3 april 2013

Mitt älskade ÖSTERS IF !


I går så lyssnade jag på Smålandsnytt om elitsatsningar, nivågrupperingar och individuell träning från 7år. Jag blev mycket konfunderas av inslaget och talade med ledningen i klubben under gårdagen.

Jag fick själv bestämma när jag ville börja spela fotboll, men hade kompisar som var riktigt duktiga. För mig var fotboll ingenting. Däremot så blev vår klass på högstadiet "nivå grupperad" och jag kom ihåg att jag trots att jag hamnade i "A-laget" reagerade väldigt kraftigt mot denna uppdelning.

Jag satt med en 8-åring och hennes far upp från Växjö i bilen i går och tycker att denna ålder är alldeles för tidig att göra någon som helst uppdelning på.

Jag hade jag hoppats att finna något på Östers IFs hemsida om vad de menar med sina "uppdelningar", men finner inget om detta? Här har Östers IF och klubbchefen Peo Jönsson har något att arbeta med här. Det är verkligen viktigt att arbeta med glädjen så långt upp i åldrarna som möjligt. Vissa tror sig kunna se talanger i tidiga åldrar, men verkligheten visar ofta hur fel de har. Inom fotbollen på elitnivå, det svenska landslaget tycker jag att det visar sig att vi i Sverige bygger bra team. Något som även Zlatan har lärt sig!

Om lag som Östers IF ska ha allmänhetens hjärta med sig och få ta del av skattemedel så gäller de att de utveckla en laganda och inte delar upp för tidigt. Jag ser allt för många exempel från föräldrar som ger uttryck för hur deras "guldklimpar" behandlas i Stockholm fotbollen.

Experter inom elitidrotten som elitidrottsläkaren Klas Östberg hävdar att det finns inget som visar att det finns något som tyder på att specialisering vid tidiga år skulle ge bättre resultat.

Vad hade Carolina Klüft blivit om hon inte hade känt glädjen i att utöva 7-kamp, som hon utövade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar