26 augusti 2012

Hur fel det kan bli - frågan är om du vill allas väl?

I går besökte jag och en vän - Armémuseet. Att besöka ett museum får en att fundera en del. Här finns mycket kunskap att hämta.

De har en butik - där ovanliga böcker kan finnas för dem som är special intresserad när det gäller det militärhistoriska, personer som har åstadkommit betydande saker, vilken roll Sverige har spelat i olika sammanhang.

Många av de organisatoriska begrepp och modeller är lånade av det militära - och här finns många saker att fundera på.

En av de pågående utställningarna är: "Mat för en hel armé" - "Varför hade Karl XII:s karoliner granris i soppan? Hur påverkade matförsörjningen de stora krigen i Europa under 1800- och 1900-talet? Mat för en hel armé är en utställning som låter maten vara utgångspunkten. Utställningen står 1 juni 2012 till 31"En annan utställning är: "Fredssoldater" - Över 100.000 svenskar har deltagit i fredsbevarande operationer runt om i världen - Kongo, Cypern, Kosovo och Afganistan.
"Varje dag läser vi i tidningar och ser på teve nyheter om svenska soldater på plats i utlandet. Med start i FN:s bildande 1945 skildra utställningen Fredssoldater hur det svenska samhället och försvaret förvandlas, i takt med att världens konflikter förändras."

Den mest gripande av utställningarna är: "Raoul Wallenbergs rum" - "Ungern, året är 1944. Under några kaotiska månader under andra världskrigets slutskede lyckas svensken Raoul Wallenberg rädda tiotusentals människor från förintelse. Besök mini-utställningen som berättar historien om Raoul Wallenbergs liv och gärning."

"Raoul Wallenberg anlände till Budapest i juli 1944. Tillsammans med ett flertal judiska medarbetare satte han genast igång med att organisera hjälpaktioner, utförda skyddspass, etablera kontakter och förhandla med myndighetspersoner. Det är svårt att fastställa hur många människor Raoul Wallenberg var med om att rädda men olika källor talar om 20 000 och 30 000 personer."

"Den 17 januari 1945 försvann Raoul Wallenberg spårlöst från Budapest. Vi vet idag att han arresterades av de sovjetiska myndigheterna, men därefter har flera olika versioner av händelseförloppet presenterats och sökandet efter sanningen om Raoul Wallenbergs öde fortsätter."


En skylt som denna upp till vänster griper tag i en och får mig att känna avsmak - kanske går det en linje direkt till de fruktansvärda övergrepp som begicks på Utöja - för lite mer än ett år sedan?

Att klumpa ihop människor i grupper och sedan visa sin okunskap, rädsla och sina egna brister - genom att förtala dem - är både fegt och uselt! Det samhälle som skapas av detta är ett "fattigt samhälle"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar