9 mars 2013

Om du inte visar ett engagemang - vad visar du då?


På plats i går var Mia Gröndahl, Bitte Hammargren och
Hanna Younes.

 I går var det Internationella kvinnodagen. Jag fick genom en vän möjligheten att delta på en bokrelease av boken "INGET ÄR BARA FÖR MÄN" vars redaktör heter Mia Gröndahl. Förutom henne är det sju svenska kvinnor och sju egyptiska kvinnor som har skrivit boken. De andra kapitel- författarna är: Amira Howeidy, Angie Balata, Bitte Hammargren, Cecilia Uddén, Dalia Sedrak, Hanan Elbadawi, Hanna Sistek, Hanna Younes, Helena Hägglund, Karima Kamal, Katja Bexar, Nafisa Elsabagh, Samia Bakry och Sofia Häggman.


"Egypten brukar kallas "Världens Moder". Här lever närmare 50 miljoner kvinnor som bär samhället på sina axlar. Tacken för allt kvinnoslit är diskriminering, förtryck - och mer arbete. När den arabiska våren nådde Egypten kämpade kvinnor sida vis sida med männen, många blev skadade och flera dog. "Tahrir hatta Tahrir!". Tahrir ända till befrielsen! ropade kvinnorna l demonstrationerna som ledde fram till Mubaraks fall. Två år efter revolutionen är friheten fortfarande en dröm. Likaså kraven på social rättvisa och bröd. Men tiden går inte att vrida tillbaka och kvinnorna är på väg."

På plats är ett antal engagerade egyptiska kvinnor  hade genom   SILC, som är en liberal stiftelse som arbetar med demokratibistånd. Deras projekt stärker organisationer och personer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Av dem så får vi höra om det arbete som egyptiska kvinnor har varit med och utfört sida vid sida efter protesterna på Tarir-torget. Men också de sexuella trakasserier som dagligen egyptiska kvinnor utsätts för. Detta för att tysta engagerade kvinnor. Det är svårt att ens tänka sig hur det skulle kännas att få sina kläder avslitna och sedan misshandlas och våldtas. Detta är organiserat och det talades om "dödens cirklar" där männen grupperas för att inte offren ska få någon hjälp utan förvirra om någon skulle försöka att hjälpa till!

Tänk om du skulle få dina kläder avslitna på ett arrangemang eller ute på stan. Detta ar naturligtvis mycket kränkande och något som ingen skulle behöva bli utsatt för!

Vad som händer i Egypten har betydelse för hela Mellersta östern!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar