22 februari 2013

Smålänningar i förskingringen sedan 123 år!


I går så hade jag möjligheten att närvara på Smålands Gille - en förening som har varit verksam i 123 år!

"Hembygden med dess särdrag och minnen försvinner inte - den följer oss livet ut och ger oss en del av den identitet som blivit så viktig i dagens föränderliga samhälle.

För oss som fått Stockholm med omnejd till ny hemort har Smålands Gille blivit en naturlig mötesplats där vi kan uppleva gemenskap kring vårt landskaps speciella kultur och tradition men med moderna inslag.


Smålands Gille som har ca 400 medlemmar bildades i Stockholm år 1890. Gillet ska enligt stadgarna (med i huvudsak samma syfte sedan dess) vara en sammanslutning av smålänningar och ölänningar i Stockholm med omnejd och därvid syfta till att sammanföra medlemmarna till gemensam nytta och trevnad och att stärka kontakterna med hembygden."

Smålands Gille är en mycket välskött förening - som fyller en viktig funktion.

Årets gäst på årsmötet var Tomas Bannerhed, som skrivit den prisbelönta boken "Korparna". Bland annat har han vunnit Augustpriset, 2011.

Boken handlar om den förändring som småbrukare i Småland genomgick under 1970-talet.

Boken kostar 198 sek på Adlibris och skulle säljas för 150 sek - fram till att jag sa -"Ok för stockholmare, men vad kostar den för smålänningar. Då hade Weyler Förlag och Tomas humorn att sätt priset till 100 sek - vilket gjorde att böckerna såldes som "smör i solsken"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar