26 februari 2013

Guanxi 关系, 關係

Richard Murray var i dag på
Stockholm-Söder rotaryklubb och berättade
om Slussen Plan B. Min fråga är om
det kostar 4,5 miljarder i stället för 8 miljarder
och tar 4 år i stället för 8 år!
Är det vara prestige som får politiker att
inte lyssna?
Med hopp om många nya kinesiska läsare så ska jag försöka sammanfatta vad jag lärde mig under kvällens föreläsning "Guanxi - i går, i dag och i framtiden" med Nils Hedberg Grimlund arrangerat .av Svensk-kinesiska föreningen

Vad är då Guanxi? Det är något som har funnits i det kinesiska samhället under lång lång tid. Det fanns och finns band i det kinesiska samhället för att skydda sig mot angripare och vid naturkatastrofer. Talesättet "Bergen är höga och kejsaren långt borta". Viktigaste är tilliten mellan människor. De som finns närmast: familjen, släktingar, klasskamrater, vänner och bekanta. De som finns utom denna grupp har man mycket lite tillit till och i många fall gäller helt andra strategier i kontakten med dessa. 

En av de viktigaste idéerna i konfucianismen är den om de fem banden: 


 • Furste och undersåte
 • Man och kvinna
 • Föräldrar och barn
 • Äldre bror och yngre bror
 • Äldre vän och yngre vän

 •  Dessa band bygger på en stark tillit och uppriktighet.

  Guanxi byggs genom banketter, presenter och tjänster. Genom att våga "släppa loss" och skåla på en tillställning så visar man att man inte har några onda avsikter.

  Guanxi byggs på dessa sätt och genom långvariga relationer.

  Att tänka på människor när de fyller år eller när man är ute på resande fot - sända ett vykort. Det handla om att bygga starka relationer. Att berömma människor inför andra och att inte kritisera inför andra. Det handlar lite om att skämma bort varandra och att ha en balans i detta.

  Det har fungerat som en livlina eller en slags försäkring när problem uppkommer.


  Risken med att gå och läsa är att du går in
  på röda mattan utan att vara inbjuden.
  Det hände mig i går när jag gick förbi
  GRAND och Helena Bergström hade
  en tillställning där. 
  Gåvorna man ger bort ska vara exklustiva - detta har dock medfört att det har skapats en marknad av plagierade produkter. Tex kan en en tomflaska som innehållit ett exklusivt Bordeaux-vin vara värt 1000 sek.

  I första hand är Guanxi ett skydd, någon typ av Due Diligence - Man gör helst affärer med dem man känner tex hantverkare eller anställer helst personer man känner. Tex så var de 9 av de 10 största företagen i Indonesien kinesiska familjeföretag.

  Ett talesätt från Konfucius "Fadern döljer sonens misstag och sonen faderns". I det kinesiska samhället följer man hellre lagen bokstavligt än lagens intentioner. 

  Mot dem som befinner sig utanför "cirkeln" används ofta krigslister typ Sun Tzu, 孫子.

  Xi Jinping, Kinas kommande president makerade med sitt uttalande om "Fyra små rätter plus en soppa" en viss återhållsamhet vid banketter.

  När jag lyssnade på Nils så kunde jag känna i gen mig mycket i de småländska traditionerna. Det handlar mycket om att hjälpa varandra - att hjälpa dem som behöver det - för att i framtiden kunna bli hjälpt av de som kan hjälpa.  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar