5 september 2012

Hur börjar vi en berättelse?


I kväll så fick jag tipset att ta tio böcker från bokhyllan och se hur författarna börjar sina böcker! Förslaget fick jag av Ylva Björnström som till vardags är Copy Writer och höll föreläsningen "Marknadsföring och Storytelling" på Stadsbiblioteket ! Den första meningen är kanske det viktigaste - när man börjar en bok, berätta en historia eller starta ett samtal.

"Det var en bra idé, skriv ner den!" (Källa: Idébok av Fredrik Härén)


"Mannen som tjänade två miljarder på miljön" (Källa: Miljökapitalisterna av Carl Hall)

"Vi tror att en bra vision har en stark attraktionskraft." (Källa: Essensens Visionsbok
av Ann Westerberg)

"Sedan 1989 har USA och västmakterna ignorerat det fortsatta inbördeskriget i Afghanistan" (Källa: Talibanerna - De militanta islamistiska krafterna i Afghanistan och världen av Ahmed Rashid)

"När avgörs ett val?" (Källa: Därför vann dom - Berättelsen om ett ödesval av Red. Torbjörn Nilsson)

"Drygt ett decennium har gått av det nya århundradet" (Källa: Morgondagens industri - Att sätta spelregler och flytta gränser av Redaktörer: Ilinca Benson, Johnny Lind, Ebba Sjögren, Filip Wijkström)

"Sveriges ekonomi har utvecklats väl under de senaste decennierna" (Källa: Ett ramverk för innovationspolitiken av Pontus Braunerhjelm, Klas Eklund, Magnus Henreksson)

"Ju bättre vi förstår diktaturer, desto bättre kan vi bygga upp demokrati" (Källa: En fiende är den som tänker annorlunda Red. Gabrielle Camphausen (tyska) översatt till svenska av Aimée Delblanc)

"The role of values in development and managing service companies has been under-researched in the existing lirerature - intil now."
(Källa: Values-based Service för Sustainable Business - Lessons from IKEA av Bo Edvardsson, Bo Enguist)

"Vi talar ofta om digitaliseringen som något vi står inför" (Källa: Myten om internet, Red. Pelle Snickars och Per Strömbäck)

Känner igen mig i det där med att den första meningen kan vara nyckeln till åhörarnas sinnen. Det kan vara den som avgör om läsaren läser vidare, om du får tillgång till lyssnarnas öron och hjärna eller om tittaren byter kanal?

"En mening, som ger mening" Pimpim 2012
"Jag går långsamt, men jag går aldrig tillbaka" av Abraham Lincoln
Vissa måste alltid räkna med att en kamera är riktade mot dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar