13 maj 2013

Allt handlar om det mänskliga mötet!

Foto av Kristina Alexanderson, cc
 I dag har jag läst tre böcker, som på olika sätt tar upp saker som jag tycker är viktiga:

* "I huvudet på en normalstörd" av Pär Johansson med Petter Karlsson

* "Kina som stormakt - Utrikespolitiska strategier och paradoxer" av Red. Nils Hedberg Grimlund

* "Det optimala mötet" av Lennart Paulsson

Pär tar upp vikten av styrkan i det olika. Nils tar upp att Kina har många olikheter i detta stora land och att man gör klokast i att behandlar det i delar. Lennart tar upp byggstenar i byggandet och förberedelserna av ett möte.

Alla dessa tre böcker har något att lära oss om mötet med andra människor, att bygga relationer och skapa nätverk.

I dag var jag och lyssnade på Dilsa Demirbag-Sten som talade för Stockholm-Gamla stan Rotaryklubb. Hon berättade om Stiftelsen Berättarministeriet - en skrivarverkstad för unga.

"Alla barn bär på drömmar, idéer, tankar, åsikter och erfarenheter. Att uttrycka dem är viktigt. Men lika viktig är känslan att andra lyssnar till oss. När omgivningen visar engagemang för våra tankar stärks tilltron på vår egen förmåga. Att andra människor vill ta del av våra tankar är också grundläggande för att vi ska känna oss delaktiga i samhället."

I kväll var jag med då Svensk-Rumänska handelskammaren bildades på Rumänska ambassaden med Rumänska utrikesministern, Titus Corlatean och dess första ordförande Andrei Postoaca. I dag finns det över 1600 svenska företag. Handelskammaren handlar om att skapa kontaktytor mellan våra länder och att utveckla vårat gemensamma samarbete.

Sedan fick jag möjlighet att vara med på en del av "Samtal om svensk export av hållbar stadsplanering" arrangerat av Global Utmaning.

Jag fick ta del av tre rapporter från Global Utmaning:
* "Urbaniserad värld - Nya steg mot hållbara städer"
* "En global lyxfälla? - långsiktiga perspektiv på hushållens skuldsättning" av Magnus Lindmark
* "Vad gör rika med sina pengar? - om inkomster, skatter och investeringar" av Sandro Scocco och Lars-Fredrik Andersson

Det blir allt klarare att socialkompetens, samarbetsförmåga och att ha en förmåga att vara nyfiken på andra människor och deras historier gör att eras relationer stärks och förtroende byggs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar