10 juli 2010

Almedalen 8/7, dag 5


Morgonen började lite annorlunda mot plan då jag "ramlade" in på ett arrangemang anordnat av Ostkakansvänner
i samarbete med Möbelriket hade på en innegård i närheten av domkyrkan en diskussion om samarbete, konst, design och råvaror. Kronobergsläns landshövding, Kristina Ahlsén, var med ,och delade med sig av sin erfarenhet av samverkan.

MiljöAktuellt arrangerade en debatt om klimatet med Peter Eriksson (mp), Eskil Erlandsson (Jordbruksminister, c), Anders Ygeman (s) och Sofia Arkelsten (m). Bland annat diskuterades avskaffandet av skatten på konstgödsel.






Tankesmedjan Global Utmaning arrangerade under temat Hållbara städer ett utfrågning där bland annat Peter Örn (Ordf. Delegationen för Hållbara städer), Ingmar Repalu (kommunalråd (s) i Malmö). Frågor som togs upp var att vi måste tänka på och ha en dialog med de boende när vi bygger om "Miljonprogrammen".
Representanter från Stockholms läns Landsting berättade hur deras arbete gick till när de upphandlade ambulanser, som går att köra på biogas. Till att börja med fick det inga anbud, men kunde enligt LOU (Lagen om offentlig upphandling) göra upphandlingen i dialog med den aktör som klarade att möta upp de högt ställda miljökraven. Problem var bla att hålla sig inom definitionen om lätt lastbil. Ambullansen har kört ett år i stockholm och använt biogas till 80%.

Företaget Tricorona som arbetar med att sälja lösningar för koldioxidkompensation för projekt som har godtjänts av FN. De presenterade boken "Klimatkompensationsboken"





På kvällen talade Mona Sahlin på Almedalen (bilden tagen på dagen). De som lyssnade på det beskrev det som ett ideologiskt tal bara slaget av Fredrik Reinfeldt.
Tidningen Resumé diskutera i tidningen den 8 juli förutsättningarna och hur det gick i nr den 9 juli.























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar