24 februari 2013

Hjältar mitt i bland oss då, nu ...och i framtiden!


"Den 25 februari 1932 skickar prästen och pacifisten Dick Sheppard och några av hans kollegor ett brev till pressen, där man uppmanar människor att gå med i en "fredsarmé" för att hindra det kommande kriget mellan Kina och Japan. Dick Sheppard  blir en samlande gestalt för olika fredsförsök fram till sin död 1937."

"Den 26 februari 2006 kritiserar den thailändske buddhistledaren och författaren Sulak Sivaraksa landets premiärminister hårt och öppet för korruption. Sivaraksa är en av organisationen Network of Engaged Buddhists och har flera gånger arresterats för sin öppenhjärtiga samhällskritik."

"Den 27 februari 1956 föds den afghanska feministen Meena Keshwar Kamal, som bara 21 år gammal grundar kvinnorättsorganisationen RAWA till försvar för afganska kvinnor. hon mördas 1987, förmodligen av islamistiska fundamentalister."

"Den 28 februari 1958 föds Natalja Estemirova, en rysk människorättsaktivist och ledande medlem  i organisationen Memoral. Hon undersökte övergrepp mot civila i kriget i Tjetjenien och kidnappades och sköts till döds i Groznyj 2009."

 "Den 1 mars 1955 föds Denis Mukwege, som leder arbetet med medicinsk och psykologisk hjälp till våldtagna kvinnor på Panzi-sjukhuset i Kongo-Kinshasa. Mukwege är i dag världens ledande specialist på vård av våldtaktsskador. hans sjukhus har vid ett tillfälle bombats av gerillan."

"Den 2 mars 1945 avlider den tyske prästen Engelmar Unzeitig i Dachau, dit han deporterats för att ha uppmanat sin församling att inte tro på nazisternas propaganda. I lägret valde han frivilligt att behandla offren för en tyfusepidemi, och han dör några veckor innan alla fångar befrias."

"Den 3 mars 2012 friades för första gången Wangari Maathai -dagen, som instiftades vid Afrikanska unionens toppmöte till minne av den nyss avlidna miljöaktivisten. För grundandet av miljöorganisationen Green Belt Movement och för sitt enträgna demokratiarbete i Kenya fick hon Nobels fredspris 2004.

Källa: Raoul Wallenberg-kalendern 2013 av Forum för Levande Historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar