18 juni 2014

Du är mer än vatten värd!

Du är vatten!
En vuxen människa består av ca 65% vatten. För nyfödda är det 75%. Visste du om den "gamla tumregeln" hur länge en människa kan fungera oberoende av sin omgivning är 3 minuter utan luft, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat.


Pengar att tjäna
Kranvatten är uppemot tusen gånger billigare än förpackat vatten. Genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige är 3 öre. Priset på förpackat vatten kan vara uppemot 40 kronor för en liter. Här finns penar att tjäna!

Vätskebrist
Bara några procent vattenbrist får oss i obalans och försämrar kroppens funktioner. Törst är ett naturligt tecken för vattenbrist. Låg vattenkonsumtion leder till trötthet, sämre intellekt, sämre koncentrationsförmåga. Andra symtom vid allvarlig vätskebrist kan vara huvudvärk, yrsel , illamående, kramper och stickningar i musklerna.3 liter vatten om dagen
En vuxen konsumerar uppemot 3 liter vätska om dagen. Det varierar efter vikt, hur varmt det är och hur mycket vi svettas. Av dessa 3 liter får vi loss ungefär 50% från vår kost och därtill bildas ca 2.5-4 dl vatten vid förbränningen av protein, fett och kolhydrater. Det återstår för oss att dricka ungefär 6-8 glas vatten varje dag.

Det här används dricksvatten till
Vattnet från vattenverket används även till hygien, toalettspolning,

bassängbad och industriproduktion. Varje dygn använder vi i genomsnitt ca 160 liter vatten fördelat på följande sätt:
*  10 liter för dryck och mat
*   30 liter till toalettspolning
*   30 liter för disk
*   20 liter för tvätt
*   60 liter för personlig hygien
*   10 liter för övrig användning

Källa: Kollega utgiven av Fackföreningen Unionen


Nu när ni besöker Almedalen, ska ni vara medvetna om att vatten är känsligt och i vissa område en bristvara på Gotland. Så tänk på att duscha smart och att inte låta vattnet flöda - men det gäller också skumpa och pilsner. För står vatten mellan dessa drycker,  så är du värd det bästa - vatten / H20 !

OBS! Detta inlägg är inte sponsrat av IOGT-NTO utan bygger på sunt förnuft och att jag tycker att vi ska vara rädda om varandra - och bry oss!

För övrigt så tycker jag det är viktigt att du sänder ditt arrangemang direkt på internet från Almedalen - för din organisation och/eller företag står väl också för öppenhet?
Ni tycker väl också att demokrati är viktigt?


 Bygg inte Murar!!!
... men var rädd om de murar vi har kvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar