6 juni 2013

Vår svenska Nationaldag!

 I dag hade vi möjligheten att lyssna på Janne Schaffer med tribute to Ted Gärdestad ute i slottsparken på Edsbergs slott.

En fantastisk stund i en packad slottspark - med en otrolig blandning av människor, som det ska vara på en nationaldag.

Det var första gången jag var inne i detta slott som så sent som förra året kunde hyras av allmänheten, men pga av skadegörelser och fylleri så har detta fått upphöra.

 På vägen tillbaka in till stan tappade jag min jacka på Odenplan och upptäckte det först inne på T-centralen. Tog t-banan tillbaka och där hängde den vackert upphängd på ett staket. Lite tacksam är jag att jag för att jag fick den tillbaka eftersom jag har köpt den i Indien.

Väl tillbaka vid spårvagnen ut till Djurgården visar det sig att SÄPO har beordrat avstängningen av elen till spårvagnen för att hästarna och kunga-familjen ska kunna åka ut till Nationaldagsfirandet på Skansen. Det är ju fantastiskt att personalen på Spårvagnarna vet detta. Trodde inte att sådant skede i Sverige - men så är det väl bara,

Väl där ute så var det idel kändisar och jag.


Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och Sverige blev ett självständigt land. Även 1809 års regeringsform (som gällde fram till ikraftträdandet av 1974 års regeringsform) utfärdades den 6 juni.
Tidigare firades 6 juni enbart som svenska flaggans dag och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Så det är 30 årsdagen för firandet av Sveriges Nationaldag! Sedan 1996 är nationaldagen ensalutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar