24 september 2012

Kina har helt klart en affärsplan!

I bland känns det som om vi inte ser var det är som händer? eller så vill vi inte se det? Fortfarande är det ofta vi ser USA som förebilder och det är därifrån vi försöker lära oss saker och det kanske är bra?

Men att inte ha ett öga på Kina och Asien tror jag är ett misstag. Det händer mycket där! Lyssnade i dag på fd ambassadör i Peking Börje Ljunggren, som höll ett intressant föredrag på Rotary Stockholm-Västerled. Han lyfte fram 6 områden som Kina kommer att behöva arbeta vidare med:
*   Ekonomi

*   Klyftorna
*   Korruptionen
*   Åldersstrukturen
*   Miljöfrågan
*   Partistaten

Jag är mycket nyfiken på vad som händer i Asien och vilken utveckling som sker där. 20% av BNP satsas på investeringar i Sverige medan 50% av BNP satsas i Kina.

Några tips på litteratur som vi fick var:
"The end of History"
"The Post American World"
"The Great Convergence"
"Red Capitalism"
"Demystifying the Chinese Economy"
"Why Nations Fail"Det är helt klart att nyfikenhet är ett nästa steg för att skaffa sig en bättre förståelse!

I morgon kommer jag att  delta på Stockholms handelskammares seminarium om Kina: "Do Business with China!": "Kina är Sveriges största handelspartner i Asien. Närmare 800 svenska företag har etablerat sig i Kina och uppskattningsvis 10 000 bedriver affärer där. Några av de mest framgångsrika svenska företagen är små högspecialiserade företag som fortfarande har sin tillverkning i Sverige. De är världsledande i sin nisch och har bara ett fåtal internationella konkurrenter. "

Om vi inte använder våra styrkor och väcker våran nyfikenhet - finns risken att vi bara kommer att se deras ryggar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar