutet på de andra Vietnamkriget (1975) ledde inte till fred i regionen. I början av 1979 trängde kinesiska trupper in i norra Vietnam för att "bestraffa" Vietnam för dess inmrasch i Pol Pots Kampuchea.
USA,Kina och ASEAN formade en ohelig allians för att driva ut Vietnam ur Kambodja. Inte förrän efter Parisavtalet om Kambodja (1992) kunde en normalisering av relationerna inom regionen inledas. I mitten av 1990-talet kunde länderna förenas i ASEAN och under de senaste två decennierna har Sydostasien i stort sett levt i fred.


Kinas uppgång och allt mer självsäkra agerande har samtidigt skapat nya spänningar och 2010 hade den territoriella konflikterna om Spratlyöarna i den Sydkinesiska sjön nått en omfattning som gjorde att ASEAN-länderna aktivt uppmanade USA till ett djupare engagemang i regionen. Säkerhetsfrågorna har åter kommit i förgrunden. Vad innebär detta för utvecklingen i Sydostasien och i synnerhet för länderna i Indokina?"


De som föreläste var Börje Ljunggren, fd ambassadör i Vietnam och Kina och författare till boken "Kina - vår tids drama". Har vi tur kommer Börje att bli klar med sin nya bok till hösten.

Stein Tönnesson, professor vid Uppsala universitet, författare till Vietnam 1946 och en av världens ledande auktoriteter på Sydkinesiska sjön. Samtalsledare var Johan Peanberg.
Det var också mycket trevligt att träffa Nederländernas ambassadör Dr Philip de Heer, som arbetade nere på Nederländernas ambassad i Peking när Börje var ambassadör där. Han är flytande på svenska och en mycket duktig minglare - det var han som gav mig sitt visitkort först. Det är inte ofta som det är andra som tar initiativet.

Det var mycket intressant samtal mellan Börje och  Stein med mycket som jag inte hade någon aning om. Vi får hoppas att utvecklingen sker på ett mer positivt sätt annars kan det bli farligt. Stolthet, Gas och olja kan ställa till med en hel del.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar