18 december 2012

Bokklok, street smat, fingerfärdig och klurig!

Vi är duktiga på olika saker. Jag har under senaste tiden varit en hel del på Handelshögskolan i Stockholm och fått se vilka ambitioner många av studenterna här har. De har ofta en fantastisk förmåga att ta till sig skrivet material, kan föra analytiska resonemang och lägger ner mycket tid.

Jag funderar en hel del på vilka möjligheter som ges studenterna att tillgodogöra sig verktygen att hjälpa till att skapa ett mer hållbart samhälle? Vilka drivkrafter har tex kloka studenter som läser redovisning och finansiering? Jag kommer i håg att jag när jag var med i ett besök från Japan fick träffa en taoistisk munk som satt med i ledningsgruppen för ett stort japanskt företag. Har du hört något svenskt företag som har en teolog i ledningsgruppen eller styrelsen?

Vilket företag på A-listan är det mest hållbara företager ur ekonomisk, miljömässig och social utgångspunkt.

Går du in på Harvard, Yale, Barkley eller MIT så finner du mycket inspelat material - hur duktiga är de svenska högskolorna och universiteten? I dag handlar det om att vara synlig. I dag får utom europeiska studenter betala terminsavgift för att få studera i Sverige. Linköpings universitet hade en minskning av utländska studenter med -90% första året efter att detta infördes.

Vad var kostnaden för att alla utländska studenter som tidigare studerade här fick göra det? Sedan har vi sådana regler att studenterna inte fick och inte får stanna kvar ens om de vill efter att de har slutfört sina studier. Vore det inte rimligt att de i alla fall får 6 månader på sig att skaffa ett arbete i Sverige. Vad kostar det att marknadsföra Sverige på olika sätt i världen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar