25 december 2012

Hur formar vi i dag vår gemensamma framtid?

I jul fick jag och fick möjligheten att läsa "100år med företagande och frihet - Handelskammaren i Stockholm" av Olof Ehrenkrona.

Här beskrivs en fantastiskt intressant utveckling av Stockholm och Sverige. I början av 1900-talet så liknade de svenska regeringsskiftena mycket det som har varit en vardag nere i Italien.

Här beskrivs också områdena och hur de har utvecklats. 1920-talet var speciellt intressant med byggandet av Stadshuset 1923 av Ragnar Östberg, Konserthuset 1926 av Ivar Tengbom och Stadsbibliotektet 1928 av Gunnar Asplund.
En viktig personlighet var Knut Wallenberg, som var ordförande i Handelskammaren under över 15 år. Han skänkte huset på Västra Trädgårdsgatan till Handelskammaren då han avgick. Samme man har genom en donation sett till att Handelshögskolan kom till.

Det var allt så att jag fick lite funderingar på de filantroper vi har i dag, som Tove Lifvendahl beskriver i sin bok "Att ge". Vad viktigt det är att göra något för andra som blir större än en själv. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar