24 juli 2012

"Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid !"

Jag har bott utanför Växjö i snart 20 år och blir gång efter annan mycket imponerad vad denna stad med 60.000 invånare klarar av att åstadkomma. Nu senast var det Kulturparken Småland som har fått ett pris bland alla Sveriges museum - Årets Museum 2012.
I Kulturparken Småland ingår:
Smålands museum,
Sveriges glasmuseum,
Utvandrarnas hus,
Kronobergs slottsruin,
Kronobergs lantbruksmuseum,
Ångaren Thor,
Kulturarvscentrum Småland,
Kronobergsarkivet.








"Europas grönaste stad"När sen BBC kallade Växjö för Europas grönaste stad i ett reportage 2007 följde internationella media efter och skrev hundratals artiklar om Växjös miljöarbete och varje vecka besöks Växjö av många internationella studiebesök. Arbetet fortsätter för att nå målen om effektiv energianvändning, ökad andel förnybar energi, fler som använder hållbara transportsätt, mer ekologiskt och närproducerat i de kommunala köken, trähusbyggande och utvecklade grönområden. 






Årets stadskärna 2010Växjö genom en målmedveten strategi, god struktur med bred förankring och stabil ekonomi lagt grunden för en långsiktigt hållbar stadsutveckling. Juryn framhåller att lagandan i Växjö är stark och genom en fokuserad kraftsamling har man på kort tid visat på resultat som gett stora avtryck.












Årets köpcentrum 2012 - Grand samarkand (Växjö)Det skapar en lust för shopping och är ett centrum med en själ. Det är uppenbart att ledningen verkligen har omtanke för både kunder och personalen i butikerna. Något som också visades sig i kundundersökningen. De bryr sig också om både miljön och samhället och samhället verkar vara stolta över dem. Det är ett lyckligt centrum. Det är inte stort, men det är Grand och precis rätt för sin marknad.




En påse med över 1000 visitkort - härliga tider
underbara tider! Tänk vilka möjligheter det ligger
i den!



Kronoberg är mycket duktiga på att skapa kluster, konceptualisera och att ställa sig bakom olika typer av initiativ. Några exempel som jag kan ge är Möbelriket, Glasriket, LinnéUniversitetet, Kulturparken Småland,Sustainable Småland,  Nätverk Stockholm, Nätverk Öresund mfl.


Gemensamt för dessa är att tydliga mål sätts upp, att flera aktörer samverkar och att genomförandet sker samordnat.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar