22 december 2012

Hjältar visst finns de!

Hjältar, förebilder, kämpar, inspirationskällor finns likom tomten och nissarna runt omkring oss!


Årets eldsjäl: Barbro Jönsson, 53, åklagare i Göteborg."Tidigt på morgonen den 20 november i fjol detonerar en sprängladdning utanför åklagare Barbro Jönssons villadörr i Trollhättan. Samtidigt som bomben exploderar jobbar hon med ett åtal mot fyra personer med anknytning till Brödraskapet Wolfpack för ett misstänkt mordförsök i Lilla Edet. Dådet kopplas därför samman med Barbros yrke och misstänks vara ett hot mot henne. Många skulle nog tvekat att fortsätta sitt jobb några dagar efter att ha fått sin ytterdörr sprängd. Men åklagare Barbro Jönsson ställde sig i Göteborgs tingsrätt några dagar senare.
– Jag kan inte med hedern i behåll be vanliga människor att vittna om jag själv backar ur på en gång, säger Barbro."Årets livsgärning: Carl-Axel Ekman, 86, Borås."Carl-Axel Ekman, pensionerad kirurgchef, kom till Garissa i Kenya första gången 1989. Han och hans i dag avlidna hustru Monica, blev gripna av situationen i Kenyas fattigaste provins och bestämde sig för att hjälpa. De började samla in pengar och har hittills byggt upp Kenyas första barnhem för flickor där könsstympning är förbjudet. De har även öppnat en flickskola för 370 elever, en sömnadsskola samt förbättrat sjukvården på Garissa-sjukhuset. – För närvarande finns drygt 500 flickor i Garissa som genom vår insats sluppit könsstympning, säger Carl-Axel. "


Årets kämpe: Christoffer Lindhe,19, Ulricehamn."Christoffer var 17 år när han en sen kväll i juli 2006 blev överkörd av ett godståg utanför Varberg. När räddningstjänsten kom till platsen hittades Christoffer med båda benen krossade och ena armen bortsliten. Vägen tillbaka borde varit lång, men Christoffer hämtade sig snabbt, både fysiskt och psykiskt. Han bestämde sig för att återvända till simningen som han tränat sedan många år. För ett år sedan inledde han sin landslagssatsning med sikte mot Peking. Väl där gjorde han närmast sensation med två fjärdeplatser.
– Jag har vuxit enormt som människa och har faktiskt ett rikare liv nu än vad jag hade före olyckan."


Årets skyddsängel: Anders Norrman, 17, Skarpnäck."Anders hörde sina grannar ropa på hjälp en dag i juni 2006. Grannarna hade överfallits av en drogpåverkad inbrottstjuv, beväpnad med två djungelknivar. Tjuven hade kastat in Analapsi, 75, i väggen och slagit omkull hennes 81-årige man. Anders, som är landslagsman i judo, var då 15 år gammal. Han tvekade inte en sekund utan kastade sig över den aggressive mannen. Under en tjugo minuter lång väntan på polisen höll han fast gärningsmannen i ett grepp på gräsmattan. Varken när mannen skrek, slogs eller kissade på sig släppte Anders greppet. Mannen dömdes senare till rättspsykiatrisk vård.


Årets förebild: Therese Eriksson, 21, Stockholm."Therese växte upp med en psykiskt sjuk och alkoholiserad mamma. Som barn skämdes hon för att berätta om sin verklighet, om mammans självmordsförsök och de tomma rödvinsflaskorna. Men på gymnasiet ändras allt. Therese träffade en tjej i samma situation och för fyra år sedan startade de den ideella föreningen Maskrosbarn, en hemsida där barn till missbrukande eller psykiskt sjuka kan få stöd. Therese växte upp med en psykiskt sjuk och alkoholiserad mamma. Som barn skämdes hon för att berätta om sin verklighet, om mammans självmordsförsök och de tomma rödvinsflaskorna. Men på gymnasiet ändras allt. Therese träffade en tjej i samma situation och för fyra år sedan startade de den ideella föreningen Maskrosbarn, en hemsida där barn till missbrukande eller psykiskt sjuka kan få stöd.
– Vi vill väcka hopp hos de glömda barnen, få dem att våga söka hjälp och förstå att de inte är ensamma, säger Therese. 
Therese föreläser i skolor, på socialtjänster och svarar på hundratals mejl och telefonsamtal från barn som far illa hemma."


Årets medborgare: Tobias Andersson, 24, Oslo.En natt i mars i år var Tobias på väg hem från sitt jobb som kock i "Oslo. Då hör han Huda Omer Ali panikslaget ropa på hjälp från en brinnande lägenhet. Tobias klättrar upp på balkongen och kastar sig in i den rökfyllda lägenheten. Han hämtar två barn och hissar ner dem genom fönstret till gatan. Men 4-åriga Tariq är kvar inne i lägenheten. Tobias tvekar inte utan ger sig in i röken igen. Han hör barnskrik och kryper i riktningen mot ljudet med endast sin mobiltelefon som ledljus. Tobias sliter tag i det gråtande barnet och letar sig tillbaka ut. Tack vare Tobias snabba och osjälviska insats klarade sig hela familjen undan med endast lindriga rökskador."


Årets barnhjälte: Adam Ivarsson, 13, Gävle.I början av juli förr-förra året var Adam (då 11, nu 13) och hans lillebror ute och paddlade kanot söder om Sandviken. Plötsligt hörde de en pojke som ropade på sin morfar vid vattnet. 65-åriga Karl-Erik hade dykt i från bryggan men skadat nacken och svimmat av. Han blev liggande på botten. Adam fattade ett snabbt beslut. Han dök ner och fattade tag i Karl-Eriks armar och lyfte upp honom mot ytan. Trots att Adam själv bara var 150 centimeter lång och en ganska smal pojke, lyckades han efter flera försök få upp Karl-Erik över vattenytan. Tack vare Adams hjältemod gick mannens liv att rädda och i dag är 65-åringen nästan helt återställd.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar