23 augusti 2012

Dagligvaruhandelns omsättning ökade 2011

Hur cool är inte denna lilla byggnad, som är en del av en restaurang, som ligger på taket vid Mäster Samuelsgatan i den nya gallerian MOOD Stockholm.

Det var passande för i morse så var jag med och lyssnade HUI Research.

Siffror presenterades för handeln i Sverige 2012 (siffror för 2011) I Sverige har vi haft en ökning av omsättningen av handeln +1%. Några län har ökat mer än genomsnittet:
*   +6% Västernorrlands län
*   +6% Gotlands län
*   +2% Hallands län
*   +2% Örebros län
*   +2% Norrbottens län
*   +2% Kronobergs län


Detaljhandeln har ökat år från år - sedan mätningarna
startade 1993 - minskning skedde 1996 då momsen sänktes.
Platsen är verkligen betydelsefull. Större kommuner tar marknadsdelar. Mindre kommuner kan ta potential på branschnivå.

Kommunerna bör har en strategi för att kunna hantera förfrågningar från marknadsaktörer genom planering, samverkan och handelspolicy.

Västerås har ökat med +7% vilket är 750 miljoner sek. Ökningen har främst skett genom att konsumenternas pengar har flyttats från andra områden som troligen resor, restaurangbesök eller att köpa ny bil.
I Stockholms län så har Danderyd kommun ökat med +13%, vilket är i 180 miljoner sek. Detta har troligen skett genom att Danderydsborna har valt att köpa mer i kommunen på Enebyparks handelsplats.Nya köpcenter byggs i Stockholmsregionen i Solna vid National arenan tex "Mall of Scandinavia", nya Täby Centrum och utbyggnad av Kungens Kurva genom IKANO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar