7 mars 2021

En av Stockholms pälor!

I går så bestämde jag mig för att använda min sista dag på Sportlovet till att åka till Storholmen. Resan tar 30 minuter från Ropsten. På ön ligger Villa Kassman, som har en spännande historia, men tyvärr har fått förfalla. 

Storholmen tillhörde ursprungligen Fröviks säteri på Bogesundslandet. Storholmen har kommit på tal i berättelser som tillflyktsort och gömställe för generalen Chareles Emil Lewenhaupt (1691-1743). Han hade 1743dömts till döden genom halshuggning i Stockholm. Han fångades då han försöktes fly med båt från Fjäderholmarna till Danzig i Tyskland. 

Punschfabrikören Edward Cederlund köpte Storholmen 1881 av Nils Albrecht Stephan von Höpken. Där lät han bygga en sommarvilla. I början av 1900 var det populärt att bygga stora sommarvillor. Ivar Kreuger byggde sin sommarvilla Ångsholmen vid Kanholmsfjärden. 1917 köpte bankiren Gunnar Kassman Storholmen och byggde också en Villa där. Huvudbyggnaden hade 24 rum och flyglarna inrymde gästvåning, teater, danssalong och bostadsutrymme för tjänstefolk. I början av 1920-talet kom Gunnar Kassman i obestånd och gick i konkurs. 

I dag är underhållet av "Slottet" kraftigt eftersatt. Om denna fantastiska byggnad hade tagits hand om så hade det varit en bostad  för någon.

En ö att besöka inte långt från Stockholm. Nu när det inte är säsong så är det otroligt lugnt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar