31 maj 2013

Pausen förstärker upplevelsen!

 Det är många gånger som jag har varit på och organiserat debatter, seminarium, föreläsningar och workshops, som deltagarna säger att det bästa var pausen. Då man får möjlighet att knyta kontakter och att dela med sig av sina historier och erfarenheter.

När man går på bio så är det ofta så att det finns ett behov av att diskutera filmen efteråt. Kanske är det just därför en film på bio blir så mycket bättre än på TV?

Utan filmen, debatten, seminariet, föreläsningen eller workshopen så har inte samtalet så lätt att ta avstamp från någonting.

I bland så gör just tankesmedjor och arrangörer på tex just detta misstag att de inte ger deltagarna allt för lite tid att ställa frågor och tala med varandra.

Utan kittet av samtalet i mindre grupper tror jag inte heller deltagarna får så mycket med sig från arrangemanget. Ofta är det så att många deltagare är väldigt pålästa och kan mycket om ämnesområdet som tas upp.

Det märks ofta av att vissa personer under frågestunden i sitt engagemang och viljan att visa vad de kan så glömmer de till och med att ställa frågan, utan vill ge uttryck för sin tes.

Med ordentliga pauser så löser man detta genom att deltagarna får ventilera sina frågor med varandra och att det i denna process så skapas det ännu bättre och välformulerade frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar