1 november 2012

Inspiration i vardagen kräver ett öppet sinne som kittlar nyfikenheten.

I går såldes Lucas Film till Walt Disney för 4 miljarder US dollar. I dag träffade jag på denna lilla tingest på Södermalm. Förstod jag tyskarna rätt ska den vara med i Star Wars XII - den heter Leica och kan en hel del (se bild ovan).

Utsikten från Moderna museet . Titta ni noga på himmelen ser ni kanske en liten Leica göra en nedstigning eller så är det ögat som spelar dig ett spratt. 
På FORES hade vi vid lunch möjligheten att lyssna på: 
Lisa Ehlin, författare & doktorand i digital kultur
Per Strömbäck, redaktör för digitala samhällsmagasinet Netopia
Johanna Nylander, krönikör & digital marketing manager på datorspelsföretaget Gameloft
Daniel Westman, Doktorand i Rättsinformatik

Temat för samtalet var "Trendspaning: Fildelning och legala tjänster - vart är vi på väg?"  

Digitala fri- & rättigheter.


Kommer fildelning finnas kvar när tjänster som Spotify, Netflix och HBO Nordic etableras? Svaret var från paneldeltagarna att fildelning kommer att finnas kvar. Det kommer att vara en utveckling av nya verktyg som svara upp mot olika målgruppers behov. 
Hur vi kan komma till rätt med Upphovsrätten, hur skaparna ska kunna få betalt och hur rättighets innehavarna ska kunna skyddas. Olika former av skydd eller att man låter det bli Creative Commons.
Hur kommer den framtida maktkoncentrationen att på verka oss som användare (tex Apple, Microsoft, Google, Facebook). De regler som tex ge Facebook rätt till mina bilder tycker jag man kan se som ett utnyttjande av dominerande ställning, att Google kan begränna vad jag hittar och tidigare sökningar kan begränsa mig som användare. Vilka värderingar står dessa stora företag för?
Vill du sätta dig in mer i utmaningarna kan du läsa Stiftelsen .se 
Boken "Myten om Internet" som bla Per Strömbäck och Lisa Ehlin har varit med och skrivit.

I går berättade Heidi Harman och Linda Sandberg hur de startade Geek Girls Meet Up. De var trötta på att IT-världen till mesta del bestod av killar på scen och bland publik. Så de startade Geek Girls Meet Up i mars 2009 med 65 tjejer på Handels och i maj i år arrangerade de ett Geek Girls Meet Up med 250 tjejer. I deras idé finns en strävan bland deltagare att bli bättre på kod, webb och start ups tillsammans. Deras initiativ har spridit sig från Stockholm tilll: Malmö, Göteborg, Öresund, Umeå, London, Berlin och Mexico. Ni har möjligheten att se deras presentation från Tekniska museet från i går via länken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar