1 maj 2021

Vi vet vilka vi är och var vi kommer ifrån - den småländska myllan!

I
I närheten av Växjö ligger Kronobergs slottsruin. Här har det legat befästningar sedan 1300-talet. År 1444 började biskop Lars Michelson uppföra ett stenhus med bålverk av ekstockar. Danskarna förstörde det 1469, men det byggdes upp efter freden 1472 mellan Sverige och Danmark i Kalmar.

I samband med reformationen överlämnas slottet till Gustav Vasa av den siste katolske biskopen. År 1542 erövrades slottet av Nils Dacke under Dackefejden (1542-1543). Nils Dacke var en småländsk bonde och upprorsledare, som föddes i Vissefjärda socken i Småland och dog Ollatorpets äng i Torsås, Kalmar län 1543. 

Den 28 juni 2014 samlas min släkten i Vrangkunge - inte långt från där min morfar och mormor bedrev lanthandel.

Kusinerna Tore, Ulla och Ingalill med barn och barnbarn fick möjligheten att träffas. Några för allra första gången andra hade inte träffats på mycket lång tid.

Men vi fick höra många intressanta och fantastiska berättelse från förr. 

Det slog mig då var våran förmåga att göra affärer kommer ifrån, Att vi är duktiga på att organisera och att vi bryr oss om varandra.

En del av släkten flyttade till Amerika i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Några arbetar för EU, andra arbetar på IKEA.

Vi är en hel del som arbetar som lärare och vi är väldigt nyfikna.

Oavsett var vi slår ner våra bopålar är vi KronobergareSmålänningar.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar