24 februari 2013
#15 Utmaning: Integriteten och samhällsutvecklingen
"För bara 15 år sedan satte min syster omsorgsfullt ett litet hänglås på sin dagbok för att skydda anteckningarna om skola och vardag. I dag poserar jämnåriga i publika Youtubeklipp och bloggar och berättar obehindrat om sexuella preferenser. För 15 år sedan jublade jag när vi hittade en cd-skiva för 99 kronor. Idag skulle jag knappt ta emot en cd-skiva, ens om jag fick den gratis. För 15 år sedan var terrorister något som hoppade fram i turban och kidnappade soldater. Idag är de överallt, när som helst och skälet till att alla måste övervakas."
"Facebook skapade en koppling mellan våra nätpersona, och våra analoga identiteter. En sajt där >>Lillenjordgubbe_13<< och >>lojstagrisen<< förvandlades till Emelie Hoberg och Markus Ekvall. Namn, bild och identitet var centralt och Facebook började i det sammanhang där incitamentet var som starkast att koppla ihop sig: skolan."
"Det finns en återkommande debatt om att framtidens vuxna kommer betrakta sina digitala ungdomsår som ett varigt och aldrig läkande sår. Att deras ungdomssynder kommer att ligga öppet för allmän beskådan och få googlande arbetsgivare att förfasas, lägga personens arbetsansökan åt sidan och premiera dem med ett rent Googleresultat. Skulle vi hamna i ett sådant läge skulle det innebära att den som har växt upp i tuffa förhållanden har sämre förutsättningar att få en andra chans i livet."
"Det berör något allvarligt. Sverige kan stifta lagar som kontrollerar medborgarnas handlingar, men överensstämmer de inte med samhällets norm riskerar det urholka lagens betydelse och därmed också den generella respekten för lag, ordning och rättsväsende."
"På många sätt är internet ett tveeggat svärd. Det förenklar för medborgare att kommunicera och få kontakt med varandra. Samtidigt innebär det en enorm möjlighet för överheten att övervaka och kartlägga sina medborgare, som om vi alla var försedda med ett headset som spelade in och lagrade allt vi sa. Det är när den möjligheten finns som vår demokrati sätts på prov."
"Vad händer då med en framtid där vi försöker skapa allt mer övervakning och där allt som samlas på hög kan missbrukas? Frågan gäller givetvis för all information som lagras oavsett om det är av staten eller andra aktörer och det sträcker sig från sjukjournaler till kommunikationsmönster hos Ica. Men det är en sak med den information om oss själva som vi frivilligt ger bort. Den informationen har redan ett starkt skydd och skulle i känsliga fall till och med kunna krypteras så att den måste ha två partners godkännande för att öppnas."
"Det här är så klart dels ett nutidsproblem, men ännu mer ett framtidsproblem. Det är besluten och attityden vi har till nuet som kommer avgöra var vi är om 10 år."
Källa: "Framtidsutmaningar - Det nya Sverige"
Etiketter:
bloggar,
data,
Framtidskommissionen,
Framtidsutmaningar,
googla,
information,
kontroll,
medborgare,
Youtube,
övervaka
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar