26 oktober 2018

Du kan göra skillnad!





I går var jag på Fryshuset på ett arrangemang, som anordnades av TED YOUTH STOCKHOLM .

Där fick jag höra en föreläsning av Gurgin  Bakircioglu, som efter en omvälvande situation och en depression började fundera hur han levde. Han sålde mer eller mindre allt och sänkte mycket av pengarna. Han blev vegan och köpte en husbil.

När han hade gjort sig av med sakerna och lägenheten så märkte han hur mycket tid han fick över. Han har också tagit beslutet att bara arbeta en dag i veckan, vilket givit mer tid för att engagera sig i samhällsfrågor, resor, se en föreläsning och att lära sig nya saker. Han är programledare och poddskapare.

Det var många intressanta tankar som fick mig att tänka till.

Shangs Aziz startade med för några år sedan Looker Room Talks tillsammans med sin klasskamrat och bästa vän under sitt UF år (Ung Företagsamhet). De är ute och utbildar ungdomar från 12-14 år i jämlikhet. Det förekommer en hel del skeva värderingar i omklädningsrummet, som President Trump gav uttryck för under presidentvals kampanjen 2016.


Han börjar med en historia som fick mig att tänka till - det påminner mig om när jag träffade en affärskontakts fru, som sa att hon arbetade med att flyga. Jag tänkte flygvärdinna - det visade sig att hon var pilot.

På skolan så tilltalar mig  mig eleverna ofta som "fröken" - kan det vara att de oftast har  haft kvinnliga lärare? Vi har ett antal påhittade regler och många förutfattade regler. Detta kan ju vara en fundamental brist i hur vi uppfostrar våra barn!

Andra Farad#börshajen, arrangerade europas största finansarrangemang i år med 8.000 deltagare. Hon är uppvuxen i Fittja i en familj som drev framgångsrik restaurang, som brann ner och sedan saknade korrekt försäkring, vilket ledde till att de fick ta besparingarna till att bygga upp en ny restaurang, som senare gick i konkurs. Hon ville tjäna egna pengar och började att investera i aktier, men som 14 åring var det inte mycket hon kunde lägga åt sidan. Hon började med aktier i stålindustrin, som ökade med +30%. Efter en tid var denna "vinst" utraderad! Hon läste på, frågade och skaffade sig kunskap.

Hon lyfte fram att investeringar i hållbara företag är 27 gånger effektivare.

Hon gav några råd:
* Budgetera
* Konsumtionskompensera
* Sprid riskerna
* Håll dig uppdaterad!
* Tänk långsiktigt

En mycket klok person!

Jag blev verkligen mycket påverkad och inspirerad av dessa föreläsningar och föreläsare!

I kväll uppdateras denna blogg med en fantastisk historia!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar