6 mars 2013

Rör inte vårt snus!


Var på Europahuset i måndags och diskuterade tobaksdirekektivet med EU-parlamentariker; 
Fjellner, Christofer (M), EPP
Westlund, Åsa (S), S&D
Schlyter, Carl (MP), Gröna/EFA 

och regeringsrepresentant; Ulrik Lindgren, Politiskt sakkunnig på Socialdepartementet, samt chefen för EU-kommissionen i Stockholm, Pierre Schellekens. Han hade den tuffa uppgiften att förklara varför EU-kommissionen ska lägga sig i den svenska snusfrågan. Vi har ju vid våra medlemsförhandlingar fått ett undantag 1994. Snart har vi varit medlemmar i 19 år. 

Jag fick nu veta att Sverige "bara" har ett försäljningsundantag för snus, dvs snus får säljas i Sverige, men inte i andra länder. Under de senaste åren så har ju försök gjorts att vi ska få sälja snus inom hela EU. För detta finns det lite stöd.

Frågan är varför EU kommissionen ska lägga sig i snus-frågan, eftersom det inte är en produkt för den inre marknaden?

Kommissionen tolkar det som att det bara är ett försäljningsundantag, så kan man ändå ha med den i tobaksdirektivet. Frågor som smaksättning skulle avgöras av en internationell panel. En stilla fundering är - hur dåliga kommer dessa "snus-testare" inte bli om de inte är vana snusare. 

Jag ser det definitivt, som en svensk angelägenhet. Sen tror jag kanske inte att möjligheterna är så stora att vi kommer att få sälja detta i hela Europa.

Det vara bara att se ut över den fulla salen och de fem tv-kamerorna, för att förstå att snus är viktigt i Sverige.
Titta på videon "fint som snus".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar