29 november 2012

På flykt utan facit bygger vi i lego!

Låter det konstigt - ja visst!

Jag var i dag gäst hos Rotary Västra och fick möjligheten att träffa många spännade rotarianer och dagens föredragshållare, Bertil Oppenheimer, som skrivit boken "TILL SVERIGE - Historien som aldrig blev berättad". Det är viktigt att läsa om och berätta dessa historier!

"Bertil Oppenheimer föddes 1950 och växte upp med föräldrar och en storebror i en Stockholmsförort. I hemmet talade man tyska eftersom föräldrarna var invandrade tyska judar, men även svenska tack vare en talrik släkt och vänkrets som sedan mycket länge var etablerad i Sverige. Föräldrarna, Elli och Kurt, hade invandrat till Sverige 1943. Men man talade aldrig med barnen om händelserna under kriget.

Det var först efter föräldrarnas tidiga bortgång som frågorna började hopa sig. Det fanns en stor mängd gamla brev från hela världen samt fotografier och adressböcker med intressanta anteckningar. Och där fanns en kartong ombunden med snören. Överst i kartongen låg den gula judestjärnan som judar hade tvingats bära på sina kläder i Tyskland och andra av tyskarna ockuperat områden.

Det här är berättelsen om Elli och Kurt Oppenheimer, hur de växte upp, utbildade sig, träffade och gifte sig. Hur livet efter Hitlers maktövertagande gradvis förändrades och som så småningom tvingade dem att emigrera till Holland där de efter Tysklands invasion 1940 slutligen måste gå under jorden. Man får följa deras förtvivlade kamp för att få uppehållstillstånd i Sverige, vad som hände deras närmaste familj och, framför allt, hur de i sista stunden räddades och kunde återförenas med släkten i Sverige. Den restriktiva svenska flyktingpolitiken belyses på olika sätt."

En bok som alla borde läsa - det som hände för 70 år sedan - kanske händer det även i dag i Sverige?

På eftermiddagen besökte jag ett arrangemang av Rektorsakademien Utveckling, RAU. Fredrik Svensson och Putte Svensson Sahlin var de som stod på scenen under temat "Utan facit"  De är båda vana vid att stå på scen och förmedla budskap. Fredrik har arbetat inom det militära, på IT-bolag, varit rektor - han är en person som tänker, analyserar, ser möjligheter och realiserar en hel del av det. Intressant att lyssna på Fredrik och hans tankar om den förändring som han ser måste göras i den svenska skolan och de möjligheter vi redan har. Vi är bäst på kreativitet! Att kombinera en gammal idé med en annan känd idé och sedan får något som är av ett högre värde för användaren, kunden eller mottagaren är en definition på kreativitet.

Efter att ha lyssnat på Bertil Oppenheimers familjs historia så undrar jag om det ändå inte finns något att lära i historien och när Statsminister Göran Persson beslutade att vi skulle ha Forum för Levande historia fanns det kanske något av detta med i tankarna. I erfarenheten finns det ju en skatt av gamla idéer om de används på rätt sätt. Vissa saker är så hemska att de aldrig får hända igen.

Så Fredrik tog med sin bakgrund i sin historia stegen framåt till i dag. Putte är en otrolig entreprenör som får saker att låta så enkelt. Han har startat ett 60-tal företag sedan han var med i elevkårsstyrelsens festkommitté och bedrev kafeverksamhet. Han var med och startade Hultfreds festivalen och fungerade som konsult inför OS i Lillehammer. Putte är en genomförare, en nätverkare, som ser kunskapen runt omkring sig. Att en by på 5.200 invånare får ihop 400 volontärer och dit 7.500 besökare på den första festivalen 1986 är imponerande. Att få lyssna på Putte när han berättar om hur han lär sig genom att lära av dem som kan - visar öppenhet och hur han löser problem när de dyker upp. Han berättar om att scen designen att scenerna ska ses från alla platser på festivalområdet kom som ett förslag från 8-åringar på en workshop på en grundskola - visar att han har lite prestige och lär av alla.

Fredrik och Putte kommer att resa runt med denna föreställning över hela Sverige. Min rekommendation är att ni till ditt företag, myndighet, skola eller kommun engagera dem - varför inte redan i dag?

Nu på kvällen tog mig mina steg till Tekniska museet för att vara med på Nördcaféet. I kväll handlade det om att bygga lego! Det är alltid fascinerande att lyssna på människor som brinner. Lego för vuxna med Stig Erik Blomquist och Rickard Rasmusson. Bänkarna på våning tre var fyllda och extra stolar var inställda. Människor mellan 5 - 65, män och kvinnor var där för att lyssna på föreläsningen. Att få möjligheten att träffa en professionell legobyggare, som byggt Turning Toso i en 2 metersmodell kändes stort.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar