23 februari 2013

Veckans hjältar!

Hjältar är hjältar - oavsett när de visar sitt mod att göra skillnad!

Ett "gående"-café i Solna Centrum i går
 "Den 18 februari 1974 föds miljöaktivisten Julia Butterfly Hill. 1997 bosätter hon sig i ett 1500 år gammalt redwoodträd i Kalifornien för att protestera mot avverkningen av den uråldriga skogen. Hon blir kvar däruppe i två år, tills skogsföretaget går med på att inte fälla några träd inom ett avgränsat område."

"Den 19 februari 1946 föds Karen Silkwood. Som fackligt aktiv vid en kärnbränslefabrik i Oklahoma protesterar hon 1974 mot bristande säkerhet. Senare visar det sig att hon förgiftats av plutonium. Under mystiska omständigheter dör hon i en bilolycka på väg tillk möte med en reporter från New York Times."
Vem sätter hjärtat över i-et!

"Den 20 februari 1905 dör Frederick Douglass vid 88 års ålder. 1834 rymde han från slaveriet och blev en av abolitionströrelsens främsta ledare. Douglass grundade flera tidningar och engagerade sig starkt för kvinnlig rösträtt. 1845 gav han ut en självbiografi son blev en bestseller"

"Den 21 februari 2001 hittas mexikanskan Norma Andrades dotter Lilia mördades i Juárez, en stad som är känd för det enorma antal kvinnor som mördas. Andrade har längre lett en organisation för rättvisa åt de mördade i staden och har själv flera gånger utsatts för mordförsök."
Veckans coolaste barnvagn!

"Den 22 februari 1943 avrättas den 21-åriga Sophie Scholl med giljotin av Gestapo. Tillsammans med sin bror Hans har hon grundat den kristna antinazistiska motståndsgruppen Vita rosen, som delat ut flygblad vid universitetet i München."

"Den 23 februari 1868 föds W.E.B. DuBois, som blir den förste afro-amerikanen att doktorera vid Harvard och som fram till sin död 1963 är en av USAs ledande sociologer och människorättsaktivister. "Civil Rights Act", som gör rasdiskriminering olaglig, antas 1964 som en följd av hans arbete."

"Den 24 februari 2010 arresteras Mao Hengfeng i Shanghai för sitt offentliga stöd till Liu Xiaobo. Hengfeng hade 1988 vägrat genomgå abort av sitt tredje barn, då hon tidigare hade tvillingar, och fängslades för brott mot den kinesiska familjeplaneringslagen. Hon är i dag en av Kinas ledande människorättsaktivister."

Källa: Raoul Wallenberg-kalendern 2013 från Forum för Levande Historia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar