19 februari 2013

Smarta som bönder!

I går fick jag möjligheten att vara med på "Nordic Food Localism" som arrangerades av Future Perfect Fotografiska. Det var en vän som gav mig möjligheten till detta och första gången jag är på något av de Future Perfects dag.

Det började med ett samtal/debatt om mat med en panel, som bestod av:
Från vänster:
* John Manoochehri – architect, urban designer, and founder of Futureperfect, kvällens moderator och samtalsledare.
Mathias Dahlgren (Mathias Dahlgren Matbaren and Matsalen)
* Carolyn Steel (Hungry City)
Paul Svensson (Fotografiska)
* Jan Åman (Atelierslice)
* Ola Kjellander (Kjellander + Sjöberg)

Under samtalet så kom frågor om djurhållning upp. Carolyn Steel var en lysande stjärna på scenen, som med all rätta tog plats på scen.  Jag slogs av att en hel del av samtalet handlade om sådant som vi som flyttat till städerna har förlorat genom att vi har specialiserat oss så mycket i v¨ra roller. Alla initiativ i Stockholm med uppodlade ytor kan bara handla om att visa vägen och inspirera. Medan det gäller att stödja våra bönder som har möjligheten att odla betydligt större kvantiteter. Vad jag kommer att tänka på är platser som byalag - dvs föreningar vars medlemmar tar aktivt del i byns arbete och framtida planer, vilka eventuellt kan liknas med tex bostadsrättsföreningarnas styrelser. Det talades om vikten av kunskapen om mat, som vi fick bland annat på Hemkunskapen. I boken "Framtidsutmaningar - Det nya Sverige" tas frågan om vikten av möten mellan människor i ett Kunskapssamhällen och att människor på olika sätt uppmuntras till detta genom bla utformning av områden. Folketshus var tidigare en sådan plats - en plats där människor möts. Jag tillsammans med två vänner hade våran 30års fest på Alviks Folketshus.

Det var fantastisk mat och trevligt sällskap. En ny bekantskap var "Ägg 64 grader med jordärtskocka (Jerusalem artichoke), tryffel och svampbuljong", "Halstrad iWagyutartar med syrade och vintergrönsaker" och "Pralin på Maralumichoklad från Papua Nya Guinea". Paul Svensson och hans team har gjort ett fantastisk arbete med maten.

TACK!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar