23 augusti 2012

Varför händer det så lite?

I går kom boken "Från utsatt till utmärkt område" (Läs boken från länk) med redaktören Andreas Bergh.  I går så presenterade Andreas boken på Fores samt diskuterades med integrationsminister Erik Ullenhag,
Anna Heide, fastighetschef MKB- Malmös största fastighetsbolag.
Jerker Söderlind, lärare och forskare vid KTH, arkitekt
Samtalsledare: Tove Lifvendahl, Senior Fellow FORES och Karin Zelano, samordnare FORES migrationsprogram.


Medförfattarna är Karin Zelano, Yves Zenou, Jerker Söderlind, Evelina Wahlqvist, Andreas Johansson Heinö, Eskil Wadensjö, Antoinette Hetzler, Peter Santesson (33% av författarna kvinnor). Rekommenderar er att läsa boken trots att ingen av författarna bor i de utsatta områdena. 

På scenen var det 50% kvinnor och 50% män. Seminariet var välbesökt med 75-100 deltagare men bara 3-5% om personerna som denna rapport handlar om.
Tove Lifvendahl, som 2003 skrev boken "Den som kasta första stenen". Då hon bland annat besökte Rosengård - hon konstaterar att inte mycket har hänt på dessa 9 år - vi måste gå från varför till hur!

Lite förvånad blir man av att man från Fores inte har med någon artikelförfattare från någon som bor i området, samt att de var så få som var på seminariet som är bland besökarna som är från områdena vi talade om? För att få hur-en så att det verkligen bli relevant så är detta väsentligt!

Varför tar inte Fores och bjuder in tex Carlos Rojas att vara med och skriva? Det häftigaste för mig personligen var att jag genom att skriva i en Facebook tråd fick en mycket initierad person att komma dit!

Det är på tiden att vi går från att tala om till att tala med personer där det vi talar om är deras vardag! Detta är tyvärr vanligt och kanske varför så lite händer!

Jag kommer att skriva om de lösningar som redaktören Andreas Bergh och integrationsministern lade fram under seminariet.

2 kommentarer:

  1. Håller helt med om att man måste engagera de berörda. Hjälp till självhjälp är en modell jag tror mycket på i många sammanhang.

    SvaraRadera
  2. 3 av 8 är väl aningen mer än 33 procent (om man nu ska vara sådan ;-)

    SvaraRadera