23 januari 2013

Ta i trä!
I dag var det hade Timbro en bokrelease av boken "Bortom bostadssocialismen - En uppgörelse med Sveriges sista planekonomi" med redaktör Maria Eriksson och författarna: Assar Lindbeck, Henrik Lethin, Henrik Lindberg, Jerker Söderlind, Sakine Madon, Maria Ludvigsson och Adam Cwejman. Diskussion om boken var med Bostadsminister Stefan Attefall, Maria Eriksson, Maria Ludvigsson och Jerker Söderlind. Mycket intressant seminarium, som ni han se här!
Både mar det gäller arbetsmarknaden och bostadsmarknaden så hänvisas det ofta till att det är parterna som har gjort upp detta eller som ska ha hand om detta.

En av de största utmaningarna på detta område verkar vara kostnaden för marken tex i Norra Djurgårdsstaden så har jag hört kvadratmeter kostnader på 23.500 sek, vilket gör att grundkostnaden innan man ens har börjat är för en 40 m2 är 940.000 sek. Betydelsefullt är då faktorer som samhällsservice, mataffärer, infrastruktur och kollektivtrafik. Det påverkar då vilka priser som de byggda lägenheterna kan säljas för.

Det talas också en del om marknadshyror och som argument att det nu inte är en fungerande marknad. De som nu bor i innerstaden subventioneras av oss andra, att det blir svårt för fastighetsägare att räkna fram ett pris för vad hyran ska vara? Men skulle inte detta kunnas fastslås redan innan byggstart tillsammans med hyresgästföreningen.
Ett annat argument är att med marknadshyror så blir det mer segregation. Frågan är om det inte redan i dag är en stor segregation i tex innerstaden. Hur får du tag i en hyresrätt i innerstaden? Hur många hyresrätter i innerstaden kommer ut på marknaden varje år?

Jag kommer ihåg att jag hörde Keolis VD vid ett tillfälle ställa frågan var hans busschaufförer ska bo? Det behövs fler busschaufförer i framtiden och hur ska man då locka dessa till Stockholm. Hur ska de få en smidig väg till jobbet?

Det diskuterades också om det var för lite eller för mycket politik i dag på bostadsområdet? Att det tar väldigt lång tid att färdigställa nya bostäder pga bla regleringar, markanvisningar, för lite standardiserade och prefabricerade delar.

Kan att bygga i trä vara en väg i framtiden? I Växjö finns de 8-våningshus som är byggda i trä. Det finns större möjlighet att prefabricera dessa. Redan Percy Barnevik pekade som ordförande i Skanska att byggindustrin har problemet att det är svårt att effektivisera. Jag tror på trähus.


1 kommentar:

  1. Det där är givetvis bara bullshit. Se på London. Det motsäger allt snack om fördelar
    med marknadshyror.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2231933/6-000-square-foot-London-leads-world-super-prime-housing-property-experts-say-capitals-popularity-shows-signs-waning.html

    SvaraRadera